11
september
2019
|
15:10
Europe/Amsterdam

Openbaar college technologie in de sport: vloek of zegen?

190094-Openbaar College-Fontys for Society fontysnieuws

De technologische ontwikkelingen in de topsport gaan snel en vinden steeds vaker hun weg naar de recreatieve gebruiker. Is dat een positieve ontwikkeling of moeten we hierop extra alert zijn? Tijdens een openbaar college gaan Fontyslectoren Steven Vos (lector Move to Be) en Colette Cuijpers (lector Recht en Digitale Technologie) in op dit onderwerp. Het college is gratis en vindt plaats op donderdag 10 oktober in Fontysgebouw TQ op STRIJP in Eindhoven. Inloop vanaf 19.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom vragen we je om je vooraf aan te melden via dit formulier.

Sportapps, activity trackers, klapschaatsen, virtuele interactieve fietstrainers, de VAR, e-bikes, geavanceerde meetapparatuur, (mechanische) doping en de zuurstoftent. Dit zijn voorbeelden van innovaties die invloed hebben op de sportprestaties en sportbeleving van mensen.Techniek helpt ons onszelf te verbeteren en informatie te verzamelen over sportgedrag en vitaliteit. Maar hoe ver gaan we daarin? Waar liggen de grenzen van het aanvaardbare? En wat gebeurt er met de data die technologische producten over ons verzamelen? Mag dat zomaar?

Steven Vos (lector Move to Be) en Colette Cuijpers (lector Recht en Digitale Technologie) zullen in dit openbaar college ieder vanuit hun eigen invalshoek ingaan op dit onderwerp.

Steven Vos
Steven Vos is lector Move to Be binnen Fontys Sporthogeschool (Eindhoven). Hij richt zich in zijn praktijkgericht onderzoek op slimme oplossingen om verantwoord en duurzaam te sporten en te bewegen. Van het kind dat geïnspireerd wordt door het bewegingsonderwijs tot de senior die het plezier in sport en bewegen (opnieuw) ontdekt. Vos is eveneens deeltijd hoogleraar aan de Faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven en is daarnaast ook verbonden aan de Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid van de Faculteit Bewegings- & Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven.

Colette Cuijpers
Colette Cuijpers is als lector Recht en Digitale Technologie verbonden aan de Juridische Hogeschool Avans - Fontys. Daarnaast is ze universitair hoofddocent aan het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society van Tilburg University.
Cuijpers is een gepromoveerd jurist en heeft een zeer brede onderzoeks- en onderwijservaring op het gebied van recht en digitale technologie. Naast onderwerpen als e-overheid, e-commerce, intellectuele eigendom en cybercrime ligt haar focus in onderzoek en onderwijs met name op het gebied van privacy en gegevensbescherming.

Fontys for Society
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven, is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten.

Wie, wat en waar? 
Fontys for Society – Openbaar college.
Donderdag 10 oktober 2019.
Van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop 19.00 uur.
Locatie: Fontysgebouw TQ-5, derde verdieping, STRIJP-T, Eindhoven.
Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via dit formulier.