05
november
2019
|
21:19
Europe/Amsterdam

Innoveren met PITCH: Platform to Innovate, Test en Connect in Health

Logo-PITCH

“PITCH, is dat niet het gloednieuwe testlab bij Fontys Paramedische Hogeschool waar je als bedrijf innovaties kunt testen?” Ja, maar dat niet alleen. Het is ook een platform dat zorginnoverende bedrijven en zorgaanbieders verbindt met studenten en docent-onderzoekers van Fontys Paramedische Hogeschool. Een plek waar bedrijven hun product kunnen testen én direct in contact kunnen komen met de gebruikers van de toekomst. De naam PITCH is dan ook niet voor niets gekozen; het is een ‘Platform to Innovate, Test & Connect in Health’.

Uniek binnen de paramedische zorg

PITCH is te vinden in het Explorelab van Fontys Paramedische Hogeschool (FPH), dat met PITCH een uniek concept biedt; een innoverende plek waar studenten, docent-onderzoekers, zorginnoverende bedrijven en zorgaanbieders met elkaar in contact komen. Zowel start-ups, scale-ups als corporate organisaties kunnen via PITCH vraagstukken bij studenten neerleggen en zo direct samenwerken met de gebruikers en zorgprofessionals van de toekomst. Een win-win situatie. Bedrijven kunnen zonder grote investeringen hun zorgtechnologieën laten testen en onderzoeken door gebruik te maken van de kennis, faciliteiten en apparatuur van FPH. Studenten maken hierdoor al tijdens hun studie kennis met de nieuwste zorgtechnologieën én hun toekomstige werkgevers.

“Fontys heeft de kennis, faciliteiten en deskundigheid om nieuwe concepten en technologieën te laten testen door studenten, samen met docenten”, aldus Thom Rutten, adjunct-directeur van FPH. “Waar nodig kunnen wij weer studenten van andere opleidingen binnen Fontys of andere partners betrekken bij het vinden van antwoorden. Op deze manier kunnen studenten leren door te werken met de nieuwste technologieën en leveren we als kennisinstituut een bijdrage aan de vraagstukken van bedrijven in onze regio.”

Onderwijs en praktijk hand in hand

PITCH is een interessante partner voor bedrijven die nieuwe concepten of technologieën willen laten testen door de zorgprofessional van de toekomst. Organisaties zijn bij FPH al langer aan het juiste adres voor al hun vraagstukken rondom bijvoorbeeld zorg- en hulpmiddelen, postprocessing- en simulatiesoftware, e-health, wearables, Augmented en Virtual Reality en nieuwe technologieën rondom 3D-printing. Door als bedrijf gebruik te maken van de expertise van docenten van FPH én de frisse blik van studenten, ontstaat er een samenwerking waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt.

Gezamenlijk met innovaties aan de slag gaan, zorgt voor snellere innovaties in de (paramedische) zorg. “Door het samenbrengen van onderwijs en praktijkgerichte casuïstiek vanuit onder meer het bedrijfsleven wordt een optimale leeromgeving voor de studenten gecreëerd, die toegespitst is op de zorg van de toekomst. Via PITCH als dynamisch platform kunnen studenten als toekomstig gebruiker de bedrijven verder helpen en daarnaast veel leren aan de hand van onderzoek omtrent up-to-date zorginnovaties”, aldus Monica van Dam, medeoprichter van PITCH en docent-onderzoeker bij de opleiding MBRT.

PITCH & FPHHet Explorelab bij Fontys Paramedische Hogeschool

Studenten bij FPH volgen een opleiding binnen een van de vijf vakgebieden; Fysiotherapie, Podotherapie, Logopedie, Mens & Techniek en Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Samen met docent-onderzoekers en lectoren werken studenten aan het beantwoorden van onderzoeksvragen binnen drie profileringsthema’s: Technologie in de zorg, Zelfregie en Interprofessioneel samenwerken. Als het voor het vraagstuk van een bedrijf of organisatie van toegevoegde waarde is, worden studenten van andere opleidingen binnen Fontys of partners van PITCH hierbij betrokken. Een multidisciplinaire aanpak, daar gelooft FPH in; “PITCH vormt het loket waarmee Fontys een sterke verbinding legt tussen onderwijs, onderzoek en werkveld ten gunste van de (paramedische) zorg. Vanuit deze samenwerking worden vragen uit de praktijk over het testen van technologieën effectief het hoofd geboden terwijl alle betrokkenen blijven(d) leren, profiteren en samen de zorgen van de toekomst vormgeven”, aldus Tim Gerbrands, docent-onderzoeker bij FPH.

Samenwerkingspartners

De eerste samenwerkingspartners hebben zich al gemeld en dat zijn niet de minste namen. Zo hebben Coöperatie Slimmer Leven 2020, Össur, General Electric Healthcare, Oryx Movement Solutions en inMotionVR al casussen bij PITCH neergelegd.

Ook innoveren met PITCH?

Innoveren zonder een al te grote investering te hoeven doen, maar wel gebruikmaken van de meest up-to-date kennis en technologie? Met vergroting van de zichtbaarheid van het product als mooie bijvangst? Innovatieve start-ups, scale-ups of corporates die willen weten wat Fontys Paramedische Hogeschool voor hen kan betekenen en als een van de eersten gebruik willen maken van PITCH, kunnen contact opnemen met Yvonne van Zaalen via telefoonnummer 088-5077071 of een e-mail sturen naar pitch@fontys.nl. Liever eerst meer informatie? Neem dan een kijkje op de website van PITCH.

PITCH: Platform to Innovate, Test & Connect