19
mei
2021
|
16:03
Europe/Amsterdam

Online college: Weet waarom je eet

210068-post-Insta-1080-1080px

Linda Hofman is docentonderzoeker en gespecialiseerd in duurzame voedselsystemen. Een van haar projecten gaat over eetgedrag. Samen met haar studenten onderzoekt ze wat eten met ons lichaam doet en welke factoren er meespelen bij de eetbeleving.

Hoe we eten, wat we eten en hoe we proeven, heeft invloed op ons eetgedrag. Maar ook de cultuur waarin we zijn opgegroeid, familie, vrienden en de omgeving spelen een grote rol. In een online college legt Linda in heldere taal uit dat eten veel meer is dan alleen voedsel: weet waarom je eet.
Haar betoog wordt aangevuld met de ervaringen van studenten Naomi Tamnge en Sil van Dommelen. Naomi Tamnge vertelt over haar afstudeeronderzoek wat gaat over voeding voor kinderen met kanker en dat ze uitvoert voor Prinses Maxima Centrum. Sil van Dommelen vertelt hoe ze voor haar afstudeerproject gaat zorgen voor meer eetplezier bij mensen met prikkelbare darmsyndroom. Bekijk het college hier.

Linda Hofman
Linda Hofman (MA. BSc.) is docentonderzoeker duurzame toekomst, voedselsystemen, kwaliteit van leven en afstudeercoach. Als super collider is ze verbonden aan het Fontysbrede kennisthema Creatieve Economie. Ze geeft les bij de opleiding Trend research & Concept creation in Lifestyle en bij de minor Trendwatching. ‘Als toekomstdocent en -onderzoeker ontwikkel ik samen met studenten toekomsten en help ik bij de ontwikkeling van de eerste stappen om tot een duurzame toekomst te komen. Bij voedselsystemen bestuderen we voedsel van-grond-tot-mond-tot grond. Het gaat dus over de agrosector, de voedselproductie maar ook over wat voedsel doet met het lichaam. Als docent kwaliteit van leven pas ik theoretische modellen in de praktijk toe bij het ontwikkelen van concepten of om trends beter te duiden.’

Designing the future
In haar rol van onderzoeker bij het lectoraat Designing the Future bestudeert Hofman hoe het toekomstbewustzijnsgedrag verbeterd kan worden in het hoger onderwijs. Daarvoor zet ze onder andere Future Literacy Know Labs in; kort participerend actie onderzoek waarbij het toekomstbewustzijn bij de deelnemers wordt vergroot en daarnaast wordt gekeken welke methoden en technieken effectief zijn. Hofman heeft samen met Christianne Heselmans de toekomst-design-methode ‘Prototyping for a Sustainable Futures’ ontwikkeld, waarmee ze in 2018 de Fontys Denk Groter Prijs heeft gewonnen. Deze methode wordt nu via het Erasmus+ project Foresight uitgerold bij vijf Europese universiteiten.

Fontys Onderzoekt
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven, is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke colleges gaan onze docenten, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Lees hier meer over onze colleges.

Omroep Tilburg
Dit online college is opgenomen in samenwerking met Omroep Tilburg en wordt op maandag 24 mei door Omroep Tilburg uitgezonden.

Auteur: Ingrid Oonincx