Eindhoven,
17
mei
2019
|
12:01
Europe/Amsterdam

Studenten Toegepaste Psychologie werken mee aan onderzoek naar eenzaamheid

P1088403 kopie

Eenzaamheid bevindt zich onder meerdere bevolkingsgroepen. Netwerkorganisatie Eindhoven in Contact onderzoekt dit onderwerp verder binnen Eindhoven. Het krijgt daarbij ondersteuning van het lectoraat Mens en Technologie. Studenten Trisja Lambinon, Farah El Ouazzani en Kelly Jansen zijn door hen aan het werk gezet om onderzoek te doen naar eenzaamheid onder jongeren.

Er wordt geen onderzoek gedaan naar de hoeveelheid eenzaamheid onder studenten. "Het onderzoek richt zich op welke gevoelens, mening en gedragingen de studenten hebben ten aanzien van eenzaamheid", licht het drietal toe. "De opdrachtgever verwacht een interventie waarin tools en handvatten worden aangereikt aan de doelgroep om eenzaamheid bespreekbaar te maken." 

Doelgroepen
Trisja, Farah en Kelly hebben elk hun eigen doelgroep toegewezen gekregen. Onder studenten die net op zichzelf wonen, wordt meer eenzaamheid ervaren. Dit komt omdat er veel veranderingen plaatsvinden in hun omgeving. Om deze reden richt het onderzoek van Trisja zich op studenten die minder dan een jaar op zichzelf wonen. 

Culturele achtergronden kunnen invloed hebben op het ervaren van eenzaamheid. Daarom richt het onderzoek van Farah zich op de Nederlands-Marokkaanse -en Nederlands-Turkse studenten van Fontys.Tot slot richt het onderzoek van Kelly zich op de algemene student. Voor haar onderzoek worden de doelgroepen van Farah en Trisja uitgesloten. Verder kunnen alle studenten die in Eindhoven studeren geïnterviewd worden. 

Eerste inzichten
Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase. Een voorzichtige rondvraag binnen de vriendenkringen heeft een eerste inzicht gegeven. Trisja zette een testje uit op Facebook, waarop ze veel reacties kreeg. "Daaruit bleek dat iedereen wel eens eenzaamheid ervaart of diepgang in relaties mist. Opvallend; Kelly sprak een aantal vrienden face-to-face, waarbij niemand aangaf echt eenzaam te zijn. Farah geeft aan dat in haar persoonlijke vriendenkring een andere opvatting over eenzaamheid bestaat. "Het is mij opgevallen dat het niet gebruikelijk is om in gesprek te gaan over de emoties en daarbij dus ook niet over gevoelens van eenzaamheid. Er heerst een idee dat je je niet eenzaam zou hoeven voelen, want je hebt je familie en je geloof."

Volgens het drietal kan eenzaamheid verschillende oorzaken hebben. Kelly denkt dat het van de situatie afhangt. "Is iemand bijvoorbeeld uit huis gegaan, is er sprake van een hechte familie, is er recent een dierbare verloren? De ervaring van eenzaamheid is heel subjectief." Farah vult aan: "In ons onderzoek vragen we ook door; hoe gaat iemand om met de eenzaamheid? Het is echt een kwalitatief onderzoek."

Eenzaamheid mag er zijn
De drie studenten hebben allen wel eens eenzaamheid gevoeld. Toen Farah vertraging opliep, voelde ze afstand met andere studenten. "En toen mijn moeder ziek was, voelde ik ook emotionele eenzaamheid." Kelly voelde zich eenzaam toen haar vriendschappen van de middelbare school verwaterden. "Toen heb ik nieuwe vrienden gemaakt hier op school in het eerste jaar, maar hen zag ik ook weer minder in het tweede jaar. Dat vond ik wel moeilijk. Het was ook lastig om erover te praten."

Trisja vond het belangrijk om veel vrienden te hebben en onderdeel te zijn van grotere groepen vrienden. "De maatschappij en sociale media gaven mij het gevoel dat je niet eenzaam bent wanneer je veel vrienden hebt. Het posten van foto's van leuke activiteiten met al je vrienden, dat is cool toch? Wanneer ik dit niet had, voelde ik mij zielig en sneu, want eenzaam zijn is toch niet cool? Niets is minder waar…" Trisja voelde zich juist emotioneel eenzaam in deze grotere groepen en dit gevoel mocht ze van zichzelf niet hebben. "Uiteindelijk gaf de acceptatie mij minder eenzaamheid en meer diepgaandere vriendschappen. Met deze vrienden kan en durf ik alles te delen, zelfs wanneer ik mij eenzaam voel."

Van interviews naar interventie
Trisja, Farah en Kelly hopen met het onderzoek een voorzetje te geven om eenzaamheid bespreekbaarder te maken. Hun boodschap: "Het speelt ook onder onze leeftijdsgenoten en het mag er zijn. Je bent niet enige." Tot de zomer zal het drietal interviews afnemen. In januari is het onderzoek voltooid en wordt de interventie opgeleverd.

Mocht je interesse hebben in een gesprek, stuur dan een mailtje naar:

Farah: f.elouazzani@student.fontys.nl
Trisja: t.lambinon@student.fontys.nl
Kelly: kav.jansen@student.fontys.nl

 

Auteur: Maikel Stams