18
september
2018
|
15:08
Europe/Amsterdam

Interdisciplinair zorginnovatiecentrum (IZIC) Tolbrug geopend

Bijzondere samenwerking zorginstelling en twee hogescholen

Na twee jaar voorbereiding is woensdag 12 september officieel de professionele werkplaats binnen Tolbrug specialistische revalidatie en de paramedische ziekenhuiszorg, van het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch van start gegaan. Een bijzondere samenwerking tussen een zorginstelling, Fontys Paramedische Hogeschool en Zuyd Hogeschool (opleiding ergotherapie).

Samenwerking essentieel

“Interdisciplinair samenwerken en verbindingen zoeken nu en in de toekomst. Dat is de visie binnen Tolbrug”, aldus Annette van Kuijk, medisch manager van Tolbrug. “Belangrijk voor onze patiënten die wij mogen begeleiden bij het vinden van die verbinding naar hun nieuwe toekomst. Maar ook belangrijk voor de verbinding van de zorgprofessionals van nu met die van de toekomst. Samenwerking met onderwijsinstellingen is daarin essentieel.”

Tolbrug wil een lerende organisatie zijn waarin opleiden en ontwikkelen centraal staan. Om de zorgprofessional van de toekomst toekomstbestendig op te leiden zoeken Zuyd Hogeschool en Fontys Paramedische Hogeschool de intensieve samenwerking met de praktijk. Nicole de Haas van de Jeroen Bosch Academie (JBA) benoemt het belang hiervan: “Het is belangrijk om gezamenlijk aan onderzoek en innovatie te werken om te komen tot de best mogelijke en meest passende zorg. Een win-win-situatie dus in het belang van de patiënt.”

In totaal zullen dit studiejaar 16 studenten hun klinische eindstage en het afstudeerproject vorm geven binnen de professionele werkplaats. Ook een unicum. “We werken al samen op verschillende plaatsen”, aldus Frans Schoonbrood van Zuyd Hogeschool, “maar in onze huidige professionele werkplaatsen is de samenwerking altijd alleen gekoppeld aan stage. De toevoeging van het afstuderen is nieuw, en zeer waardevol.” Roderick Wondergem van Fontys Paramedische Hogeschool geeft aan. “Studenten werken nu samen in de praktijk en zien daadwerkelijk waarvoor ze het afstudeeronderzoek doen. Daarnaast kan door dicht bij de praktijk te blijven, de opgedane kennis makkelijker geïmplementeerd worden”.

‘Interdisciplinair cement’

Annelies van der Neut (fysiotherapeut en lecturer practicioner (LP)), Britt Vleeshouwers, ergotherapeut, Mirjam Kleinveld, fysiotherapeut, Jolijn van Roessel-Pijnenburg, logopedist, vormen het ‘interdisciplinair cement’ van het nieuwe zorginnovatiecentrum. De laatste drie zijn master-professional (MP’er). Samen verbinden zij de zorgprofessionals, studenten, docenten, de zorg, het onderwijs en onderzoek in deze nieuwe professionele werkplaats! Een forse maar uitdagende klus.

Tijdens de kick-off van het IZIC onderwierpen de studenten/stagiaires alle aanwezigen aan een interdisciplinaire quiz, waarna de werkplaats symbolisch geopend werd door de MP’ers, LP’ers, en Annette van Kuijk (Tolbrug/JBZ), Nicole de Haas (JBA), Frans Schoonbrood (Zuyd Hogeschool) en Thom Rutten (Fontys Paramedische Hogeschool).