08
oktober
2018
|
13:56
Europe/Amsterdam

Grey meets Purple met Hugo Borst

"Doe wat nodig is!"

Op 2 oktober 2018 was Hugo Borst te gast tijdens Grey meets Purple bij de collegetour van Vitalis Peppelrode in samenwerking met Fontys over de ouderenzorg. Veel studenten van zowel Fontys als Summa, maar ook bewoners namen aan de bijeenkomst deel. Voorafgaand aan het gesprek met Borst, kregen de studentambassadeurs van het project ‘Kleurrijke ouderen’ het podium om hun acties toe te lichten.

Een pijnlijk voorbeeld

Borst begon met een pijnlijk voorbeeld in de ouderenzorg over het eten geven aan ouderen: “Een helpende mag wel eten maken en voor de cliënt neerzetten. Maar als ze zien dat de cliënt niet uit zichzelf gaat eten (dementerende mensen ontvangen vaak niet meer die prikkel), dan mogen ze deze mensen niet helpen met eten. Hoe erg het ook is, dat is een kwestie van geld. Betaalt de WMO dat of de gemeente? Een helpende zegt: “Dat mag ik niet doen, dan word ik ontslagen”. Een andere zegt: ”Ik weet dat het niet mag, maar ik doe het toch.” Dit voorbeeld maakt volgens hem duidelijk dat iedereen in de zorg intelligente ongehoorzaamheid moet tonen. Hij riep studenten en zorgprofessionals dan ook op: “Denk zelf na! Tuurlijk moet je geen handelingen doen waar je niet voor bent opgeleid. Geef liefdevolle aandacht waar dat kan. Dan kom je al een heel eind.”

Spannend versus geduldig

Vier 4e jaars-studenten Verpleegkunde van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid bezochten de collegetour. Bij de afsluitende borrel ontstaat een spontaan gesprek over o.a. het personeelstekort. Marloes: “Er vallen best wat medestudenten af. Al na een paar weken. Ze hebben gedroomd van een spannende baan bij de eerste hulp of op een ambulance. Helaas zijn op dit soort posten weinig stageplaatsen. Hierdoor krijgen ze al gauw een vrij saai beeld. Je mag immers in het begin, als je bijvoorbeeld stage loopt in een verpleeghuis, niet veel complexe handelingen doen. Begrijpelijk ook, zou niet goed zijn. Maar als je daar niet doorheen kunt kijken en wat ongeduldig bent, dan raak je al snel gedemotiveerd.” Dan sluit Inge Fleischeuer onverwachts aan, de bestuurder van Vitalis. Ze vraagt wat ze van Hugo Borst vinden en of het ze bevalt in de zorg. De HBO-Verpleegkunde-studenten geven aan ze de collegetour erg leuk vinden, dat Hugo soms een beetje kort door de bocht is, en dat ze af en toe moeite hebben met de term helpenden/verzorgenden. Joy: “Ik vind het moeilijk als iemand zegt ‘dat moet jij maar doen, daar ben ik niet voor opgeleid’. Ook als ik het ze wil leren of wil uitleggen. Ik kan moeilijk begrijpen dat ze dat niet willen leren, zich niet willen ontwikkelen. Ik generaliseer nu natuurlijk, er zijn uitzonderingen.” 

Foto: vlnr studenten verpleegkunde Fontys Marlies Bunk, Joy Wams, Inge Fleischeuer (bestuurder Vitalis), Iris van Rijsbergen en Anneke Kros.

Inge: “Weet je wat je dan moet zeggen? Het gaat niet om jou! Het gaat om wat het beste is voor de cliënt. En dat is dat jij ook iets meer afweet van de zorg dan waar je voor bent opgeleid. Jij bent niet verantwoordelijk, dat ben ik, en ik kijk mee.”

‘Terug in de Tijd’ op 11 december

Nicky en Camilla volgen op dit moment de minor Vaardig in Leiderschap. Voor die minor moeten ze een event organiseren en daarom komen ze een kijkje nemen bij de collegetour met Hugo Borst. Hun event organiseren ze op 11 december 2018 bij Vitalis locatie Kronenhoef met als thema Terug in de Tijd. Een maatschappelijk project om de eenzaamheid onder ouderen aandacht te geven. Maar ze willen op er vooral niet de nadruk leggen op eenzaamheid, wel op samenzijn en verbinden. Gewoon een leuk event voor ouderen! Hoe kijken zij eigenlijk aan tegen de ouderenzorg?Camilla: “Het imago van de ouderenzorg kan beter. De zorg komt toch helaas veel vaker negatief in het nieuws dan positief.  Er gaat iets mis in een verpleeghuis, er is een groot personeelstekort etc. Dat is natuurlijk geen stimulans voor jongeren om te kiezen voor werk in de zorg. Terwijl het zo’n waardevol en dankbaar beroep is.” Nicky: “Ik denk dat jongeren een verkeerd beeld hebben van wat werken in de zorg inhoudt. Het is zoveel meer dan men vaak denkt. Het zou goed zijn om ze eerder kennis te laten maken met de zorgbranche. Dat kan al op de basisschool beginnen. Maar je moet ook een eerlijk beeld schetsen. Het is een mooi beroep, maar ook best pittig. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”  

foto: Nicky Quaedvlieg, 21 jaar uit Sittard, Fontys Communicatie (links) en Camilla Houtsma, 21 jaar uit Eindhoven, Fontys Engineering