Eindhoven,
15
mei
2020
|
11:38
Europe/Amsterdam

Het DNA van zelfontwikkeling

0-2.jpeg

Marthe Walter studeerde af aan de opleiding HRM in Tilburg. Eind april bracht ze haar eerste boek ‘DNA van ontwikkeling’ uit. Benieuwd waar het boek over gaat en wat Marthe’s drijfveer was om dit boek uit te brengen? Lees dan verder.

Over het DNA van ontwikkeling
Ik schreef dit boek samen met Marc Oonk, spreker, inspirator en directeur van Mensium groep. Het boek DNA van ontwikkeling is als het ware een reisgids voor organisatieontwikkeling. Met een 12 stappenmodel doorloop je alle fases die je tegenkomt als jouw organisatie in beweging is. Met de juiste hulpbronnen, voorbeeldcasussen en praktijkervaring, leer je alles wat je nodig hebt om van verandering naar ontwikkeling te gaan. Het is geschreven voor Hrm'ers, managers, CEO’s en iedereen die aan het roer staat bij een organisatieontwikkeling.

Marthe en haar ontwikkelreis
In 2015 maakte ik kennis met Mensium, Marc en met het DNA van ontwikkeling. Ik volgde een tweejarig traineeship bij Driessen HRM, en kreeg daarbij de allerleukste secundaire voorwaarde die ik ooit zou ontvangen: loopbaanbegeleider en adviseur van Mensium Teus Wortman. Teus zou twee jaar tot mijn beschikking staan als mijn persoonlijke reisgids op het professionele snijvlak. Gewapend met het model van het DNA van ontwikkeling nam Teus mij mee op reis. De verwachting om, met begeleiding van Teus, met volle vaart vooruit te gaan in mijn carrière, was al snel van de baan. In mijn eerste maand als HRM-consultant werd ik op een donkere en regenachtige vrijdagmiddag de voorste auto in een kop-staartbotsing op de snelweg.

Met de regen vielen al mijn plannen in het water. Wat een tweejarig loopbaantraject zou zijn om mij klaar te stomen als Hrm'er, werd een re-integratietraject met een andere uitkomst. Ik heb tijdens mijn ontwikkelreis alles voorbij zien komen: hoge pieken, groene sneeuw, en diepe dalen. Alle fases uit het model dat in dit boek centraal staat, heb ik doorlopen, en met succes! Toen ik weer moest re-integreren, kon ik niet meteen terug in mijn functie als HRM-consultant. Ik moest immers mijn uren opbouwen en weer ‘leren werken’. Toen bedacht ik dat als ik niet als uitvoerend Hrm'er aan de slag kon dat ik in ieder geval kon schrijven over HRM. Ik ontdekte dat ik schrijven leuker vond dan ‘’HRM’en’’, en heb met begeleiding van Mensium, Marc en Teus, de stap gemaakt naar ondernemerschap. Mensium werd een van mijn eerste klanten en ook na mijn vertrek als HRM-consultant ben ik voor hen blijven bloggen.

Toen ik mijn traineeship verliet om mijn ondernemerschap te omarmen, gaf ik Marc een leeg notitieboek, met daarbij een kaart:

"Een man met zoveel verhalen moet op een dag een eigen boek schrijven. Ik hoop dat je de tijd en ruimte vindt om jouw verhalen op papier te zetten, en als dat gebeurt kan ik niet wachten om ze te lezen!"

Eind 2018 werd ik benaderd door Marc met goed nieuws: hij wilde zijn verhaal van het DNA van ontwikkeling op papier zetten, en ik mocht het gaan schrijven! In de lente van 2019 startten we met schrijven. We kwamen samen in de vorm van brainstormsessies, waar Marc mij per hoofdstuk door de theorie van het model DNA van ontwikkeling praatte. Wie had ooit gedacht dat een botsing op een regenachtige middag tot een heus boek zou leiden?

Over de samenwerking met Mensium
Ik heb met de begeleiding van Mensium niet alleen ervaren hoe waardevol het is om een ervaren reisgids bij jou ontwikkel-reis te hebben. Ik heb het afgelopen jaar ervaren hoe bijzonder het is om helemaal gezien te worden in jouw talent, en hoe rijk het voelt als je alle ruimte krijgt om er uiting aan te geven. Ik durf meer dan ik ooit had durven dromen en ben ontzettend dankbaar en trots op deze samenwerking en op het eindresultaat: een prachtig boek. Ik ben blij hoe de combinatie van mijn passie voor schrijven en mijn achtergrond en opleiding in HRM zo mooi samenwerken in het werk wat ik vandaag de dag doe: schrijven en trainingen geven, met een hart vol HRM!

Over organisatieontwikkeling
We wisten natuurlijk toen we dit boek schreven niet wat voor jaar 2020 zou worden. Nu blijkt dat we, zonder dat we het wisten, wellicht een soort Corona survivalgids schreven. We zitten nu allemaal in een ontwikkelreis, en daar kunnen we zo nu en dan een goede reisgids bij gebruiken. Organisatieontwikkeling is actueler dan ooit!

Meer weten over het DNA van ontwikkeling? Marc gaf gratis webinars over de verschillende fases. Dat kun je hier terugkijken. Wil je het boek bestellen? Dat kan via deze website. Meer weten over Marthe? Bekijk hier haar LinkedIn profiel.

 

Auteur: Maikel Stams