31
maart
2023
|
10:48
Europe/Amsterdam

Lunchlezing Ferry van de Mosselaer in raadszaal Tilburg

De stilzwijgende belofte: ruimtelijke co-creatie en de illusie van sociale maakbaarheid

2022 3 Ferry van de Mosselaer 4

Zo’n honderd mensen woonden afgelopen woensdag een lunchlezing van Ferry van de Mosselaer bij. Op een bijzondere plek: de raadszaal van de gemeente Tilburg. Het ging dan ook ergens over. Ferry is docent en onderzoeker bij Fontys Academy for Creative Economy in Tilburg en promoveerde onlangs aan de Universiteit van Leuven op een onderzoek naar de wisselwerking tussen ideeën over de toekomst en co-creatie bij ruimtelijke ontwikkeling.

In zijn kritische lezing gaat Ferry in op ‘de stilzwijgende belofte van co-creatie’.  Dé toekomst bestaat volgens van de Mosselaer niet. Specifieker ging hij in op de dynamiek van toekomstverwachtingen aan de hand van zijn case study over de ontwikkeling van het Seeligpark in Breda. ‘Verwachtingen duiden op hoop en ambitie en werken daarmee mobiliserend, maar tegelijkertijd omvatten ze risico’s en zijn het zaken die gemanaged moeten worden’, stelt hij.

Pragmatische oplossing
Uit zijn onderzoek blijkt dat door het begrip co-creatie te gebruiken, de indruk wordt gewekt dat daarmee plannen werkelijkheid zullen worden en breed gedragen zijn, terwijl dat lang niet altijd het geval is. Co-creatie als proces wordt zelf-legitimerend en biedt vooral een pragmatische oplossing voor de overheid om handelingsruimte te scheppen, die de illusie van de toekomst als een sociaal maakbaar ideaal in stand houdt.

De toekomst tegemoet
In zijn lezing gaf hij ook een doorkijkje voor de Gemeente Tilburg hoe om te gaan met de verdichtingsopgave; 25.000 huizen binnenstedelijk bouwen voor 2040. Zijn advies is om samen met de Tilburgers de toekomst ‘tegemoet te treden’. Samen toekomsten verkennen en vertrekken vanuit het sociale weefsel en de creativiteit van de stad.

Ruimtelijke ontwikkeling
Onder meer de Tilburgse wethouder Wonen, Wijken en Integratie (Yusuf Celik) en directeur Ruimte (Angela Barendregt) waren bij de lunchlezing aanwezig. Ze gaan verder met Ferry in gesprek over de impact van zijn onderzoek voor de sociaal-ruimtelijke ontwikkeling voor de gemeente Tilburg.

Lees hier het proefschrift van Ferry van de Mosselaer.

2022 3 Ferry van de Mosselaer 3

Tekst: Jolanda Horsten/Beeld: Marcel Hermans