20
september
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

Autovrije dag op 22 september: doe je mee?

211020-why-world-car-free-day-matters

Aankomende vrijdag, 22 september, is het World Car Free Day. Wereldwijd wordt gevraagd om de auto deze dag te laten staan en daarmee bewustzijn te creëren voor het (overmatig) autogebruik. Passend bij de duurzaamheids- en mobiliteitsambities roepen we daarom Fontys medewerkers en studenten op om vrijdag 22 september de auto te laten staan. 

Velen kennen het misschien van vroeger: de autovrije zondag. In veel Nederlandse steden werden auto's op die ene dag in het jaar uit stadscentra geweerd. Inmiddels is het in Nederland zo dat er niet wettelijk een autovrije zondag opgelegd kan worden. In andere landen gebeurt dat wel, zoals bijvoorbeeld ons buurland België. Daar worden onder andere Brussel, Brugge en Mechelen eens per jaar autovrij verklaard. Dat wil niet zeggen dat we niet zelf de keuze kunnen maken om te autominderen. Fontys daagt jou uit om aankomende vrijdag de auto lekker te laten staan.

Deelnemen aan de autovrije dag levert een aantal voordelen op: zowel voor het klimaat (want minder co2-uistoot), als voor je portemonnee (hoe hoog staat de benzineprijs inmiddels?!). En als je de auto dan vervangt door de fiets, levert dat ook nog eens een voordeel voor je gezondheid op. 
Is jouw Fontyslocatie te ver om met de fiets te reizen? Probeer dan eens het openbaar vervoer of werk deze vrijdag thuis. Enneh, dan niet stiekem 's avonds de auto pakken voor je sociale contacten hè? Ook die kun je best een keertje op de fiets doen. 

 

Auteur: Yvette de Kruijf