07
januari
2020
|
11:57
Europe/Amsterdam

Fontys lanceert unieke e-learning Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid 3_shutterstock_790588489

Positieve Gezondheid: een bredere kijk op gezondheid. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Fontys Pro Health biedt vanaf nu naast de face-to-face training Werken met Positieve Gezondheid ook een blended variant aan. Hiermee zijn we uniek in Nederland.

Wat belangrijk is bij het volgen van een cursus, verschilt natuurlijk per persoon. Leren op vaste tijden en interactie met de groep? Of leren op een moment dat het jou als cursist goed uitkomt? Op een plek die je zelf uitkiest, of dit nu thuis, op het werk, in een café of in de tuin is? Vanaf nu kies je bij Fontys Pro Health de variant die het beste bij je past: de face-to-face training of de blended training waarbij je het grootste deel online volgt. Laagdrempelig en onafhankelijk van tijd en plaats.

Positieve Gezondheid
De training is voor iedereen die meer wil weten over het werken met Positieve Gezondheid en hier in de praktijk mee aan de slag wil gaan. In de training doe je als cursist ervaring op in het werken met het concept Positieve Gezondheid en ontwikkel je een eigen stijl om Positieve Gezondheid een plek te geven in de dagelijkse praktijk. Brechtje Poelman, Hoofd Fontys Pro Health: ”We weten dat het een flinke investering is voor organisaties als ze een groep mensen willen scholen. Ook voor individuele zorgverleners is het soms lastig deze tijd vrij te plannen. Een online training is een fantastisch middel om mensen laagdrempelig te scholen over het gedachtengoed van positieve gezondheid.”

De nieuwe blended training Positieve Gezondheid bestaat uit een e-learning in combinatie met twee halve dagen intervisie, waarbij je zelf kiest of je deze aanvullende intervisiebijeenkomsten wilt volgen. Je ziet in de online module een negental kennisclips voorbijkomen waarin Machteld Huber, grondlegger van het gedachtegoed, het concept positieve gezondheid toelicht. Daarnaast vind je er een viertal filmpjes met praktijkvoorbeelden van het ‘andere gesprek’ en opdrachten. Aan de e-learning is een platform gekoppeld waar je andere cursisten virtueel kunt treffen en ervaringen kunt delen. In de intervisiebijeenkomsten ga je met elkaar de diepte in over het gedachtegoed en de toepassing ervan.

Goed werk maak je samen
Voor de basismodule Positieve Gezondheid werkt Fontys Paramedische Hogeschool nauw samen met het Institute for Positive Health (IPH). Dit instituut is dé motor achter de beweging Positieve Gezondheid en is opgericht door Machteld Huber. De e-learning is gebouwd door SkillsTown, dé online opleider voor professionals. “Als online opleider kijken we naar ontwikkelingsvraagstukken van vandaag én morgen. We zorgen ervoor dat kennis op een vernieuwende en uitdagende manier wordt aangeboden, zodat het aansluit op de wereld van de zich steeds ontwikkelende organisatie en lerende gebruikers. Juist daarom sloot deze samenwerking zo goed bij ons aan. Hiermee bieden we professionals extra skills waardoor zij nog meer uit hun dagelijkse werk kunnen halen”, aldus Hans Schuurmans, CEO SkillsTown.

De intervisiemomenten worden begeleid door gecertificeerde docenten van het Kenniscentrum Zelfregie van Fontys Paramedische Hogeschool (FPH). Zij hebben ruime ervaring in het werken met positieve gezondheid en zijn gespecialiseerd in het versterken van de eigen regie van de cliënt/patiënt.

Hoe het begon
Op de vraag hoe het idee voor een blended training ontstond, antwoordt Esther Bloemen, docent-onderzoeker bij FPH: “De vraag kwam oorspronkelijk vanuit het onderwijs. Er was behoefte aan een e-learning over het gedachtengoed van positieve gezondheid. Vanuit mijn rol in het actiecentrum Limburg Positief Gezond hoorde ik dat er uit het beroepenveld ook veel vraag is naar een opleiding over positieve gezondheid. Daarom besloten we de e-learning voor een breder publiek te ontwikkelen.” Zo’n traject vraagt de nodige expertise van verschillende professionals. Esther: “Ik heb de inhoud en opzet van de online training bedacht, rekening houdend met de basiscursus zoals die al aangeboden wordt door IPH. In nauwe samenwerking met SkillsTown is die inhoud vervolgens vertaald naar de online omgeving. Debbie Weerlink (onderwijskundige bij FPH) heeft meegedacht in de ontwerpfase en vanuit onderwijskundig perspectief kritisch gekeken naar de toetsvragen in de e-learning. Ook Rick Boesten (docent Mens en Gezondheid bij Fontys) heeft de opzet en toetsvragen mee geëvalueerd.”

Ambities
Brechtje Poelman: “Dat we ambitieus zijn, blijkt uit onze wensen voor de toekomst. Uiteraard gaan we er voor zorgen dat ook onze eigen studenten kunnen meegenieten van deze e-learning. Ook gaan wij naast het aanbieden van de trainingen van IPH onze expertise inzetten in Limburg 2025, waarbij we de provincie Limburg op weg helpen bij het scholen van Limburgse zorg- en welzijnsprofessionals in Positieve Gezondheid.”

Je kunt je voor de online module aanmelden via de website van SkillsTown. Hierna kun je direct starten met de online training. Nog lang niet uitgeleerd? Fontys Pro Health biedt naast Positieve Gezondheid onder andere ook de post-hbo-opleiding Leefstijlcoach en de cursus Van Zorgen naar Coachen aan.

 

Auteur: Rianne van Hoek