13
mei
2021
|
11:22
Europe/Amsterdam

Van maaltijdbezorger naar vegetarische bezorgservice

usama profile

De Pakistaanse uitwisselingsstudent Usama Ahmed Bin Noor bracht als bijbaantje maaltijden rond in Eindhoven. Hierbij merkte hij dat er behoefte is aan een uitsluitend vegetarisch/veganistisch platform. Een idee was geboren: met VegeToGo probeert hij nu de Eindhovense afhaalmarkt te veroveren.

Usama zit inmiddels in het derde jaar van zijn studie Logistics Management-International Fresh Business and Management. Hij volgt zijn studie in Venlo, maar woont zelf in Eindhoven. Dat heeft een reden, zo vertelt hij: “In Venlo kon ik eigenlijk maar lastig een baantje vinden, in Eindhoven is dat gemakkelijker omdat het een grotere stad is. Zo ben ik begonnen met eten bezorgen voor Deliveroo en Uber Eats.” 

Lastig vegetarische en veganistische opties selecteren
Tijdens zijn werk als maaltijdbezorger kreeg Usama inspiratie voor een geheel nieuw platform. “Ik merkte dat het lastig is om vegetarische maaltijden te bestellen via de bekende platforms. Eigenlijk moet je per restaurant uit gaan zoeken wat de vegetarische of veganistische opties zijn in het menu. Ik dacht: ‘dat moet toch beter kunnen?’ Na wat snelle research bleek dat er nog geen platform is dat zich specifiek toelegt op deze markt.” 

En dat terwijl vegetarisch, veganistisch en ‘flexitarisch’ (minder vlees) eten in Nederland enorm toeneemt, zo bleek uit het marktonderzoek dat Usama deed. “Nederland is één van de plekken waar dit echt te merken is. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat het aantal vegetariërs en veganisten in de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. Dat is dus een enorme, zich snel ontwikkelende markt.”

Opgebouwd netwerk
Via zijn werk voor UberEats en Deliveroo bouwde Usama een netwerk op van potentiële riders voor zijn bezorgservice. Daarbij helpt het dat zij ook vaak van internationale afkomst zijn. “De bezorgers komen vaak uit Pakistan, India of Bangladesh, waardoor we dikwijls een taal hebben die we met elkaar kunnen spreken. Dat creëert een onderlinge band. Dus momenteel heb ik al een flink aantal potentiële bezorgers kunnen vinden.” 

De volgende stap naar het lanceren van VegeToGo is het registreren van zijn bedrijf bij de KvK. Ook dat heeft de gedreven Pakistaan al geregeld. Daarna is hij de Eindhovense restaurants afgegaan om te zien of er animo was voor zijn nieuwe dienst. Dat viel nog niet mee: “Ik spreek (nog) geen Nederlands, en er waren veel restaurants waarvan de eigenaren geen of weinig Engels spraken, dus dat was wel een beetje lastig.” 

De Fontys Studentondernemersregeling
Ook meldde Usama zich aan voor de Fontys Studentondernemersregeling. Wat hoopt hij hier uit te halen? “Het is altijd goed om meer kennis te vergaren over het starten van een bedrijf in Nederland. Het is tenslotte niet het land waar ik vandaan kom, dus er zijn een hoop dingen die ik nog moet leren. Het is fijn om dan een plek te hebben waar je naartoe kunt om antwoord te krijgen op alle vragen waarmee je als beginnend ondernemer in Nederland te maken krijgt.”

Nieuwsgierig naar de app? Download de app via de onderstaande links:
App android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.VegeToGo.customer&gl=NL
iOs: https://apps.apple.com/nl/app/vegetogo/id1561014919?l=en

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap