02
december
2019
|
16:00
Europe/Amsterdam

Studenten ACI ontwerpen logo voor genderneutraal toilet

WhatsApp Image 2019-11-20 at 18.45.52

Gendergelijkheid. Daarvoor probeerden tweedejaars studenten van Communicatie IEMES vorige maand met een stickeractie aandacht te vragen. Het leverde ze een bijzondere opdracht op. Ze bedachten het pictogram voor op de deur van het genderneutrale toilet in P8, het nieuwe gebouw dat volgende week in gebruik genomen wordt. 

 Heel even dreigde hun project uit de hand te lopen. Om aandacht te vragen voor gendergelijkheid plakten tweedejaars studenten van company The Bastards half oktober stickers op de toiletdeuren van cafés en restaurants in de binnenstad van Tilburg. ‘Over de bordjes voor mannen en vrouwen heen’, legt Bjorn Stoop uit. Maar omdat een van de restaurants de actie van de studenten niet kon waarderen, hing de redactie van het tv-programma Hart van Nederland aan de lijn. Wat nu te doen? Om een antwoord te krijgen op die vraag besloten de studenten in gesprek te gaan met directeur Ilse van de Pas. Toen van een rel geen sprake bleek, ebde de aandacht weg. Maar het zaadje was geplant. Van de Pas was enthousiast over het initiatief en nodigde de studenten uit om een pictogram te bedenken voor op de deur van het toilet op de begane grond, het enige toiletblok in de nieuwbouw dat genderneutraal is. ‘Ze heeft ons met de interieurarchitect in contact gebracht’, aldus Sanne Neggers. Na een paar keer op en neer mailen, rolde er een definitief ontwerp uit, dat binnenkort op de deur wordt aangebracht. 

 Dat het onderwerp gendergelijkheid steeds meer aandacht krijgt, juichen Sanne en Bjorn toe. ‘Het komt regelmatig voorbij, bijvoorbeeld op festivals waar mannelijke en vrouwelijke bezoekers steeds vaker gebruik maken van hetzelfde toilet. En waarom ook niet?’ Sanne vindt het een logische ontwikkeling, en ze hoopt dat meer mensen met het onderwerp aan de slag zullen gaan. ‘Daarom wilden wij er ons als company ook in verdiepen. Hoe kunnen we meer bewustzijn creëren?’ De twee hopen dat ze daar niet alleen met hun actie, maar vooral ook met de afbeelding in geslaagd zijn. 

Auteur: Paul Geerts