Eindhoven,
17
juni
2019
|
14:47
Europe/Amsterdam

Frans Vereijken’s carrière begon met een betaalverzoek

RM Janine

Toegepaste Psychologie (TP) is weliswaar een brede opleiding, maar dat je hiermee in een functie bij een bank terecht kan komen, dat hoor je niet zo vaak. Het was dan ook min of meer bij toeval dat TP-alumnus Frans Vereijken bij de Rabobank ging werken. Hij groeide daar uit tot employee journey specialist en heeft het project Reverse Mentoring opgestart.

Frans begon zijn TP-carrière bij een jeugdinstelling in Boxtel. Zijn taak was onder andere om de LVB (licht verstandelijk beperkte) jongeren wegwijs te maken in hun leven, bijvoorbeeld op social media.. “Ik kwam erachter dat de mentale belasting van het werken met deze doelgroep niets voor mij was”, legt Frans uit. “Met deze doelgroep moet je werken met kleine stapjes vooruit. De jongeren zitten daar namelijk niet vrijwillig, maar vaak vanwege bijvoorbeeld een onhoudbare thuissituatie. Uitdagend en agressief gedrag was aan de orde van de dag, voor mij woog dat niet op tegen de leuke momenten.”

Overboeken
Dus besloot Frans om op zoek te gaan naar ander werk. “Terwijl ik de deur van de jeugdinstelling achter mij sloot, bedacht ik me dat ik nog geld moest overboeken naar mijn vriendin. Ik dacht: ‘Ey, Rabobank. Waarom niet?’ Ik kwam erachter dat de lokale (vestigingen van) Rabobank(en) toch ieder een eigen cultuur hadden. Deze diversiteit sprak me wel aan. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd.”

Van floormanager naar voorzitter
Na een succesvolle sollicitatieprocedure kwam Frans in de rol van floormanager terecht bij Rabobank Regio Eindhoven. “Dat komt neer op mensen begroeten, helpen met pinnen en overboekingen doen. Dat soort dingen. Heel basic. Binnen enkele maanden mocht ik ook gesprekken gaan voeren met mensen die met fraude en overlijden te maken kregen. Daar kwamen mijn vaardigheden als Toegepast Psycholoog om de hoek kijken. Ik gaf echt persoonlijke begeleiding. Mensen voelden zich gehoord en gezien.”

Vanuit die functie groeide Frans verder door. Hij kreeg de optie om vertrouwenspersoon te worden voor collega’s, werd Adviseur Dagelijkse Bankzaken en ging aan de slag als voorzitter van Jong Rabo commissie Zuid-Nederland, waar hij de taak kreeg om de jongere Rabobank-collega’s met elkaar te verbinden via diverse activiteiten. “Vooral met die voorzittersfunctie heb ik een goed netwerk opgebouwd met directieteams en managementteams.”

Reverse Mentoring
Dankzij de activiteiten van zijn commissie en het netwerk vanuit zijn voorzittersrol, zong Frans’ naam zong plotseling rond binnen de Rabobank. Hierdoor kwam hij op de radar bij de kringdirectie van de Rabobank Groep. Tijdens een prettige kennismaking tussen vier kringdirecteuren en Frans, kwam het idee Reverse Mentoring naar voren.

Dit komt erop neer dat jonge, enthousiaste collega’s het senior management mentoren. Frans was de aangewezen persoon die de ervaren directievoorzitter van Rabobank Uden-Veghel mocht mentoren. “Dat heeft wel wat reuring veroorzaakt”, licht Frans toe. “Sommige collega’s bekeken het met argusogen, maar al snel kwam de acceptatie en was er sprake van een succesvolle pilot.”

Het traject werd verder uitgebouwd tot er twintig deelnemende duo’s waren, waarbij Frans coaching gaf. “Het programma werd te groot om in mijn eentje te coördineren. Daarom ben ik erg blij met de hulp van de gevormde werkgroep en het bestuur van Jong Rabo. Samen met een werkgroep coördineer ik het geheel, naast al mijn andere werkzaamheden die ik nog steeds doe. Best pittig, maar een mooie uitdaging. Ondertussen zijn er ook gesprekken met het hoogste orgaan om meer mensen te laten deelnemen. Het begint echt een ding te worden.”

Da’s Goed Geregeld
Medio februari werd Frans door RTL voor het programma ‘Da’s Goed Geregeld’ geïnterviewd over Reverse Mentoring en werkgeluk. Het programma werd op 13 april uitgezonden en is hier terug te kijken(Frans is te zien vanaf minuut 10:04).

De nog prille carrière van Frans is oprecht al succesvol te noemen en waar hij de Rabobank zeer dankbaar voor is. Aan huidige studenten Toegepaste Psychologie wil hij graag meegeven om proactief te zijn. “Ga met zo veel mogelijk mensen praten en netwerken. Je bent niet arrogant als je jezelf wil profileren. Zo komen je kwaliteiten naar voren en dat mag gezien worden.”

 

Auteur: Maikel Stams