21
juni
2021
|
11:17
Europe/Amsterdam

Nieuwsflash Lectoraat Mens en Technologie - juni 2021

Door middel van praktijkgericht onderzoek beoogt het lectoraat Mens en Technologie mensen bewust te maken van de invloed die technologie heeft op het eigen en andermans gedrag. Het lectoraat draagt hiermee bij aan optimaal ontwerp, ontwikkeling en inzet van technologische innovaties. Op de website vind je meer informatie over het lectoraat, de onderzoeken, kenniskringleden, events en publicaties.

In deze nieuwsflash praat het lectoraat je bij over ondernomen activiteiten en initiatieven van de afgelopen tijd. Hierbij de update vanuit het lectoraat Mens en Technologie.

Algemeen nieuws

Science + Tech Online Quiz 2021: Heroes of HTI op een hele mooie plek in de ranking!
Op donderdag 3 juni deden het lectoraat met het team ‘Heroes of HTI’ mee aan de Science + Tech Online Quiz, georganiseerd in het kader van de Dutch Technology Week. Zij hebben maar liefst vijf rondes getrotseerd met vragen over wetenschap en technologie, om uiteindelijk als 26ste van de 291 teams te eindigen. Niet slecht voor een groepje psychologen van Fontys, zo tussen teams van over de hele wereld, en vanuit organisaties en universiteiten als ASML, Philips, Sioux en de TU Eindhoven!

Vacature Design Thinking expert
Het lectoraat Mens en Technologie ontwikkelt op basis van onderzoek behalve kennis ook innovaties voor professionals die betrokken zijn bij het ontwerpen, ontwikkelen en inzetten van technologische toepassingen, in de sectoren gezondheid & welzijn en IT & techniek. We gaan daarbij uit van de Design Thinking benadering, waarbij mensgericht ontwerpen, samenwerken en experimenteren belangrijke uitgangspunten zijn. Door middel van Design Thinking ontwikkelen we innovaties, bijvoorbeeld (gedrags)interventies, die aansluiten bij en omarmd worden door de doelgroep.

Design Thinking speelt een steeds grotere rol in ons onderzoek èn in het onderwijs dat in de opleidingen HRM en Toegepaste Psychologie wordt verzorgd. Onze ambities groeien met deze rol mee; wij willen onze expertise op het gebied van Design Thinking uitbreiden en steeds breder inzetten. Om die ambities waar te kunnen maken, zijn wij op zoek naar een nieuwe collega (0,4fte) die ons helpt met het vormgeven en verder uitbouwen van Design Thinking binnen het onderwijs èn onderzoek in ons instituut, en daarbuiten.

Ben jij, of ken jij onze nieuwe collega? Houdt de vacature site van Fontys in de gaten voor meer informatie, en reageer op de functie Design Thinking Expert!

Nog niet bekend met Design Thinking? Bekijk dan hier het introductiefilmpje dat we hebben gemaakt.

Onderzoeksprojecten

Rapport WavyXR
Het project WavyXR is in 2019 is gestart als seed money project gesponsord door het Centre of Expertise High Tech Systems and Materials. WavyXR is een virtuele coach die op basis van sensordata in combinatie met AI de toestand het hart monitort en reageert wanneer onregelmatigheden worden gedetecteerd, waarbij het de meest geschikte oefening en advies aanbiedt die deze specifieke patiënt of dat moment nodig heeft. Oefeningen worden aangeboden via een virtuele coach (Augmented Reality) in combinatie met een spraakinterface. De data van dit onderzoeksproject is gebundeld in een rapportage. De rapportage kun je vinden als download bij deze nieuwsbrief. Kijk op de website voor meer informatie over dit project.

Special issue Tina
Naar aanleiding van het promotie-onderzoek van Tina ten Burgegncate, zijn Janienke en Tina uitgenodigd als editors voor een special issue van het open-access International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH), met als thema “The role of social technology in the lives of older people”.

Deze special issue richt zich op de rol die sociale technologie speelt (of kan spelen) in het leven van ouderen. De bijdragen betreffen bijvoorbeeld op sociale relaties van ouderen, sociale behoeften en het ontwerp, implementatie en gebruik van (sociale) technologie. Bijdragen kunnen het perspectief van de oudere zelf belichten, maar ook dat van de mantelzorgers, de zorgprofessionals, ontwerpers, etc. We zijn bijzonder geïnteresseerd in bijdragen over de invloed van de corona pandemie op sociale technologie voor ouderen. Zowel onderzoeksartikelen als overzichtsartikelen en korte bijdragen zijn welkom.

Bijdragen kunnen ingediend worden tot april 2022. De eerste 10 indieners krijgen korting op de open-access kosten.

