Eindhoven,
20
januari
2021
|
11:06
Europe/Amsterdam

Artificial Intelligence applicatie controleert mondkapjesplicht

Innovation Origins

ML6, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in artificial intelligence en machine learning, lanceert een applicatie die het kan zien wanneer iemand geen mondkapje draagt.

Sinds 1 december 2020 is het in openbare ruimtes verplicht om een mondkapje te dragen. In het openbaar vervoer was dit al langer verplicht. Het kan voor werknemers lastig zijn om in de gaten te houden of iedereen zich aan deze regel houdt. ML6 heeft daarom een AI-applicatie ontwikkeld die het kan zien wanneer mensen geen mondkapje dragen.

De applicatie

Bedrijven kunnen met de AI-applicatie beter controleren of medewerkers en bezoekers zich aan de mondkapjesplicht houden. Wanneer iemand geen mondkapje draagt, of het mondkapje niet op de juiste manier draagt, klinkt er een geluidssignaal.

Gezichtsherkenningsmodel

Om gebruik te kunnen maken van de applicatie, is een computer en een camera nodig. De app maakt verbinding met de camera en laat dit beeld zien op de computer. Met een gezichtsherkenningsmodel houdt de applicatie de mensen in een gebouw in de gaten. Naast het herkenningsmodel, gebruikt de app ook een model waarmee de app kan zien of de mond van iemand zichtbaar is en dus of iemand een mondkapje draagt.

Volgens het bedrijf is het voor personeel een tijdrovende taak om te kijken of iedereen een mondkapjes draagt. De applicatie kan automatisch checken of de regel wordt gevolgd.

Beschikbaarheid

ML6 heeft de code en gebruiksinstructies gratis vrijgegeven, op alle plekken waar mondkapjesplicht geldt is het programma toe te passen. Het bedrijf stelt met de applicatie een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus.

 

Lees meer nieuws op Innovation Origins.