01
december
2019
|
09:02
Europe/Amsterdam

Margreet van Putten met pensioen

Samenvatting

Margreet van Putten droomde van een baan als sportarts en zag haar docentschap als iets ‘voor een paar jaar’. Het werden er 35. Vrijdag 29 november 2019 vierde zij met een symposium haar afscheid. Bijna 200 (oud-)collega’s, (oud-)studenten, familie en bekenden waren er bij. Tijd voor een terugblik op haar bijzondere en lange loopbaan in het onderwijs: haar educatieve ‘voetafdruk’.

IMG_0793

Niet bij de geboorte, wel aan de wieg
De opleiding podotherapie startte in 1982 in Eindhoven bij een van de rechtsvoorgangers van Fontys, het IHBO. Het was de eerste officiële opleiding in Nederland en duurde maar twee jaar. Van Putten kwam er als gastdocent twee jaar later in dienst voor anatomielessen. ‘Ik was net afgestudeerd als basisarts, en had daarvoor de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding afgerond. Dus naast mijn kennis, beschikte ik ook over een onderwijsbevoegdheid. Dat was in die tijd in hbo-land best bijzonder.’ In 1986 werd ze gevraagd hoofd van de opleiding te worden. Al snel werd duidelijk dat een tweejarige opleiding te kort was. Een van haar eerste activiteiten als studierichtingsleider van de opleiding was dan ook om bij het ministerie erkenning te krijgen voor een driejarige opleiding. Dat lukte al in 1987. Het was op dat moment geen hbo-opleiding maar een opleiding op hbo-niveau. Begin jaren ’90 werd podotherapie eenvierjarige bachelor. Dat was ook de periode waarin haar directeur haar voor de keuze stelde: manager blijven of gaan voor de inhoud. ‘Daar hoefde ik niet lang over na te denken: de inhoud.’

Dé diabetische voetexpert in Nederland en daarbuiten
Gedrevenheid en toewijding kan Van Putten niet ontzegd worden. Meestal is ze een van de eersten op het werk, en bereidt haar lessen tot in de puntjes voor. Een van haar oud-studenten zegt hierover: ‘Ik wilde nooit een college of werkgroep van Margreet missen. Ze was gewoon een van de beste docenten. Maar, ze was ook streng, want als je te laat kwam, mocht je er niet meer in!’ Het verhaal gaat dat er in september zelfs een aantal eerstejaars studenten podotherapie een actie wilden beginnen om haar voor de opleiding te behouden. Van Putten bloost er wat van als ze dit hoort. ‘Ik heb altijd geprobeerd het vak, mijn collega’s en de beroepspraktijk te stimuleren. Zelfs tijdens vakanties ging ik op zoek naar een praktijk om te kijken hoe ze in daar in een ander land werkten.’ Die nieuwsgierigheid leidde tot haar huidige specialisme: de diabetische voet. Dit is een verzamelnaam voor verschillende voetproblemen die door diabetes veroorzaakt worden van kloven tot ernstige ontstekingen. ‘Als je die niet goed behandelt, kan het in het ergste geval leiden tot amputatie van een teen, voet of zelfs onderbeen.’ De cijfers onderbouwen haar zorg over deze chronische ziekte. Inmiddels hebben ruim 1 miljoen Nederlanders diabetes. En elke week komen er zo'n 1.200 mensen met diabetes bij. ‘Bij diabetes is de voet echt geen voetnoot, ook al zit ie zo laag’, aldus Van Putten, ‘Bij diabetespatiënten moet je echt altijd ook meteen een goede (preventieve) voetzorg instellen’. En dat is al jaren haar missie, binnen en buiten Nederland, in presentaties, trainingen, artikelen en zelfs een boek.

Basketbal was en is nog steeds mijn passie
Haar liefde en passie voor basketbal ontstaat op de middelbare school in Schiedam waar haar geschiedenisleraar haar weet te strikken voor zijn net opgerichte vereniging Juventus. ‘Ja, ik was lang voor een meisje, en vond bijna alle balsporten leuk.’ Ook toen al bleek zij gedreven: ‘Aanleg is leuk, maar ik ben ook echt een trainingsbeest. En ook al was ik zeker niet de beste, het was wel een eer om geselecteerd te worden voor het Nederlands basketbal team. Daar heb ik nog steeds geweldige herinneringen aan, zoals spelen in een kolkende zaal in Seoul in een wedstrijd tegen Zuid-Korea tijdens het WK in 1979.’ Verschillende blessures en haar studie geneeskunde maakten dat ze er na dat WK een punt achter zette. Bijzonder is wel dat Van Putten de liefde voor het basketbal zowel doorgegeven heeft aan haar zoons, waarvan de jongste nu een eredivisieteam vrouwen coacht, en zijzelf zowel als coach en als bestuurslid bij Almonte in Eindhoven actief is.

Trots op ontwikkeling beroep en opleiding
‘Ik ben echt trots op hoe het beroep zich ontwikkeld heeft. En dat is natuurlijk niet door mij alleen. Maar ik heb daar wel mijn steentje aan bijgedragen. En ja het voelt echt goed dat er nu zo’n 1000 podotherapeuten zijn, waarvan er misschien wel 900 door mij begeleid zijn (van college tot werkgroep of stage, in allerlei intensiteiten natuurlijk).’ Hoewel ze zich een echte workaholic noemt, vindt ze het wel fijn dat nu ze met pensioen gaat meer tijd te hebben voor haar hobby’s zoals koken en lezen, maar ook meer tijd voor haar kinderen waarvan er één in Berlijn woont. 2020 belooft een prachtig jaar voor Van Putten te worden: haar eerste kleinkind is op komst en daar is ze super blij mee. Maar ze is ook blij dat ze de kans heeft gekregen om post-initieel haar kennis te kunnen blijven delen in de tweejarige cursus diabetespodotherapeut van Fontys Paramedische Hogeschool.

Afscheidssymposium

Met bijdragen van Miranda van Mol, onderwijsdirecteur Kennisinstituut Podotherapeutische Zorg, Kristien van Acker, president D-Foot International, Sicco Bus, Associate Professor and Head Human Performance Laboratory at Academic Medical Center, University of Amsterdam, Paul Borgions, Managing Director/Founder BORGinsole, Lambert Baken, docent-onderzoeker Fontys Paramedische Hogeschool, Ellen Nuijten, directeur RondOm Podotherapeuten en Tjeerd de Jong, directeur Fontys Paramedische Hogeschool was het een passend afscheid voor hét boegbeeld van de opleiding podotherapie. En stilzitten gaat ze zeker niet doen: ze kreeg een bureaufiets cadeau!

foto's: Frank van Welie

auteur: Margreet Vossen