16
maart
2017
|
11:10
Europe/Amsterdam

'Monogame vegetariër' Guido Weijers is dolgelukkig

-mg-1967.jpg

"Een harde kont na het spinnen. Dat zijn zo´n beetje de problemen waarmee ik moet dealen." Oud-hbo’er Guido Weijers doet tijdens bij het Denk Groter Debat van woensdag echt wel zijn best om minpuntjes in zijn bestaan te ontdekken. Maar het lukt niet. De cabaretier die na een sabbatical besloot om te gaan toeren met een masterclass ‘Geluk’ weet waarover hij praat.

In 2001 studeerde Wijers (39) af aan de NHTV in Breda. Rond dezelfde tijd begon zijn opmars als cabaretier. "Was je ook komiek geworden als je niet zo had geloenst?" wil interviewer Marcel van Herpen weten. Weijers geeft toe dat hij voor hetzelfde geld iets totaal anders was gaan doen. "Ik heb er keihard voor gewerkt maar het zat me ook ontzettend mee." Weijers geeft gelijk maar even antwoord op de vraag wie hem groter heeft leren denken. "Dat ben ik zelf. Naast grappenmaker heb ik mezelf ook altijd als ondernemer beschouwd. Ik kom uit een heel gewoon gezin, maar had wél een droom. Daarvoor had ik alles over."

Op een rijtje
Het debat focust op dit onderwerp omdat Weijers’ bezoek aan het Eindhovense Parktheater onderdeel is van de Dutch Happiness Week. Waarom eigenlijk een masterclass over geluk? "Ik ben bijna 40. Daarom besloot ik om eens wat zaken op een rijtje te zetten."
Veel vragen uit de zaal gaan over het thema en Weijers beantwoordt ze inderdaad met inzicht. Waarom is ‘geluk’ eigenlijk zo’n veelbesproken topic, vraagt Lisa (HRM). "Dat is een luxe", stelt Weijers. "Vroeger waren mensen vooral bezig met overleven en hadden ze geen tijd om zich van alles af te vragen." Even later analyseert hij de bestanddelen van geluk. "Het is een mix tussen snel genot, tevredenheid en zingeving. Met alleen chocola eten kom je er niet. Je wilt bijvoorbeeld ook een fijn sociaal vangnet én de overtuiging dat je het allemaal ergens voor doet."
Waaruit bestaat die zingeving bij Weijers, wil Arjan (Toegepaste Psychologie) weten. "Ik geloof niet in God. Als ik doodga, wordt alles zwart. Mijn nut zit in mijn werk. Mensen laten lachen én laten nadenken."

Carlosmomentje
Interviewer Marcel van Herpen blijft zoeken naar zwarte randjes bij Weijers. Lastig: deze jongen zit dus echt prima in zijn vel. Bovendien kan hij heerlijk relativeren: "Ik vind mezelf wel grappig, maar niet belangrijk." Even is Weijers fel als het over de bio-industrie gaat. "Mensen zijn totaal mislukt als je ziet hoe ze soms met andere levende wezens omgaan." Weijers werd ooit uitgeroepen tot ‘Meest Sexy Vegetariër van Nederland’ en was lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Trouwens: het is 15 maart, verkiezingsdag. Heeft Weijers al gestemd? “Ja, op Jesse Klaver. Dat is een natuurtalent. Een jongen met slagkracht die zijn partij nieuwe energie geeft.”

Geluk zit vaak in kleine dingen. Weijers verduidelijkt het aan de hand van Jaap Bressers. Als gevolg van een ongelukkige duik in zee krijgt die op 21-jarige leeftijd een dwarslaesie. Hij voelt zich daarna totaal verloren, moederziel alleen in een Portugees ziekenhuis. Maar dan is daar die ene verpleger, Carlos. Hij checkt niet alleen de hartmonitor, maar legt ook een hand op Jaaps schouder. Weijers: "Jaap noemt dat altijd zijn Carlosmomentje. Een piepklein gebaar, dat toch ineens alles voor je betekent. We associëren geluk vaak met Het Grote. Maar ik raad iedereen aan: stap uit je comfortzone en doe eens iets spontaans voor iemand anders."

Rust
Weijers ontkomt er niet aan: hij is gelukkig. "Vijftien jaar lang was ik op zoek. Ik deed alles wat God verboden heeft, en verzon er zelf ook nog een paar dingen bij. Er was die enorme drang om vrij te zijn en precies te doen wat ik wilde. Maar nu heb ik rust." Tegelijk concludeert Weijers dat hij nog amper iets heeft meegemaakt. "Mijn verdriet is meestal het verdriet van anderen. Een vriendin die kanker krijgt en met wie ik meevoel. Even afkloppen... Ik ken geen ingrijpende ervaringen die alles op de kop zetten. Eigenlijk heb ik gewoon een topleven."

 

Auteur: Frank van den Nieuwenhuijzen