Tilburg,
26
oktober
2021
|
08:07
Europe/Amsterdam

Technisch steuntje in de rug bij ervaring van eenzaamheid - ArtCoDe

3

Een terugblik op de DDW. Door de ruimte naast Intertoys in het Eindhovense winkelcentrum Heuvel Galerie klinkt het lied van de arbeid. Ooit zat hier de Big Bazar, nu is het tijdelijk het domein van derdejaarsstudenten van de Academy of Art, Communication and Design. Enige stress is voelbaar: over twee dagen moet hun project Flow State hier te zien zijn voor bezoekers van de Dutch Design Week (DDW).  

Centraal in het project staat eenzaamheid, en hoe je die met behulp van techniek inzichtelijk kunt maken. Het duurt veertien weken en is al in het tweede studiejaar begonnen, legt docente Anja Hertenberger van ArtCoDe uit. Samenwerking is gezocht met Fontys-onderzoeker Eric Schoenmakers, die technologische ondersteuning bij gesprekken over eenzaamheid als specialisme heeft. “Hij heeft ons de nodige achtergrondinformatie gegeven”, aldus Hertenberger. 


Before Thinking 
Het groepje van student Sebastiaan Schoonen laat tijdens DDW de installatie Before Thinking zien die grafische projecties op een muur toont, gecombineerd met geluiden. “Als bezoekers zich te veel laten afleiden door de verschillende prikkels die wij laten ontstaan, wordt de installatie ‘boos’”, legt hij uit. “De kleuren en hoge tonen verdwijnen dan en je hoort een onheilspellend gerommel. We proberen ook uit te lokken om de projectiemuur aan te raken.” Volgens Sebastiaan is acceptatie van eenzaamheid namelijk de essentie, zo heeft het project hem geleerd: “Pas als je het accepteert, kun je er op een goede manier van leren en er ook weer uit komen.” Van DDW-publiek dat zich beperkt tot kijken naar zo’n visualisatie van eenzaamheid, wordt de installatie daarom ‘blij’: er verschijnt een blauwe gloed, vergezeld van hemelse akkoorden. 

Listen to the People 
Met ‘abstracte spiegels’ heeft het team van student Warda Oukari voor een andere invulling van het project gekozen. Bovendien hebben zij eenzaamheid gekoppeld aan discriminatie, en daarvoor een aantal ervaringsdeskundigen geïnterviewd. Die gesprekken zijn bij DDW te beluisteren bij de installatie Listen to the People. “Zo’n persoonlijk verhaal wordt visueel ondersteund”, licht Warda toe. “Met beamers worden animaties met blauwe, golvende lijnen geprojecteerd op spiegels. Die reageren al naar gelang de emoties van de geïnterviewde toe- of afnemen.” 

Bespreekbaar maken 
Als de pandemie iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat eenzaamheid niet alleen is voorbehouden aan de oudere generatie. “Het is een groot probleem”, weet Sebastiaan. “Dit soort projecten maakt eenzaamheid bespreekbaar en leert hoe je ermee om kunt gaan. Of om begrip te creëren bij mensen die het niet hebben ervaren.” Warda viel wat anders op: “Nadat de interviews waren teruggeluisterd, kon er binnen ons groepje veel opener over eenzaamheid worden gepraat én over discriminatie. Dat had echt een toegevoegde waarde.” 
Zo heeft docente Anja Hertenberger het eveneens ervaren, met name in de periode dat het project nog online moest plaatsvinden: “Doordat we Eric Schoenmakers erbij hadden, was er ook aandacht voor ieders persoonlijke omstandigheden.” 

Meer over de presentatie van de studenten tijdens DDW lees je hier.  

 

Auteur: Tim Durlinger
 
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.