01
februari
2018
|
15:57
Europe/Amsterdam

Martijn Pisters benoemd tot lector zelfregie bij Fontys

Lectoraat Health Innovations and Technology

180201 foto voork Martijn Pisters

Dr. Martijn Pisters is per 1 februari 2018 benoemd tot lector zelfregie bij Fontys Paramedische Hogeschool. Zijn lectoraat gaat zich richten op onderzoek en zorginnovatie om gezondheidsgedrag te veranderen en zelfregie te stimuleren. Het succes van paramedische zorg is sterk afhankelijk van de mate waarin iemand in staat is zijn gezondheidsgedrag aan te passen en zelf de regie te voeren over de eigen gezondheid. Veel mensen hebben hier moeite mee, terwijl de veranderingen in de gezondheidszorg juist van hen vragen om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid. Integratie van technologie in de zorg om gezondheidsgedrag te monitoren en mensen optimaal te coachen kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren om de effectiviteit van zorg te verbeteren.

De mate waarin mensen in staat zijn om gezondheidsgedrag aan te passen en zelf de regie te voeren over de eigen gezondheid speelt een belangrijke rol bij zowel preventie als behandeling van aandoeningen en ziekten. Hierbij kunnen verschillende factoren een rol spelen, zoals iemands fysieke vermogen, de context waarin iemand functioneert, het dagelijks gedrag, motivatie en het vertrouwen in eigen kunnen, kennis en ziektepercepties, en gezondheidsvaardigheden. De begeleiding van patiënten door zorgprofessionals vraagt dan ook om zorg op maat om daadwerkelijk verandering in gezondheidsgedrag te realiseren. ‘Onderzoek naar fenotypen in gezondheidsgedrag is hierbij van belang om prognostische risicoprofielen te identificeren en gestratificeerde zorg mogelijk te maken’, aldus lector Martijn Pisters, ‘zodat zorg op het juiste moment, voor en door de juiste persoon gerealiseerd kan worden. Technologische innovaties bieden hierbij kansen. Tegenwoordig kunnen we bijvoorbeeld heel nauwkeurig het beweeggedrag in kaart brengen en nagaan hoe vaak en met welke intensiteit mensen bepaalde activiteiten doen of juist veel zitten. Momenteel doen we bijvoorbeeld onderzoek naar fenotypen in beweeggedrag bij mensen na een beroerte, met uiteindelijk als doel om de juiste mensen te verwijzen naar de juiste nazorg in de eerste lijn. Samen met een team van internationale wetenschappers, zorgprofessionals, patiënten, en bedrijfsleven wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een eerstelijns interventie om zitgedrag te verminderen gebaseerd op gedragsgeoriënteerde principes en gebruikmakend van monitoring en eCoaching technologie ’.

Integratie van technologie in de zorg
Integratie van technologie in de zorg om gezondheidsgedrag te monitoren en persuasieve technologie, ofwel eCoaching specifiek bedoeld om de houding, gedrag en/of opvattingen van de gebruiker te veranderen, biedt veel kansen om de zorg meer te personaliseren. Daarnaast biedt het de zorgprofessionals de mogelijkheid om mensen optimaal te coachen in gezondheidsgedrag, therapietrouw te verhogen en eigen regie te stimuleren. ‘In de spreekkamer ervoor zorgen dat een patiënt de capaciteiten heeft en vaak tegen iemand zeggen dat zijn gedrag moet veranderen, maakt nog niet dat iemand zijn gezondheidsgedrag zal aanpassen,’ zegt Pisters. ‘Het is belangrijk om de intrinsieke motivatie aan te wakkeren en barrières weg te nemen die mensen ervan weerhouden om te veranderen. Ik verwacht dat integratie van technologie in de zorg hieraan kan bijdragen. Alhoewel de mix van face-to-face behandelen en eHealth, ook wel blended zorg genoemd, nog wel in de kinderschoenen staat binnen de paramedische zorg en er nog veel onderzoek nodig is.’

Academisering in de beroepspraktijk
Om kwalitatief hoogstaand onderzoek te kunnen doen met impact voor patiënt en beroepspraktijk is structurele samenwerking met innovatieve zorgpartners, kennisinstellingen, beroepsvereniging en bedrijfsleven van groot belang. Pisters: ‘De gezondheidszorg bevindt zich in een transitie waarbij niet zozeer de ziekte maar het functioneren en eigen regie van de patiënt meer centraal komen te staan. Dit vraagt om meer proactieve, geïntegreerde en gepersonaliseerde zorg, waarbij we een verschuiving zien in de zorgketen van intramurale naar eerstelijns zorg. Om de zorg goed te organiseren rondom de patiënt en innovatieve zorg te ontwikkelen is een living lab in de zorgpraktijk van essentieel belang, waar verschillende disciplines samenwerken aan zorginnovatie, onderzoek en onderwijs. Het biedt studenten een inspirerende en uitdagende leeromgeving en voor onderzoekers, docenten en zorgverleners de mogelijkheid om gezamenlijk innovatieve zorgconcepten te ontwikkelen, uit te proberen en onderzoek te doen’.

Het lectoraat Health Innovations and Technology van Fontys Paramedische Hogeschool heeft drie profileringsthema’s, te weten Technologie in de zorg, Zelfregie en Interprofessioneel samenwerken. Martijn Pisters gaat per 1 februari 2018 aan de slag als lector bij het profileringsteam zelfregie van Fontys Paramedische Hogeschool, waarbij hij ook programmaleider blijft van de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een structurele samenwerking in zorginnovatie, onderzoek, en onderwijs tussen de Julius gezondheidscentra, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Fontys Paramedische Hogeschool. Daarnaast is hij werkzaam als senior onderzoeker bij de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap en Sport van het UMC Utrecht en programmacoördinator van het masterprogramma Fysiotherapiewetenschap van de Universiteit Utrecht.

Martijn F. Pisters (Groningen, 1978) is van origine fysiotherapeut en heeft daarnaast de MSc opleiding Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht (2006) en de MSc opleiding epidemiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (2009) succesvol afgerond. In 2010 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar ‘Exercise adherence and long-term effectiveness of behavioral graded exercise therapy in patients with osteoarthritis’ wat hij destijds bij het NIVEL in Utrecht deed. Hij heeft inmiddels zo’n 50 publicaties op zijn naam staan en heeft ruime ervaring in het onderwijs. Hij begeleidt momenteel negen promovendi en geeft leiding aan verschillende grote onderzoeksprojecten, waaronder de RISE cohort study on sedentary behaviour in stroke survivors (NWO); PARASOL study: proactive, integrated and blended primary care to prevent chronic medically unexplained physical symptoms (SIA-RAAK publiek); e-Exercise Low back Pain: blended physiotherapy in patients with low back pain (SIA-RAAK pro); en Blended exercise to increase physical activity in persons with haemophilic arthropathy (Pfizer).

Contact m.pisters@fontys.nl

Foto: Frank van Welie