08
maart
2018
|
12:07
Europe/Amsterdam

Positieve gezondheid als basis

spin

Vergrijzing en ontgroening zijn belangrijke thema’s, zeker in de provincie Limburg. Groeiende gezondheidsproblemen en tekorten op de arbeidsmarkt vragen om extra aandacht. Met dat vraagstuk klopte de gemeente Venlo bij Fontys aan om samen te kijken wat hieraan gedaan kan worden. Deze vraagstukken vragen om andere vormen van werken en leren in de zorg. Samen met Hogeschool Zuyd, ROC Gilde en partners uit het werkveld in de regio is Fontys daarom het project Innovatie in Zorg en Zorgopleidingen (IZO) gestart. Dit project wordt niet alleen door de gemeente Venlo en de provincie Limburg gesteund, ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling levert een financiële bijdrage.

Snijvlak van zorg en welzijn
Onderdeel van het project is de realisatie van een bacheloropleiding Gezondheid in Venlo, die opereert op het snijvlak van zorg en welzijn. De pilot voor deze bachelor is recent gestart met een 10-tal studenten uit verschillende opleidingen. Deze studenten, hun docenten en vertegenwoordigers uit het werkveld werden in het Stadskantoor Venlo recent bijgepraat over het begrip Positieve Gezondheid, wat een belangrijk uitgangspunt vormt voor de bachelor Gezondheid.

Veranderende hulpvraag
De hulpvraag verandert. Het aantal ouderen stijgt sterk; meer dan de helft van de beroepsbevolking heeft één of meerdere chronische aandoeningen. Van iedereen wordt in toenemende mate regie over eigen gezondheid, welzijn en zorg verwacht. Zorg en behandeling komen in het teken te staan van het stimuleren, herstellen of in ieder geval zoveel mogelijk behouden van de mogelijkheden om te kunnen functioneren en participeren. Bovendien verandert onze omgeving in snel tempo met een aantal kenmerkende trends en ontwikkelingen; vergrijzende populatie, ontgroening van de regio’s en vooruitgang in technologie en innovatie.

Bachelor Gezondheid
Delen van de provincie Limburg hebben in grote mate te maken met problematiek als slechte gezondheid van haar inwoners en krapte op de arbeidsmarkt. Redenen voor de gemeente Venlo om bij Fontys aan te kloppen om samen te kijken hoe meer een zorgprofessional voor de toekomst opgeleid kan worden. Een zorgprofessional aan wie andere eisen worden gesteld. De opzet van de bachelor is zeer innovatief. Qua inhoud, omdat deze focust op alle aspecten van ‘positieve gezondheid’ en qua didactiek omdat er interdisciplinair geleerd gaat worden vanuit de praktijk. Vanuit dat principe van ‘leren uit de praktijk’ zijn de tien studenten die in de pilot meedoen gestart op twee praktijklocaties. De deelnemende studenten zijn afkomstig uit heel verschillende opleidingen en benaderen de problematiek vanuit de breedte van de positieve gezondheid, maar elk met hun specifieke inbreng vanuit hun vakgebied met ieder hun eigen leerdoelen.

Positieve gezondheid
Bert Hesdahl van Actiecentrum Limburg positief gezond nam de aanwezigen in het Stadskantoor Venlo mee in de ontwikkelingen rondom positieve gezondheid. Wat is dat eigenlijk, positieve gezondheid? Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Met positieve gezondheid wordt gekeken naar de mogelijkheden van een persoon. Niet de ziekte of aandoening, maar het functioneren en de veerkracht van de individu staan centraal. Positieve gezondheid is gebaseerd op de zes pijlers, lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, sociaal maatschappelijk participeren, kwaliteit van leven en zingeving. De uitdaging voor studenten, docenten en medewerkers is daarbij om gezondheidsvraagstukken vanuit die volle breedte te benaderen, en niet alleen vanuit het specialisme waarin ze zijn opgeleid. In combinatie met toepassing van nieuwe technologische mogelijkheden wordt op deze manier gewerkt aan innovatie van opleiden en werken in zorg en welzijn.

Het spindiagram Positieve Gezondheid is een model van Machteld Huber.

auteur: Monique van Laar