14
april
2021
|
20:16
Europe/Amsterdam

Studenten minor Embrace TEC zetten zich in voor Libanon

#DONATEWITHDIGNITY

51113156771_d71c5ff003_k

De minor Embrace TEC werkt met open ended challenges. In de Pulsed For Good challenge is het concept Donate With Dignity ontstaan. In de Pulsed For Good challenges staan maatschappelijke vraagstukken centraal. Maatschappelijke vraagstukken die fungeren als vliegwiel voor het leren.

In een open ended challenge werken studenten aan een uitdaging die gerelateerd is aan een authentieke context en aan stakeholders. Tijdens het ontwerpen van een oplossing (individueel of met een team) leren zij nieuwe (course) inhoud en ontdekken studenten dat er veel inzichten, vragen en antwoorden nodig zijn om  verder te komen in het realisatieproces. 

Wie zijn deze studenten?
Elf studenten van het minorprogramma Embrace TEC van Fontys Pulsed in Eindhoven zijn samen met het Pulsed-team de Libanon challenge gestart. Vanaf 12 april gaan alle 80 Fontys Pulsed studenten hun best doen om zoveel mogelijk van de benodigde levensmiddelen voor Libanon in te zamelen. "Ons doel is om de mensen in Libanon te voorzien van wat ze het hardst nodig hebben. Daarvoor werken we samen met zeven non-profitorganisaties die ter plaatse actief zijn."  aldus student Lex Beusink.

Wat is Donate With Dignity?
Het Donate With Dignity concept draait om een andere vorm van doneren dan simpelweg afgedankte kleren opsturen naar mensen in een ander land. Donate with dignity gaat over kwaliteit én het waardig doorgeven van spullen die de ontvangende partij echt nodig heeft. Het doel van de studenten is om tussen 12 april en 7 mei twee volle 40 voet zeecontainers naar Libanon te sturen.

Waarom Libanon?
Libanon en haar zes miljoen inwoners zijn getroffen door een verzameling van verwoestende crisissen. Instabiliteit in de overheid, het huisvesten van 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen, een instortende economie en werkeloosheid onder circa 1.8 miljoen mensen. Libanon had het zeker al moeilijk. COVID-19 maakte alles erger. Libanon kent namelijk een van de strengste en meest verlammende lockdowns op aarde. De enorme explosie in de haven van Beiroet zorgde ervoor dat 300.000 mensen op één dag dakloos werden. Momenteel leven 1.7 miljoen inwoners onder de armoedegrens en velen kampen met een levensbedreigend voedseltekort. Ongeveer de helft van de kinderen kan niet naar school en sommigen worden ingezet als arbeiders.

Dit maatschappelijk vraagstuk laat studenten leren in een uitdagende context. De ontwikkeling van professionele vaardigheden worden optimaal benut. Maar nog belangrijker... studenten zijn betekenisvol en deze situatie roept op om Libanon te steunen. Op de speciaal gemaakte website vind je meer informatie: www.donatewithdignity.nl

Auteur: Erik Frey (Fontys Pulsed)