Eindhoven,
07
juli
2022
|
13:48
Europe/Amsterdam

Gender-Sexuality Alliance voor een meer inclusief Fontys

GSA_social

Er valt nog veel te halen op het vlak van inclusiviteit binnen het hoger onderwijs. Er lopen daarom veel initiatieven om daar verandering in te brengen, van inclusiviteitsmanagers tot diversity officers. Ook binnen Fontys Hogeschool ICT wordt daar hard aan gewerkt, onder andere door Student+, wat de handen ineen geslagen heeft met GSA Fontys. 

Nu zijn er meer GSA's opgestart binnen Fontys. Oprichters Robin en Skyler hebben echter grootse ambities. Ze willen beginnen bij Fontys Hogeschool ICT, maar uiteindelijk alle organisaties met elkaar in contact brengen. Samen kun je meer bereiken.

Gender-Sexuality Alliance
De afkorting GSA staat voor Gender-Sexuality Alliance en is een organisatie of community die zich inzet voor een veilige omgeving, waar LHBTIQ+ studenten en docenten zichzelf kunnen zijn en met elkaar in contact kunnen komen. Robin: "In het voortgezet onderwijs zie je vaker GSA's, maar in het hoger onderwijs zijn ze nog in opkomst. Wij vinden het belangrijk dat er een plek komt waar iedereen zich veilig kan voelen en vragen mag stellen. Maar de GSA is ook een spreekbuis voor studenten en docenten naar de organisatie toe." 

Onbegrip en domme vragen (die zijn er dus niet)
Een veilige omgeving is erg belangrijk voor mensen uit de LHBTIQ+ community legt Skyler uit: "Wanneer je worstelt met jezelf, of in transitie bent, heb je veel vragen. Het is dan belangrijk dat je die vragen kunt stellen aan mensen die begrijpen wat je doormaakt. Daar zijn wij dan voor. Er is soms ook onbegrip, ook voor studenten die in transitie zitten. Bijvoorbeeld het gebruik van voornaamwoorden, maar ook hoe lang en tijdrovend zo'n proces van transitie eigenlijk is." 

Robin heeft een duidelijk doel voor ogen: ‘De GSA is bedoeld om advies te geven over beleid binnen Fontys en te informeren (bij docenten en studenten) over issues die de LHBTIQ+ gemeenschap aangaan, om zo een veilige en begripvolle leeromgeving te creëren.’ Dat betekent een aanspreekpunt zijn voor docenten die worstelen met voornaamwoorden, maar ook om mee te denken over een alternatief voor de meneer/mevrouw briefheaders. De GSA is er voor bewustwording, en dat mag laagdrempelig en toegankelijk zijn, maar ook gewoon gezellig. Om verandering mogelijk te maken, moet je inclusiviteit eerst bespreekbaar maken, zegt Skyler: "Veel mensen weten simpelweg niet hoe ze ermee om moeten gaan. Ook daarvoor zijn we; je mag ons je 'domme vragen' stellen. Als ze namelijk gesteld worden vanuit de wens om te leren, dan zijn er geen domme vragen!"

Samenwerking met Student+
Angela de Weijer, consultant Inclusie en Diversiteit bij Student+ werkt nauw samen met het GSA-team: “Studenten die worstelen met genderidentiteit of seksuele geaardheid krijgen veel te verduren. Degenen die zo’n transitie doormaken of uitkomen voor hun seksuele geaardheid zijn echte strijders, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Het is belangrijk dat we hier ook binnen de organisatie ruimte voor maken. Van wie kunnen we dan beter leren wat daarvoor nodig is, dan van degenen die deze tekortkomingen ervaren? Wij werken daarom graag samen aan een beter en inclusiever Fontys.”

Dus voor wie is de GSA? De GSA staat voor een fysieke ontmoetingsplek voor studenten en docenten die zich identificeren als of interesse hebben in de LHBTIQ+ community. Ook voor moeilijke vragen en om meer te leren dus. Tijdens het studiejaar is er elke week een bijeenkomst, waar en wanneer lees je op de website. Wil je contact opnemen of heb je vragen, mail dan even.

Auteur: Guido Segers