22
augustus
2017
|
10:01
Europe/Amsterdam

‘Slimme handschoen’ voor beter maatwerk nu ook in Duitsland meer bekend

Meer dan een derde van de mensen in Europa heeft voet- of enkelproblemen. Dit belemmert hun mobiliteit. Orthopedische hulpmiddelen (voor voet en/of enkel) bieden vaak soelaas. Het ontwerpen van zo’n hulpmiddel gebeurt nu nog meestal met gips. Fred Holtkamp (onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool): “Dat gipsen van een voet of enkel is best belastend voor iemand. Het is nat en het wordt warm bij het uitharden. Wat zou het mooi zijn als je de maat zou kunnen nemen zonder dat gips! Digitaal met sensoren dus.”

Er is door het onderzoeksteam van Holtkamp nu een prototype van een een zgn. ‘slimme handschoen’ of smart glove ontwikkeld. Samen met Joost van Hoof schreef Holtkamp een artikel over de handschoen in het vooraanstaande Duitse tijdschrift ‘Orthopädieschuhtechnik’ (zie onderaan dit bericht). Hierin wordt ook de volgende stap van het prototype toegelicht: de sensoren integreren in de handschoen. Holtkamp: “De sensortechnologie gaat steeds sneller en wordt steeds beter. Zo kun je door de sensoren op strategische plaatsen in de handschoen in te bouwen zoals positie-sensoren op de vingers en druksensoren onder de vingers en op de handpalm, echt een goed digitaal beeld vormen van hoe en op welke plaats iemand steun of correctie nodig heeft om weer (beter) te kunnen lopen. Bovendien kun je deze metingen over langere tijd, met een bepaalde frequentie, uitvoeren. Zo kun je een real-time digitaal beeld krijgen van een voet, enkel of zelfs heel been.

Het grote voordeel van deze manier nieuwe manier van werken is dat nu voor het eerst een volledig digitaal beeld verkregen wordt van een eventueel gecorrigeerd ledemaat. Daarnaast wordt het ook voor het eerst mogelijk om de informatie over de druk die uitgeoefend wordt op het lidmaat in getallen te kwantificeren. Tegelijkertijd wordt het mogelijk om op basis van gekwantificeerde data (druk, kracht) een ontwerp van het hulpmiddel te maken. Iets dat tot nu toe alleen op basis van “vorm” informatie gedaan kan worden.

Kortom: de volgende stap is het prototype van de slimme handschoen ontwikkelen tot een echte slimme handschoen. Het onderzoek tot nu toe laat zien dat dat haalbaar en maakbaar is, waardoor een nog beter op maat gemaakt hulpmiddel gemaakt kan worden.

Met de slimme handschoen is de kiem gelegd van het SIA-RAAK project SHOE-TiMes, waaraan ook verschillende (Duitse) MKB-bedrijven deelnemen. 

contactgegevens: Fred Holtkamp      f.holtkamp@fontys.nl
pdf icon

"Smart'- Handschuh ermoglicht digitale Abformung mit manueller Korrektur

22
aug
2017
(pdf)