21
november
2018
|
15:16
Europe/Amsterdam

Zorg en Technologie succesvol van start

Ruim 2 maanden zijn ze bezig, de eerste studenten van de opleiding Zorg & Technologie (Ad). Ze werken in de praktijk en brengen die praktijk, hun ervaringen en vragen, mee naar de opleiding. Sommigen werken in de zorg, anderen hebben een meer technische achtergrond en allemaal zien ze mogelijkheden om technologie zinvol in te zetten in de zorg. Hierdoor wordt de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van zorgvragers vergroot en kunnen meer mensen gebruik maken van de beschikbare zorg.

Studenten ervaren de opleiding als positief en geven aan:

‘Ik word me bewust van mijn eigen ontwikkeling’, ‘keuzes, gemaakt in de gezondheidszorg worden meer helder’, ‘ik ga anders naar dingen kijken, mijn manier van denken verandert’, ‘durf outside the box te denken’, ‘eerst goed naar het probleem kijken en niet direct met oplossingen komen’.

Studenten werken in kleine groepen aan projecten. Hieromheen krijgen ze de nodige kennis en vaardigheden aangereikt en worden ze geschoold in de meest recente technologische middelen.

Met deze opleiding worden zij vraagbaken rondom technologische vraagstukken. De focus ligt op laagcomplexe zorg, gemeenschapszorg (langer thuis wonen) of transitie van zorg (van hoogcomplex naar laagcomplexe zorg). Zo kunnen zij de zorgvrager ondersteunen in zijn of haar regie.

Uiteindelijk komen zij in diverse functies te werken. Dat kan zijn in de zorg (als verpleegkundige of verzorger), gespecialiseerd in techniek maar bijvoorbeeld ook als indicatiesteller bij een gemeente om technologie toe te passen op de zorgvraag, als technisch onderhoudsadviseur die technische innovaties aan laat sluiten bij de zorgvrager of als medewerker bij een thuiszorgwinkel die de technische mogelijkheden bij een cliënt in kaart brengt. Kortom, in een functie waarbij technologie ingezet wordt als onderdeel van het zorgproces.

Meer weten over de opleiding Ad Zorg en Technologie? Bezoek onze open dag.