04
februari
2021
|
15:33
Europe/Amsterdam

Theme Park Challenge met verrassende, professionele resultaten

Studenten CO IEMES ontwerpen een Dark Ride voor attractiepark Toverland

Eindpresentatie dark ride Toverland 2

Indrukwekkend. Met dat woord omschreef Peter van Holsteijn van attractiepark Toverland in Sevenum het werk van 27 CO IEMES-studenten. Een half jaar lang werkten ze tijdens de Theme Park Challenge aan de ontwikkeling van een dark ride, een overdekte attractie waarbij de bezoekers in een treintje of gondel verschillende scenes passeren. Onlangs presenteerden de zes werkgroepjes uit het tweede en vierde jaar hun resultaten online.

Het ontwikkelen van een attractie voor een attractiepark, daar komt nogal wat bij kijken. Storyline, thematisering, animatronics (bewegende poppen), ritsysteem, licht, geluid en special effects. Het is volgens docent Pieter Cornelis slechts een greep uit de elementen waarmee de studenten rekening moesten houden bij het ontwikkelen van een dark ride. Daarmee begonnen ze in september. Op locatie kregen ze een uitgebreide briefing van hoofd ontwerp Peter van Holsteijn, waarna ze In het park veldonderzoek verrichtten. Daarna volgde een intensieve lessenreeks. ‘Gedurende 20 weken hebben de studenten 1,5 uur per week les gekregen over themaparken en over het ontwikkelen van dark rides’, aldus Cornelis, specialist in het onderwerp en sinds 2013 als docent verbonden aan Fontys ACI. Ook kregen ze wekelijks twee uur begeleiding en een aanvullende opdracht.

Eén vierdejaars groep en vijf tweedejaars groepen pitchten hun ideeën onlangs aan de opdrachtgever. Daarbij leverden ze ook een conceptboek op met daarin onder meer een begroting en technische specificaties. Zo zijn de rides doorberekend op capaciteit, ritduur en ritlengte. Een unieke ervaring, noemt tweedejaars Maarten Swinkels het project op zijn LinkedIn. Samen met Tessa Nooijen, Quinty Prince en Eefke Smolders creëerde hij een compleet nieuwe wereld. ‘Daarin hebben we geprobeerd de herkenbare aspecten van dromen te mixen met de magische, vriendelijke en toch heel spannende wereld van Avalon en Toverland zelf. Deze mix is uiteindelijk uitgegroeid tot een dark ride waarin droombrouwer Odrick je een kijkje laat nemen in het pakhuis achter zijn winkel. Magie is iets waar je in kunt geloven of niet, maar dromen bestaan wel. Of je nu een kleuter bent, een tiener, of een volwassene, dromen bestaan voor iedereen en alles is mogelijk in je dromen. Daarom vinden wij niets magischer dan het beleven van een droom’, aldus Maarten.

Van Holsteijn was onder de indruk van de professionaliteit van het opgeleverde werk. Vooral de aandacht voor details heeft hem verrast, zoals de keuze voor (trackless) ritsystemen en op de seconde uitgewerkte scenes, inclusief special effects. Vooral de lay out van een ride, met daarbij een legenda van geluid, muziek, SFX, viel bij hem in de smaak. Maarten kijkt met een tevreden gevoel terug op het project. ‘Naast het feit dat ik met veel plezier aan deze bijzonder leerzame opdracht heb gewerkt, ben ik ook erg blij dat het me een creatieve uitlaatklep heeft gegeven in tijden waarin ik, net als vele anderen, af en toe het gevoel heb dat de muren op me afkomen.’

Auteur: Paul Geerts/Beeld: Fontys ACI