20
april
2017
|
16:18
Europe/Amsterdam

Symposium Dating en relatievorming jongeren LVB

Donderdag 8 juni 2017 organiseert Fontys Hogeschool Pedagogiek een symposium over Dating en relatievorming bij jongeren en jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. Het symposium is bedoeld voor professionals die (gaan) werken met jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en/of geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

In dit symposium wordt dieper ingegaan op de ervaringen die jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking hebben met daten en relatievorming. Daarnaast bespreken we hoe zowel (aankomend) professionals als de doelgroep ondersteund kunnen worden in dit proces.

Ervaringen uit de praktijk en onderzoek komen beiden uitgebreid aan bod. Doel van het symposium is dat deelnemers met concrete ideeën naar huis gaan over hoe zij relatievorming bij jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking kunnen bevorderen.

Aanleiding
De meeste mensen hebben behoefte aan een liefdesrelatie. Zo ook jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. In vergelijking met leeftijdsgenoten zonder beperking komen zij meer barrières tegen bij het vormen van een liefdesrelatie. Zij hebben vaak een klein sociaal netwerk en ervaren moeilijkheden met het aangaan van sociale contacten. Het gevolg hiervan is dat zij meer eenzaamheid voelen en vaker negatieve ervaringen opdoen. Als professionals en onderzoekers kunnen we hier iets aan doen!

Sprekers

Judith Kreijne, pedagoog en seksuoloog
Edusex, gespecialiseerd in relatievorming en dating bij mensen met een verstandelijke beperking en bekend van het BNN programma ‘The Undateables’. Judith deelt recente inzichten en haar ervaringen in het ondersteunen van jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking bij het vormen van relaties.

Amy de Waal en Ilse Renders, pedagogen
Lofjoe.nl, datingbureau voor mensen met een verstandelijke beperking. Amy en Ilse hebben dit bureau opgezet en delen hun ervaringen.

Dilana Schaafsma, gepromoveerd onderzoeker en docent bij Fontys Hogeschool Pedagogiek & Joke Stoffelen, promovendus bij Maastricht University
Expertise op het gebied van seksuele gezondheid bij mensen met een verstandelijke beperking en ontwikkelaars van het boekje Eerste Hulp bij Dating. Dilana en Joke delen recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van relatievorming en bespreken de implicaties ervan voor het werkveld van de zorg voor jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Datum
8 juni 2017 van 11.30 uur tot 16.45 uur. Het programma volgt na aanmelding.

Plaats
Fontys Hogeschool Pedagogiek
Rachelsmolen 1 (het symposium vindt plaats in de aula van gebouw R5)
5612 MA Eindhoven

Aanmelden
Deelname is gratis en aanmelden kan via deze link

Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met Dilana Schaafsma via d.schaafsma@fontys.nl of 06 836 496 19.