22
november
2019
|
14:12
Europe/Amsterdam

Symposium klompvoetproject toont prachtsamenwerking

Eindsymposium Klompvoetjes (18-11-19)-37

Als íets een mooi voorbeeld is van multidisciplinaire samenwerking, dan is dat het onderzoek naar de behandeling van klompvoeten bij Fontys Paramedische Hogeschool (FPH). Maandag 18 november werden bezoekers van het symposium “Hoe kan 3D-gangbeeldanalyse vroegtijdige relapse klompvoet opsporen?” bijgepraat over hoe het onderzoek begon, wat de resultaten zijn en hoe het vervolg van dit project eruit zal zien. Een interactieve avond die door de bezoekers met gemiddeld een 8 werd gewaardeerd.

Het is rond de klok van half zeven als de collegezaal bij FPH volstroomt met geïnteresseerden vanuit verschillende achtergronden, zoals artsen, onderzoekers, (groot)ouders van kinderen met een klompvoet, studenten en medewerkers van FPH, (kinder)fysiotherapeuten, podotherapeuten en verpleegkundigen. Na een aftrap door Arnold Besselaar (orthopedisch kinderchirurg bij Máxima Medisch Centrum) en Benedicte Vanwanseele (wetenschappelijk onderzoeker bij FPH), namen zij de bezoekers mee naar de start van het onderzoek: hoe het allemaal begon.

Totaalplaatje
Tijdens het symposium werd het (toch enigszins complexe) onderwerp ‘klompvoet’ belicht vanuit verschillende perspectieven. Zo gingen Lisa van Oorschot (wetenschappelijk onderzoeker bij FPH) en Maaike Tuinsma (oud-stagiair Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima MC) in op de verschillen in looppatroon tussen klompvoetpatiënten en gezonde kinderen. Lianne Grin (wetenschappelijk onderzoeker bij FPH) lichtte de onderzoeksresultaten en het Oxford Foot Model toe, waarna Saskia Wijnands (wetenschappelijk onderzoeker bij FPH) het podium kreeg om de bezoekers een kijkje te geven in de gangbeeldindices als totaalbeeld van het looppatroon.

Aan Benedicte Vanwanseele en Marieke van der Steen (onderzoekscoördinator Orthopedie Catharina Ziekenhuis, Máxima MC) vervolgens de eer om samen met de bezoekers een blik te werpen in de toekomst: met een subsidie van bijna 700.000 euro maakt SIA RAAK-PRO verder onderzoek naar klompvoeten mogelijk. Onderzoek dat in februari 2020 van start gaat en wordt gecoördineerd door Fontys Paramedische Hogeschool, Máxima MC en Catharina Ziekenhuis. Het nieuwe onderzoek richt zich met name op participatie en functioneren: ervaren kinderen in het dagelijks leven daadwerkelijk last van het feit dat ze een klompvoet hebben? En hoe is de kwaliteit van leven van deze kinderen? Hoe erg is het om een klompvoet te hebben? Benedicte: ‘Ik ben blij dat we verder kunnen met het onderzoek en nu de vertaling naar de praktijk kunnen maken.’ Lianne Grin vult aan: ‘We zijn superblij dat het onderzoek opnieuw gefinancierd wordt en dat we een vervolg kunnen geven aan ons werk. Tijdens het symposium merkte je al dat vele goede ideeën en aandachtspunten voor verder onderzoek uit het publiek kwamen. Het is ook fijn om op die manier te merken dat we met ons onderzoek écht iets bereiken en dit voort kunnen zetten.’ Wat Lianne vooral is bijgebleven van het symposium? ‘Alleen maar positieve en enthousiaste reacties. En het gevoel van waardering voor wat we doen.’ Ook Loes Huijbers, kinderfysiotherapeute, moedigt verder onderzoek aan: ‘Dit onderzoek slaat een brug tussen operatie- en behandeltechnieken en wat het uiteindelijk oplevert voor de dagdagelijkse activiteiten van het kind. Denk hierbij aan spelen, lopen en rennen.’

Verschillende bezoekers kwamen met vragen en ideeën voor het vervolg, zoals: Kun je verschillen zien in het lopen (kinematica/kinetica) tussen kinderen met een klompvoet die in het begin minder lang/langer gips hebben gehad? Maakt het uit in de motorische ontwikkeling dat de kinderen vier jaar een brace om hebben gehad? En is het dus niet alleen de klompvoet, maar ook de brace die een rol speelt in de verschillen die je ziet tussen gezonde kinderen en kinderen met een klompvoet? Al met al zeer interessante input voor het vervolgonderzoek.

Indrukwekkende tijdlijnexpositie
Na de inhoudelijke presentaties werden de gasten getrakteerd op een unieke tijdlijnexpositie over de behandeling van de klompvoet. Met de mogelijkheid om van dichtbij hulpmiddelen te bekijken en aan te raken en vragen te stellen aan onderzoekers en andere professionals. Lisa van Oorschot: ‘Het is een indrukwekkende tijdlijn geworden, leuk om te zien wat er door de jaren heen is gebeurd. We hebben veel geleerd, maar er vált ook nog genoeg te leren. Ik kijk terug op een informatieve avond met een gemoedelijke sfeer.’

Dat de avond ook bezocht werd door betrokken ouders van kinderen met een klompvoet, blijkt uit het verhaal van Sanne van Ooijen, moeder van een vierjarig zoontje met een klompvoet: ‘Mijn zoontje heeft niet meegedaan aan het onderzoek, maar ik ben hier puur vanuit interesse. Ook wij zijn voor behandeling naar dr. Besselaar gegaan in Máxima MC. Ik vind het mooi dat er onderzoek wordt gedaan naar de klompvoet en dat er zowel aandacht is voor de voorvoet als voor de achtervoet. En dat men met behulp van loopanalyses kijkt naar verschillende onderdelen van de voet.’ Saskia Wijnands vertelt over een verhaal van een moeder van een patiënt die mee had gedaan aan het onderzoek: ‘Ze vertelde dat haar dochter het helemaal niet raar vond dat ze een klompvoet had en dat ze er juist trots op was. Ze spaarde nu zelfs klompen, dus de moeder had een 3D-geprint klompvoetje (dat wij klaar hadden liggen in onze tijdlijnexpositie om mee te nemen) meegenomen om toe te voegen aan de collectie van haar dochter.’ 

Wil je meer weten over het klompvoetproject en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Of in contact komen met de onderzoekers? Bezoek dan deze pagina over het klompvoetproject op de website van Fontys Paramedische Hogeschool.

Auteur: Rianne van Hoek
Foto's: Marcel Zijlmans