07
mei
2022
|
10:30
Europe/Amsterdam

In the spotlights; Tim Arts - mede-oprichter van Bugsy

Schermafbeelding 2022-05-07 om 10.22.48

Van biefstuk tot vegaburger: onze behoefte aan proteïne is onverminderd groot, maar eist helaas een grote tol van onze planeet. Middels het toevoegen van insecten aan ons dieet, probeert Bugsy (de naam zegt het eigenlijk al) daar het verschil in te maken. Mede-oprichter Tim Arts zal op 19 mei het team vertegenwoordigen in de pitch-ring tijdens het Fontys Student Startup Festval. 

Studenten Tim Arts, Joep Kooistra en Ruben Albers staan voor een goede uitdaging. Tim Arts: “Waar insecten in de Westerse wereld vooral gezien worden als kriebelend ongedierte, zijn ze voor een groot deel van de wereldbevolking onderdeel van de dagelijkse kost. Tijdens de Fontys minor Ondernemerschap is toen het idee voor Bugsy geboren. Na een brainstormsessie zijn we toen op het idee gekomen om het probleem op te lossen van de vervuilende vleesindustrie.” 

Kruipende eiwitbommetjes
De oplossing kruipt letterlijk voor onze ogen, vertelt Tim. “In Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn insecten een vast onderdeel van het menu. Daarnaast is het kweken van insecten zeer efficiënt, zeker vergeleken met de vleesindustrie is het een wereld van verschil. Voor iedere 10 kilogram insect heb je 9 kilogram voer nodig. Vergelijk dat eens met rundvlees, waar je voor iedere kilogram vlees 13 kilogram voer nodig hebt. Daarnaast vergt het veel minder landgebruik, en is de CO2 uitstoot ontzettend laag. Tot slot zijn insecten ware eiwitbommetjes en bevatten ze daarnaast ook andere belangrijke vitamines en mineralen.” 

Insecten als dagelijks superfood: volgens het team van Bugsy is het mogelijk, maar dan moeten er wel wat dingen veranderen. “Een insectenburger is het meest haalbare, en daar zijn we dan ook druk mee aan het experimenteren. Momenteel zijn we druk bezig met een prototype voor onze eerste insectenburger, op basis van meelwormen. Naast heel voedzaam moet deze ook lekker smaken. Het is de bedoeling dat de eerste burgers te koop gaan zijn op evenementen en (food)festivals.”

Take-Off HBO subsidie
Naast het pitchfestival dingt Bugsy ook mee voor een Take-off HBO subsidie. Met deze subsidie kunnen beginnende studentondernemers tussen de 10.000 en 40.000 euro lenen. Tim: “We zijn inmiddels door de eerste ronde heen, en willen deze subsidie gaan gebruiken om onze insectenburger door te ontwikkelen. Hoe gaan we het product in de markt zetten? En welke smaken gaan we aanbieden? Met de subsidie kunnen we daar meer aandacht aan besteden.” 

Deelname aan het Fontys Student Startup festival ziet Tim als een goede kans om Bugsy onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Tim: “Je vertelt je verhaal aan ervaren ondernemers en andere geïnteresseerden. Het is dus een goed moment om wat meer publiciteit en aandacht te creëren, maar ook om te netwerken en te peilen wat de reacties zijn. In onze westerse cultuur is het nog niet bepaald gebruikelijk om insecten te eten. Dus de pitch is een goed moment om onze boodschap zo goed mogelijk over te laten komen.”

Fontys Student Startup Festival
Het Fontys Student Startup Festival is een event voor ondernemende studenten, startups én ondernemers en staat in het teken van ondernemerschap en netwerken. 

Het programma zal bestaan uit een mix van kennis, inspiratie, pitches en netwerken. Fontys startups van verschillende opleidingen krijgen het podium om hun startup te pitchen. Daarnaast zijn er interessante top lezingen voor zowel ondernemer als student gepland, en is er een mogelijkheid tot een meet & greet met ondernemende studenten en ondernemers.

Ben jij benieuwd naar de pitch van Tim? Of wil je hem komen aanmoedigen? Check dan snel het hele programma van het Fontys Student Startup Festival en bestel gratis je toegangsticket!

>> Fontys Student Startup Festival | 19 mei 2022 | 14.30u-19.00u | LocHal Tilburg.

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap