13
juni
2018
|
10:19
Europe/Amsterdam

Weer op gang na een beroerte

"Een beroerte heeft enorm veel impact op iemands leven en hij of zij moet het leven fysiek en vaak mentaal weer opnieuw opbouwen."

We kennen allemaal wel iemand die een beroerte heeft gehad. Wanneer die persoon geen naaste relatie is, dan beseffen we ons niet altijd wat voor impact het heeft. Een beroerte, een herseninfarct of- bloeding ‘grijpt’ een persoon bij zijn nekvel en hij of zij moet het leven fysiek en vaak mentaal weer helemaal opnieuw opbouwen. Geen sinecure dus.

"Welke risico's zijn er aan sedentair gedrag verbonden? Nou, aardig wat."

Het blijkt dat vaak zitten en liggen al niet goed is, maar lang achter elkaar zitten of liggen nog slechter. Welke risico's zijn er aan sedentair gedrag verbonden? Nou, aardig wat. Het kan bijvoorbeeld cardiometabole problemen veroorzaken zoals een te hoge bloeddruk, problemen met de cholesterol en problemen met de suikerhuishouding. Met name op de lange termijn is dat niet erg bevorderlijk voor het lichaam. Onafhankelijk van hoeveel iemand dagelijks beweegt zorgt sedentair gedrag ook nog eens voor een hoger risico op een tweede beroerte of het krijgen van andere hart- of vaataandoeningen. Belangrijk is dat deze mensen gepersonaliseerde beweegzorg op maat krijgen.

Benieuwd hoe dit onderzoekteam samen met zorgprofessionals en studenten steeds dichter bij een heel duidelijk beeld komt van het beweeggedrag van een CVA-patiënt? Lees dan hier meer over het praktijkgericht onderzoek RISE.