februari

Masterclass Inclusiever Communiceren voor studenten en medewerkers

En lancering inclusieve communicatiestijlgids

Infomonitor inclusiever communiceren liggend

Het programmateam inclusieve samenleving stelde, in samenwerking met Fontys Pedagogiek, Fontys Academy of the Arts en Fontys Journalistiek, een inclusieve communicatiestijlgids samen. De stijlgids leert je aan de hand van verschillende thema’s inclusiever communiceren. Op 21 maart wordt de inclusieve communicatiestijlgids officieel gelanceerd. En dat gaat gepaard met de gratis masterclass Inclusiever Communiceren op campus Rachelsmolen, voor Fontysmedewerkers en -studenten.

Wie je ook bent en wat je ook doet, we communiceren de hele dag. In woorden, met beelden, in symbolen en gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld. Maar is jouw communicatie inclusief? Of je nu een gesprek voert of een artikel schrijft, het is belangrijk om andere mensen in hun waarde te laten.

In de masterclass Inclusiever Communiceren leer je meer over het theoretisch kader uit de stijlgids. Trainer en lid van het programmateam inclusieve samenleving Jennifer Jubitane vertelt je, bijgestaan door Fontysstudenten, over de verschillende dimensies van inclusiviteit. Ook krijg je inzicht in hoe je inclusiever verbaal en visueel kunt communiceren.

Als Fontys doen we de belofte een inclusieve onderwijsinstelling te zijn. Inclusiviteit betekent kijken naar je kennis, bewustwording, gedrag en communicatie. Wie hoor je spreken, wat hoor je en waar komt dat vandaan? Het begint met begrijpen dat je handelt en oordeelt vanuit je eigen perspectief, dat gevormd wordt door o.a. je levenservaring, beeldvorming, de media en je cultuur. Samen zijn zij het fundament van hoe je reageert op een ander.

Na de masterclass:

• Heb je meer inzicht in je eigen referentiekader en de verschillende dimensies van inclusiviteit;
  • Begrijp je het belang van inclusiever communiceren;
  • Heb je duidelijke handvaten hoe je zelf in actie kunt komen;
  • Weet je hoe en wanneer je de stijlgids kunt gebruiken;
  • Krijg je een praktische checklist mee naar huis die je kunt gebruiken als geheugensteuntje voor inclusiever communiceren.

Praktische informatie
Donderdag 21 maart van 13.30 tot 16.30 uur. Het programma ziet er als volgt uit:

• 13.15-13.30 inloop
  • 13.30 Start deel I van het programma
  • 15-15.15 korte pauze
  • 15.15-16.15 Deel II van het programma
  • 16.15-16.30 Ruimte voor vragen en reflectie

Waar? Fontys Campus Rachelsmolen, R11, lokaal 1.21
Voor wie? Alle Fontysedewerkers en -studenten

Kom je naar de Masterclass? Graag wel even van te voren aanmelden, dat kan hier.

Meer inclusie?

Verdieping in inclusie vind je in de IDEAS Dive en in de workshop van stagediscriminatie naar stagegelijkheid. Meepraten en meedenken over inclusie binnen Fontys? Vanuit het programmateam is er een Learning Community opgericht waarin kennis en ervaring wordt gedeeld. Wees welkom!

Wil je je aanmelden voor de learning community of heb je een vraag over een van de workshops? Je bereikt ons via: inclusie@fontys.nl

Auteur: Kim de Veer