Als je interesse hebt, stuur ons dan een mail met het beoogde onderwerp of de voorlopige titel van het artikel naar Tina ten Bruggencate. Dan zetten wij je op de shortlist, en ontvang je binnenkort verdere instructies.

Virtual Reality bij mensen met dementie
In september j.l. is het lectoraat een samenwerkingsverband gestart met Zorgcentrum De Wever in Tilburg. Imke van de Ven heeft mantelzorgers en zorgmedewerkers geïnterviewd om te kijken hoe Virtual Reality het beste bij mensen met dementie ingezet zou kunnen worden. De meesten waren erg enthousiast en zagen er zeker de meerwaarde van. Eén partner van iemand met dementie kwam met de suggestie om zelf persoonlijke beelden te gaan maken en die dan daarna samen te gaan bekijken. Er was echter wel een drempel: om de VR bril te gaan gebruiken met een naaste met dementie of cliënt zagen zij vooral bezwaren met betrekking tot het technische aspect van de VR-bril. Het leek ze erg ingewikkeld en dat schrikt af. Imke zal een VR training ontwikkelen met behulp van VR, om te laten ervaren dat dit helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Troy van Geffen is in februari begonnen met zijn afstudeeropdracht en zal dit project een vervolg gaan geven. Immers, als we weten hoe VR het beste ingezet kan worden, kunnen we gaan kijken naar wat de VR beleving teweeg kan brengen bij mensen met dementie en de mensen om hun heen. Hiervoor zal Troy 4 cliënten met dementie voor een langere tijd gaan volgen. Hierbij zullen deze cliënten de VR-bril op verschillende manieren gaan testen en zullen zij 1 keer per week geobserveerd worden. De observaties gebeuren a.d.h.v. de OERS observatielijst. Door de observatielijst wordt inzicht verkregen over de gemoedstoestand en eventuele gemoedsveranderingen van de cliënten tijdens en na het gebruik van de VR-bril. Daarnaast worden er zorgmedewerkers en mantelzorgers kort geïnterviewd om de invloed van de VR op de gemoedstoestand verder te kunnen bepalen. Via deze weg hopen wij erachter te komen hoe VR het beste ingezet kan worden op een betekenisvolle en vooral ook leuke manier voor de cliënten en hun naasten.

Voor meer informatie klik hier / voor meer informatie neem contact op met Muriel van Doorn.

Studenten

Student Danique krijgt 10 voor lectoraatsonderzoek
Danique van Schoonhoven, één van de studenten, betrokken bij het project Close Encounters with Co-bots, heeft een 10 ontvangen voor haar afstudeeronderzoek. In dit onderzoek heeft zij bestudeerd hoe je met lichtpatronen en -signalen de begrijpelijkheid van een transportrobot en diens rijgedrag kunt verbeteren. Danique is nu bezig om een interventie te ontwikkelen zodat ontwerpers de inzichten uit het onderzoek ook gaan gebruiken. Namens het lectoraat Mens en Technologie: Gefeliciteerd Danique van Schoonhoven!

Wil jij een kijkje nemen in het afstudeeronderzoek van Danique? Kijk dan via deze link haar presentatie over 'Een onderzoek naar effectiviteit van lichtpratronen op transport robots'.

Nieuwe afstudeerders
In het nieuwe studiejaar starten het lectoraat weer met een aantal projecten waarbij afstudeerders worden betrokken. Op deze manier worden de projecten niet alleen versteld, maar worden de onderzoeksvaardigheden van studenten gestimuleerd. In september start het lectoraat de volgende projecten in samenwerking met studenten:

  • Emotie-herkenning in online hulpverlening
  • Ontwerp-tool voor samenwerken van mens en robot
  • (Toekomstige) studenten enthousiasmeren voor werken met ouderen
  • Eenzaamheid en het nastreven van realistische relatiestandaarden
  • Bubble games: VR voor het verkleinen van verschillen in samenleving
  • GROZzerdam: samen leren om gezondheid te innoveren

Binennkort zijn de afstudeerprojecten uitgebreid te vinden op de website van het lectoraat.

Op dit moment hebben we nog vacatures voor de afstudeeropdrachten:

  • (Toekomstige) studenten enthousiasmeren voor werken met ouderen
  • Ontwerp-tool voor samenwerken met mens en robot
  • Virtual Reality bij mensen met dementie: beelden persoonsgericht inzetten
  • Tamacoachee: Echte gevoelens voor virtuele mensen

Meer informatie vind je als download in deze nieuwsbrief.

