06
december
2023
|
11:20
Europe/Amsterdam

Het Beelddepot zorgt met een nieuwe beeldbank voor betere representatie van dak- en thuisloosheid

Brian_4_Robin-Alysha-Clemens (2)

Binnen Fontys lopen een hoop bijzondere projecten die zich inzetten voor een inclusieve samenleving. We werken daarin samen met lectoren, (docent)onderzoekers, studenten en externe partners. Het Centre of Expertise Inclusive Society speelt vaak een belangrijke rol in de realisatie van deze projecten en het delen van deze kennis. In deze serie lichten we een aantal projecten uit die verbonden zijn aan het CoE Inclusive Society.


Beeld je eens een dakloos persoon in. Neem een moment om het te visualiseren: hoe ziet diegene eruit? Wat voor kleding heeft hij of zij aan? De kans is groot dat je gedachten uitkomen bij iemand met kapotte of vieze kleding, slapend op een bankje of onder een brug. Wanneer je via Google Imagine Search zoekt op ‘dakloos’, is dat in ieder geval het beeld dat je aantreft. Maar hoe representatief zijn deze beelden? Precies dat is wat Het Beelddepot, een onderzoeks- en designproject, probeert aan te kaarten. In samenwerking met het lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie van Fontys Journalistiek doet het team achter dit project onderzoek naar de stigma’s rondom dak- en thuisloosheid, want negatieve beeldvorming in de media heeft een grote impact.

Door in gesprek te gaan met dak- en thuisloze jongeren werd duidelijk dat zij veel last ervaren van de stigmatiserende manier waarop er over dak- en thuisloosheid bericht wordt. Zij herkennen zich niet in het stereotype beeld van dakloosheid dat je veel terugziet in de media: oude mannen in verwaarloosde kleding, slapend op een bankje. Vaak omringd door lege blikjes bier. Om een beter toekomstperspectief te bieden, heeft het project het doel om tot nieuwe begrippen en beelden te komen die beter aansluiten op de problematiek van dak- en thuisloze jongeren.

Een leidende positie voor dak- en thuisloze jongeren
Wanneer we het hebben over een inclusieve maatschappij, is het goed de vuistregel ‘praten mét, in plaats van praten óver’ te gebruiken. Zo ook wanneer het gaat over dak- en thuisloosheid. Om de ervaringsdeskundigen een leidende positie te geven, creëerde Het Beelddepot een beeldbank met nieuwe beelden rondom dak- en thuisloosheid. Een groep ervaren fotografen kreeg de opdracht om realistische foto’s van het leven van dak- en thuisloze mensen te maken. De foto’s geven een inkijkje in de werkelijke situatie waarin dakloze jongeren zich bevinden zonder de ernst van hun situatie uit het oog te verliezen. De beeldbank is bedoeld voor mediaredacties, belangenorganisaties en overheidsinstanties die een realistischer beeld van dak- en thuisloosheid willen aantonen in hun publicaties.

Onderschrift foto:
Brian zit op zijn vaste bankje onder een poncho op zijn smartphone een film te kijken. Op deze bank kan hij gratis wifi ontvangen. Deze foto is afkomstig uit de beeldbank van het Beelddepot. Alle opbrengsten van de verkochte fotolicenties gaan naar stichting Het Bouwdepot.  © Robin-Alysha-Clemens / Het Beelddepot

Auteur: Fleur Hendrickx