Eindhoven,
12
januari
2018
|
19:00
Europe/Amsterdam

Speciale opleiding tot werkgelukdeskundige

Het calvinisme voorbij

door Martijn Klerks

De tijd is voorbij dat de baas salaris betaalde en de werknemer zijn werk deed. Managers ontkomen er niet meer aan om zich met het geluk van hun personeel te bemoeien. Erasmus Happiness Economics Research Organisation en de Brabantse hogeschool Fontys starten in februari met een opleiding om ze daarin te bekwamen.

„De theoretische basis bij bedrijven kan beter, net als de kennis over wetenschappelijk bewezen methoden”, verklaart Fontys-docent Inge van der Putten de noodzaak van een speciale, vier maanden durende opleiding tot ’werkgelukdeskundige’. In twaalf dagdelen leren cursisten onder meer hoe ze hun medewerkers in een flow kunnen krijgen, en hoe werknemers de ruimte kunnen krijgen om plezier te hebben in hun baan.

De online Nationale Beroepengids heeft de werkgelukdeskundige, of werkgelukadviseur, vorig jaar al uitgeroepen tot een van de ’beroepen van de toekomst’. Guy van Liemt, namens Erasmus Happiness Economics Research Organisation betrokken bij de nieuwe opleiding, begrijpt dat wel. „Millennials lopen gewoon stuk op organisaties die weinig weten van werkgeluk.”

Die jongste generaties kunnen bedrijven niet meer negeren, vult Van der Putten aan.  „Je kunt je niet meer permitteren om aan de calvinistische mentaliteit vast te houden, dat mensen voor het geld werken en daar geen geluk aan hoeven te ontlenen. De arbeidsmarkt is op dit moment zo krap, dat bedrijven gewoon rekening moeten houden met de millennials, en die vragen nou eenmaal om aandacht voor hun werkgeluk. Omdat dat voor een deel hun levensgeluk bepaalt.”

En, memoreert de Fontys-docent: „De jongste generatie werkenden moet door tot na haar zeventigste verjaardag. Dan kan je maar beter plezier hebben.”

Werkgelukdeskundigen in spe leren tijdens de cursus onder meer hoe ze mensen bewuster kunnen maken van het hogere doel waaraan ze bijdragen, legt Van Liemt uit. Ook het verbeteren van de baan hoort bij het programma van de opleiding: „Jobcrafting, dus de inhoud van het werk optimaliseren, maar ook een betere werkomgeving. Dat lukt het best als mensen niet thuis werken. Als de inhoud en de omgeving optimaal zijn, kunnen werknemers in een flow komen.”

Ook het geven van speelruimte is een cruciaal onderdeel van het bevorderen van werkgeluk, doceert Van der Putten. „Managers moeten leren de controle los te laten over wat hun mensen doen.” Van Liemt vult aan: „Voor veel managers zal het ook nieuw zijn om het met hun medewerkers over privézaken te hebben. Dat is iets wat veel mannelijke managers niet doen: werk en privé zijn voor hen nog steeds twee gescheiden werelden. Het goed in je vel zitten wordt vanwege die mentaliteit zelden besproken.”

Voor managers die de komende maanden weer tientallen beoordelingsgesprekken moeten voeren, heeft Van der Putten nog wel een tip: „Uiteindelijk gaat werkgeluk over extra aandacht voor talent. Probeer het tijdens zo’n gesprek nou echt eens over de inhoud te hebben, geen invuloefening.”

Meer info: Fontys.nl/werkgeluk 

Lees hier het orginele artikel uit de Telegraaf.

Update: Ook consultancy.nl wijdde een artikel aan de opleiding tot werkgelukdeskundige.
Update: De nieuwe opleiding heeft ook geleid tot een nieuwsitem op BNR Nieuwsradio

Het calvinisme voorbij - Artikel Telegraafopens in new window
Lees hier het originele artikel van de Telegraaf.
06
jan
2018
www.pressreader.com