19
januari
2022
|
14:17
Europe/Amsterdam

Goede voornemens? > Jij kiest: hoe je reist!

beweegnorm_postv2

Heb jij jezelf ook weer een aantal goede voornemens opgelegd, onder andere om meer te bewegen? Door een slimme keuze te maken over hoe jij naar Fontys komt, kun je dat voornemen ook nog eens makkelijk halen!

We mogen gelukkig weer (meer) naar Fontyslocaties komen. Wist je dat het makkelijk is om je goede voornemens te halen, door met de fiets of het OV naar je opleiding te komen! Jij kiest > hoe je reist! Lekker actief om je goede voornemens te realiseren.

Eén derde Nederlanders beweegt voldoende door fietsen en lopen
De Gezondheidsraad adviseert, als onderdeel van de beweegrichtlijn, om minimaal 150 minuten per week fysieke activiteit te verrichten. Lopen en fietsen worden daar ook toe gerekend. Uit analyse van data van het Mobiliteitspanel Nederland (MPN) blijkt dat ongeveer één derde van de Nederlanders hieraan enkel door te lopen en te fietsen al voldoet. Dit is een aanzienlijk deel van de 54% Nederlanders die voldoet aan deze richtlijn. Daarnaast dragen andere activiteiten zoals sporten, huishoudelijke activiteiten en tuinieren bij aan de beweegrichtlijn.

Genoeg bewegen door gebruik van het ov/ fiets
De mate waarin mensen voldoende beweging krijgen hangt sterk af van het reispatroon. Van de mensen die een reispatroon hebben waarbij bijna alleen maar de auto wordt gebruikt, haalt maar 7% de beweegnorm. Van mensen die voornamelijk fietsen is dit 80%. Ook openbaar vervoergebruikers halen in relatief hoge mate (48%) de beweegrichtlijn met hun dagelijkse mobiliteit omdat zij vaak lopen of fietsen van of naar het openbaar vervoer. Lopen en fietsen biedt mensen dus een manier om de beweegrichtlijn te halen, die relatief eenvoudig in te passen is in het reisgedrag. Dus pak eens vaker de fiets of het OV en haal de beweegrichtlijn met gemak. Mooie bonus; het is ook nog eens beter voor het milieu!

Bron: De relatie tussen gezondheid en het gebruik van actieve vervoerwijzen | Publicatie | Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (kimnet.nl)

Geplaatst door Yvette Laros