Eindpresentaties en interventies
Op dinsdag 8 juni hebben de afstudeerders van studiejaar 2020-2021 hun eindresultaten en interventies gepreseteert. Zo keken we naar interventies over de vorm van een online Co-Creation Workshop, kaarten-set: gericht op robot (interactie) ontwerpproces, videoreeks als nieuwe manier om eHealth in te luiden en een app voor psychologen over online bellen.
Het lectoraat Mens en Technologie wenst alle studenten succes met het afronden van deze laatste fase!

Nieuwe minior AI voor niet technische studenten
Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich in heel rap tempo. Op korte termijn gaat iedereen de gevolgen ervan ervaren, zowel privé als op professioneel vlak. Dat brengt vragen met zich mee. Zal AI ons vervangen? Wat zijn de risico’s? Maar ook, welke kansen zien we? AI zal ons niet vervangen, maar biedt enorme kansen om onze levens ingrijpend te veranderen en verbeteren. Precies daarom zou iedereen moeten snappen wat AI kan en doet en hoe we hier op een realistische en maatschappelijk verantwoorde manier mee om kunnen gaan. Om die reden is op initiatief van Fontys ICT een minor AI voor niet-technische studenten opgezet.

Al voelt AI wellicht complex en zelfs wonderlijk, maar de basis is makkelijk te begrijpen. In de minor AI is er veel aandacht voor de toepassingen van AI in je eigen toekomstig werk, en de impact hiervan op mens & maatschappij. Daarnaast zul je ervaren hoe het is om zelf een stukje AI te bouwen. Zonder dat je technische programmeer skills nodig hebt!

Als je meer wilt weten, neem dan contact op met bij Tim van Leeuwerden of Danny Bloks.

Als je nu al meer wilt weten over AI, bekijk dan deze laagdrempelige gratis online cursus AI aangeboden door Brainport.

Verder kijken en lezen

Kennissessies Health

Fontys Health heeft in de maand juni een inspirerende serie van 5 online kennissessies, als terugblik op de mooie TEC for Society Health projecten en als opmaat naar een Fontys Center of Expertise Health, georganiseerd.

In iedere sessie zijn, onder leiding van steeds een andere gastheer/gastvrouw, een boeiende gastspreker en 2 Fontys docent-onderzoekers aan het woord.

De kennissessies vonden iedere donderdagmiddag plaats van 16:00 tot 17:15. Op donderdag 24 juni vind de laatste sessie plaats over Positieve gezondheid en zelfmanagement.

Hieronder kun je het overzicht vinden inclusief de link op het terug te kijken.

  • Fontys Future Health 27 mei 2021: Gezondheidsverschillen verkleinen

  • Future Health door Coöperatie Slimmer Leven 3 juni 2021: Zorginnovaties

  • Fontys future Health 10 juni: Jongeren mentaal en fysiek gezond

  • Fontys Future Health 17 juni: Innovatie voor dementie

  • Fontys Future Health 24 juni: Positieve gezondheid en zelfmanagement

Je bent van harte welkom om de drie kennissessies op 10, 17 en 24 juni live online bij te wonen. Uiteraard kun je alle sessies ook terugkijken op een moment dat jou dat uitkomt. Alle informatie vind je op deze pagina.

Financieel dagblad: Tech om de huidhonger te stillen
Er is veel eenzaamheid onder ouderen, helaas versterkt de Corona-pandemie die nog meer. Vandaar dat het lectoraat onderzoek uitvoert naar hoe sociale technologie kan bijdragen aan de sociale behoeften. Want, kan technologie helpen in de strijd tegen eenzaamheid? Jazeker! Onderzoeker Tina ten Bruggencate licht in een artikel in het Financieel Dagblad kort oe hoe sociale technologie een rol kan spelen in de sociale behoeften van ouderen. Lees hier het artikel!

Filmpje felix
Over Felix de geluksrobot (www.happybots.nl) hebben we in de nieuwsbrief van het lectoraat Mens en Technologie al vaker bericht. Het Autismeteam van Sherpa heeft een mooie video gemaakt over hoe Felix een rol kan spelen in de ambulante begeleiding van mensen met autisme. Een prachtig voorbeeld van innovatie de praktijk. Bekijk het filmpje hier.

Artikel: De cotbot als huisdier
Marijke Bergman, onderzoeker lectoraat Mens en Technologie, heeft samen met Elsbeth de Joode een artikel geschreven in het ROBOT magazine. Op pagina 6-9 nemen zij jou mee in het het thema De cobot als huisdier. Via deze link vind je het volledige magazine.

Heb je vragen of wil je meer weten over het lectoraat Mens en Technologie? Kijk dan op de website of neem contact op via de lectoraatmensentechnologie@fontys.nl.