07
januari
2020
|
15:26
Europe/Amsterdam

Ondernemers leren in de praktijk tijdens MKB Kenniscafés van Rabobank en Fontys

MKB Kenniscafe

Het idee ontstond tijdens een gesprek tussen Ronald Philipsen, directeur van Fontys Hogeschool Economie en Communicatie en Ralf Fleuren, marketingadviseur en trainer bij Bliqsem. “Hoe gaaf zou het zijn als Fontysdocenten les zouden geven aan MKB-ondernemers”. Na een ruime voorbereidingsperiode werden in 2019 de eerste zogenaamde kenniscafés georganiseerd voor MKB’ers in het Klokgebouw op Strijp-S.

Co-productie van diverse partners
Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen diverse partners : Rabobank als bedrijfspartner, Fontys Hogeschool als kennispartner, Founded By All als netwerkpartner en locatie en Bliqsem als organiserende partner. Rabobank zag meteen heil in het idee, omdat het haar MKB-klanten helpt succesvoller te ondernemen. ”Voor ons was het doel om ondernemers met en van elkaar te laten leren in de inspirerende omgeving van Strijp-S, met experts van Fontys”, vertelt Remco van Soest van Rabobank Regio Eindhoven. Rabobank benaderde haar MKB-relaties om mee te doen aan het programma, dat deels wordt bekostigd door de bank.

Praktisch toepasbare kennis
Vanuit Fontys Hogeschool deed Fontys Pro Economie mee aan de samenwerking. Het aanbod van deze opleider en kennispartner voor professionals in de economische branche sluit aan bij het niveau en de manier van leren van ondernemers. “De docenten die Fontys inzette hebben stuk voor stuk veel praktijkervaring, waardoor de Kenniscafés heel praktisch toepasbaar waren”, aldus Ralf Fleuren. De onderwerpen van de Kenniscafés zijn gekozen in overleg met ondernemers en gaan over strategie, online marketing, branding, maar ook duurzaamheid komt aan bod.

Vooruit denken
De ondernemers zijn blij met deze manier van kennis opdoen en leren in de praktijk. "Ik vind het belangrijk om mezelf altijd vragen te stellen bij de dingen die ik doe, om er zeker van te zijn dat ik op het juiste pad zit. Het geeft mij inspiratie om actief vooruit te denken over ons bedrijf”, aldus Hendrik Plasmans, van Tandprothetische praktijk Plasmans uit Best.

Ontspannen leren
"Het is fijn om op een losse en ontspannen manier bij te leren, zonder dat je een halve dag kwijt bent”, vertelt ondernemer Albert van Dommelen. Een MKB Kenniscafé start altijd om 18.00 uur met een lichte maaltijd. Om 18.30 uur volgt het kennisgedeelte, verzorgd door een docent van Fontys Pro Economie. Na ongeveer een uur begint de groep met toepassen van de kennis op de eigen praktijk in de vorm van een kleine opdracht. Tot slot het favoriete onderdeel van de deelnemers: een borrel om samen verder te praten over de toepassing van de kennis in de eigen praktijk én te netwerken. Na iedere bijeenkomst ontvangen de deelnemers een opdracht waar de docent hen feedback op geeft.

Nieuwe vorm, plek en doelgroep van leren
Fontys ziet haar bijdrage in het succes van ondernemers in de Brainportregio op verschillende manieren vorm krijgen. Het flexibele en vraaggerichte aanbod van Fontys Pro Economie is daar een voorbeeld van. De MKB Kenniscafés zijn voor Fontys een mooie gelegenheid om een nieuwe vorm, plek en doelgroep van leren te proberen. “Wij zien het als een uitdaging om ondernemers te helpen vooruit te denken en te werken, geïnspireerd door deze MKB Kenniscafés”, vult onderwijsmanager Maartje Damoiseaux van Fontys Pro Economie aan.

Volg Fontys PRO Economie op LinkedIn voor nieuws over de MKB Kenniscafés.

 

Auteur: Ralf Fleuren