Eindhoven,
11
oktober
2019
|
12:21
Europe/Amsterdam

Reizen is het nieuwe roken

Unknown

Toeristen die in de rij staan om een foto te maken van zonsondergang vanaf de door Lonely Planet benoemde sunset spot op de Heuvel. Steeds meer cruiseschepen die af- en aanmeren in de Piushaven. Een toeloop aan bezoekers die allemaal dezelfde Instagrammable foto willen maken in de Spoorzone. In Tilburg zal het misschien zo’n vaart niet lopen, maar op andere plekken op aarde is dit aan de orde van de dag.

Er lijkt geen einde te komen aan die groei van massatoerisme, want steeds meer mensen willen op vakantie en dat kan steeds goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt. 

In deze Tegenlicht-uitzending ‘Reizen is het nieuwe roken’ wordt er gekeken naar de consequenties van massatoerisme. In de Tegenlicht Meet Up op maandagavond 7 oktober in de LocHal gaf Lieke Matthijssen (docent Toegepaste Psychologie) een korte lezing. Ze vertelde over keuzegedrag en gedragsverandering met betrekking tot reizen.