februari
Europe/Amsterdam

In Memoriam Eric Verouden

Eric Verouden

Zomaar, op de laatste zondagmorgen van de carnavalsvakantie - de nieuwe werkweek overdenkend - bereikte ons het verbijsterende bericht dat onze collega Eric Verouden de dag daarvoor was overleden. Zaterdagmorgen werd Eric getroffen door hartfalen. Reanimatie in de ambulance en in het ziekenhuis is niet aangeslagen.

Eric was niet alleen binnen FHKE een geliefde collega. Ook binnen FLOT, waarvoor hij jaren gewerkt heeft, en daarbuiten in zijn rol van “ceremoniemeester” bij verschillende Fontysbrede evenementen, was Eric een graag geziene collega.

Wij zijn intens verdrietig. Onze gedachten zijn bij Karin, Rachel, Daryo, Lisa en Torre, familie en vrienden. Eric is weer herenigd met zijn zoon Shosha, die in 2005 overleden is bij een verkeersongeluk.

Eric was een bijzonder mens, een creatief mens, een markante man, humoristisch, wars van conventies, lief, warm, betrokken, met oog voor de ander, met gevoel voor rechtvaardigheid en liefst niet altijd té serieus. Als alumnus, theaterman, clown, docent, activist, innovator, inspirator maar boven dat alles als leermeester van studenten, collega’s en werkveldpartners was hij verbonden aan de educatieve opleidingen van Fontys Hogeschool.

Eric is in 2005 bij FLOT in dienst getreden. Als er iets werd georganiseerd voor een betekenisvol doel, dan was Eric ervoor te porren. Eric was bij FLOT al snel dé ceremoniemeester, zowel voor studiedagen als voor speciale gelegenheden. Hij maakte een sterke verbinding tussen inhoud en vorm, ernstig en met humor. Eric kreeg iedereen aan het lachen. Daarbij gebruikte hij zijn jarenlange ervaring als acteur en als clown.

Eric viel op als hij ergens was. En dat was altijd op een aangename manier. In 2019 liep Eric samen met zijn vrouw Karin (ook werkzaam bij FLOT) mee met de klimaatmars in Amsterdam. Zij voelden de sterke behoefte om daaraan mee te doen, uit zorg voor de impact van klimaatverandering op onze samenleving. Eric was verkleed als zon. Zijn hoofd was omringd door gele zonnestralen: een opvallende verschijning.

Bij de verhuizing van FHKE in Eindhoven van S3 naar de campus Rachelsmolen was Eric veilingmeester bij de veiling van spullen die niet mee gingen naar de Rachelsmolen. Hij deed dat met verve, zoals alleen hij dat kon.

In december jl. was Eric nog stalmeester voor een mars voor Paarse Vrijdag. Hij had er zijn ceremoniepak voor aangetrokken. Onder zijn leiding hebben we de regenboogvlag gehesen.

Eric zag de ander als geen ander. Hij was niet alleen geliefd bij zijn collega’s, maar ook bij de studenten. Zowel bij de bachelorstudenten, masterstudenten als bij de studenten van de zij-instroom. In de les bij Eric voelde je jezelf gezien, hij had altijd aandacht voor de ander. Als er in de les zich iets voordeed, dan schoof hij zijn hele planning opzij en maakte daar ruimte voor. De student centraal, dat was het vertrekpunt.

Eric was altijd op zoek naar de juiste bedoeling en de betekenis van hetgeen gedaan moest worden. En als hij dacht dat het anders moest, dan deed hij het anders.

Eric heeft bij veel collega’s zaadjes geplant. De vruchten daarvan geven we door aan onze studenten,  en onze studenten geven die op hun beurt door aan hun leerlingen en kinderen. Daarmee is het bereik en de impact van Eric als collega en als docent enorm groot, zowel nu als in de toekomst.

Lieve Eric, we gaan je verschrikkelijk missen! Rust in vrede.

Collega’s Fontys Hogeschool Kind en Educatie en Fontys Lerarenopleiding Tilburg

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Saskia Blom
2024
Eric heeft voor mij veel betekend toen ik rond 2006 aan het leren was docent te worden. Ik was heel onzeker, maar hij wist me met enkele oefeningen dingen duidelijk te maken die niet gemakkelijk in woorden te vatten zijn.
Ook leerde hij me over de emancipatoire kracht van theater, en hij inspireerde me met verhalen over Paulo Freire en Augusto Boal.

Het is onmogelijk om te overschatten voor hoeveel mensen Eric een groot verschil in hun leven heeft betekend.
shirley
2024
wat een schok. ik ga Eric zeker missen. ben pas eerste jaarsstudent en heb maar 4 keer les gehad van hem, maar door hem ben ik dramalessen leuk gaan vinden. zonder hem had ik daar geen vertrouwen voor gehad en had ik dram nooit leuk gevonden.

sterkte iedereen met dit verlies.
Esther
2024
Wat een onverwacht en zo verdrietig nieuws. Heel veel sterkte voor de familie en collega's van Eric.
Inge
2024
Een onvergetelijk mooi mens is niet meer. Dat wij zijn liefde voor de lerende mens iedere dag mogen eren.
Jean
2024
Ik ben er stil van. ....