Tilburg,
13
februari
2017
|
11:28
Europe/Amsterdam

‘Mediaclustergebouw moet een multimediale beleving worden’

borrel.jpg

Gebouw 84 op de Spoorzone in Tilburg was afgelopen donderdag 9 en vrijdag 10 februari een bron van bezigheid. Een team van Fontys Journalistiek studenten, Avans Communication & Multimedia Design studenten en tal van andere programmeurs, codeurs en designers gingen tijdens de hackathon, begeleid door medewerkers van Hackastory, aan de slag met één doel. Hoe zorgen we ervoor dat mensen aan de buitenkant van het nieuwe Mediaclustergebouw kunnen zien wat er aan de binnenkant gebeurt?

De hackathon begint zoals elk project begint. Een korte introductie in het waarom en hoezo en een kennismakingsrondje. FHJ-studentes Lilian (21) en Sophie (20) zijn er al helemaal klaar voor, alhoewel het niet helemaal zeker was of ze wel mee zouden doen. “Een tijdje terug kregen we een mail over deze hackathon. De uitleg daarin was vrij vaag, maar na de informatiebijeenkomst van vorige week op school ben ik toch wel erg enthousiast geworden. Je wordt namelijk ook erg uitgedaagd om op een andere manier te denken. In plaats van in artikelen denk je nu in mogelijkheden voor het nieuwe gebouw”, vertelt Lilian. Ook haar studiegenoot Sophie is het daar mee eens. “In het begin wist ik niet zo goed wat ik van de hackathon moest verwachten, maar uiteindelijk moet je in zoiets als dit ook open-minded instappen.”

Mediacluster
Tijdens de inleiding van de tweedaagse hackathon wordt nogmaals uitgelegd wat het nieuwe gebouw op de Spoorzone moet gaan inhouden. Het Mediaclustergebouw, waarin Fontys Journalistiek, Tilburg University, ROC en de Persgroep samen gaan werken, studeren en experimenteren, is de focus van de hackathon. Echter moet het gebouw niet alleen een plek zijn voor de verschillende studenten en journalisten. Het moet ook een plek hebben waar buitenstaanders kunnen zien wat er allemaal gebeurt aan de binnenkant. Met dat in het achterhoofd beginnen de teams met brainstormen in 5 stappen, ieder met een andere mentale uitdaging om de ideeën te laten vloeien. Die ideeën zijn zeer welkom, want als het aan Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Artificiële Intelligentie aan de Universiteit van Tilburg, ligt mag het Mediaclustergebouw best bijzonder worden. Louwerse, als een van de toekomstige ‘bewoners’ van het gebouw heeft bij de bekendmaking van de plannen weleens benoemd dat het Mediaclustergebouw een gebouw moet worden waarbij “mensen hun telefoon in hun zak houden”. Volgens hem moet het gebouw een ”multimediale beleving worden.”

Food for thought
Tussen al het brainstormen door is het natuurlijk ook wel erg belangrijk dat er genoeg gegeten en gedronken wordt. Tientallen pizzadozen worden de werkruimte binnengebracht en onder het genot van een pizzapunt en een glas fris komen de verschillende brainstormgroepen bij elkaar. Over en weer worden de ideeën uitgewisseld en leiden tot plezierige gesprekken tussen de verschillende deelnemers. Albertine Piels, oprichtster van Hackastory en mede-initiatiefnemer van deze hackathon, kijkt al terug op een goed begin van de avond. “Er hangt een leuke sfeer hier. Dat komt ook vooral door de houding van iedereen. Als er onderling wordt gelachen met elkaar, dan weet je dat het goed zit.” Ook de samenstelling van de groepen bevalt Piels wel. “Er zijn voornamelijk FHJ-ers hier, maar in elke groep zit wel minstens één programmeur of designer om te helpen met het creatieve proces.”

Morgen weer een dag
Tegen een uur of 9 ’s avonds zit het eerste deel van de hackathon er al op. FHJ-studente Lieke (22) kijkt tevreden terug op de eerste dag. “Het was erg intensief, maar dat maakt het ook leuk. Vanuit de brainstorm kwamen er veel losse ideeën vrij, die zich uiteindelijk vormden tot duidelijke ideeën.”Lieke wist voordat ze aan de hackathon begon wat ze kon verwachten van de twee dagen. “Ik heb tijdens mijn minor Media, Minds and Matter ook aan een hackathon meegedaan, dus had al wel een redelijk beeld van hoe het werkte. Het valt me wel op dat programmeurs opvallend goed meedenken in het storytelling proces. Het cliché dat programmeurs alleen maar in eentjes en nulletjes denken is helemaal niet waar.” Ook Michel Simons, docent FHJ en mede-initiatiefnemer van deze hackathon, is erg te spreken over de werkzaamheden van deze eerste dag. “Het is grappig om te zien hoe de verschillende disciplines bij elkaar tot mooie samenwerkingen kunnen leiden. Ik ben ook erg benieuwd naar de concepten die morgen gepresenteerd gaan worden.”

Ideeën komen tot leven
Dag twee bestaat uit knutselen, bouwen, programmeren en uitwerken. Alle losse ideeën van de dag ervoor worden deze dag omgezet in (werkende) prototypes. Tussen negen uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags werkten alle teams gefocust aan hun producties. Hele constructies komen tot leven, van een mega tv-scherm met interactieknoppen tot aan een replica van het uiteindelijke gebouw. Dat laatste bestaat dan wel uit o.a. karton, hout, plasticfolie en beamers, maar het maakt wel duidelijk wat de bedoeling is. Om vijf uur is het dan zo ver en mogen de groepen hun prototypes introduceren.

 

The Media Zoo
“In de vorm van een doorzichtige miniatuur replica van het uiteindelijke gebouw worden de deelnemers van het gebouw uitgebeeld in o.a. een wetenschapper, journalist en ondernemer. Via een VR-bril en een joystick maakt de passant contact met een robotje/autootje die door de replica rijdt. Wanneer het robotje/autootje in de buurt van een van de figuren komt speelt een verhaaltje zich af. Dit kan, afhankelijk van de figuur, bijvoorbeeld resultaten van een wetenschappelijk onderzoek zijn of een nieuwsbericht.”

 

 

 

Wat Led Je?
“Via een installatie van led lichtjes en een touchscreen wordt de mening van het publiek over een stelling gevraagd. Nadat je zelf een antwoord hebt gegeven zie je ook hoe andere mensen hebben gestemd. Als je meer informatie over de stelling wilt, kun je jouw telefoon op het scherm neerleggen en verbinding maken via de NFC-chip in je telefoon. Daarna kun je extra informatie ophalen of contact maken met de journalisten of wetenschappers in het pand.”

 

 

 

Going Global
“In een cilindervormige glazen kamer kunnen bezoekers het wereldnieuws over één thema te lezen krijgen. Neem bijvoorbeeld de ‘Muslim ban’ van Donald Trump. Nieuws hierover wordt niet alleen in het Nederlands getoond, maar ook in alle andere talen van over de hele wereld. Via een app op je telefoon kun je een bericht scannen en daar automatisch de vertaling van zien. Zo krijg je een beeld over de verschillende invalshoeken van andere media over de hele wereld over een bepaald onderwerp.”

 

 

 

 

Braindump
“In een glazen vitrine hangt een groot brein aan draden. Er zijn talloze leds in gemonteerd. Bezoekers kunnen via een microfoon hun mening inspreken over een bepaald onderwerp. Alles wat gezegd is, wordt in het brein opgeslagen en random afgespeeld. Op het moment dat een fragment klinkt, licht een deel van het brein op. De ingesproken teksten leveren een beeld op van wat er leeft in de stad.”

 

 

 

 

Tilly Telly
“Via een video-conference call opstelling kunnen mensen verhalen vertellen of naar verhalen luisteren over Tilburg. Ze kunnen kiezen uit een blij, boos of verdrietig verhaal om in te spreken of naar te luisteren. Onder het genot van een kopje koffie natuurlijk. Op onze kosten.”

 

 

 

 

 

En de winnaar is…
Na de presentaties konden de aanwezige hackathoners en gasten stemmen op het meest ‘crazy’ idee (vergaand idee, maar niet echt haalbaar) en het meest potentiële idee (leuk idee én haalbaar). In de categorie ‘crazy’ won Braindump met 14 stemmen, in de categorie potentie wonnen zowel Tilly Telly als Wat Led Je met beiden 14 punten. “We hadden echt niet verwacht dat we het meest ‘crazy’ idee zouden zijn. Super leuk om te winnen natuurlijk! Maar het komt natuurlijk wel een beetje door het ‘brein’ dat we ook hebben nagebouwd. Dat ziet er ook wel ‘crazy’ uit”, aldus het team van Braindump. “We waren erg verbaasd over het feit dat je in zo weinig tijd, zoveel moois kunt maken. Nu hopen we dat er een vervolg komt en dat we ons project mogen pitchen aan de architect”, vertelt het team van Tilly Telly opgewekt. Gabriël Bergmans, projectmanager van het Mediacluster kijkt tevreden terug op de twee dagen. “Het waren vermoeiende dagen, maar ook erg indrukwekkend en boven verwachting. Dat deze groep mensen in zo’n korte tijd met zulke concrete ideeën kunnen komen heeft me positief verrast.” Voor Marjo Spee, directeur van FHJ, viel er ook iets te leren. “Deze hackathon is ook een les voor het onderwijs. Het is belangrijk om studenten meer te betrekken en te enthousiasmeren.”

 

Auteur: Björn Rommens