Eindhoven,
17
mei
2023
|
16:15
Europe/Amsterdam

Fontys ICT bouwt aan inclusievere organisatie

critical-friends-header

Een van de belangrijke motto’s van Fontys ICT is dat iedereen bij ons instituut kan zijn wie je bent en worden wie je wil zijn. Om de inclusie en diversiteit binnen de organisatie te bevorderen is in 2022 het team ID+ (inclusie & diversiteit) in het leven geroepen, als nieuw onderdeel van Student+. Het thema op de agenda krijgen is natuurlijk een uitdaging, net als vormgeven aan een inclusievere organisatie. Dat kun je namelijk niet alleen, daarvoor heb je vrienden nodig. Critical friends, die meedenken over en meewerken aan het Fontys ICT van de toekomst.

Hoog op de agenda
Sociale Veiligheid is binnen Fontys aangeduid als jaarthema, en er waren recentelijk genoeg vragen over de onderwijsinnovatie bij ICT in de media. Dit zijn een aantal factoren die het team van ID+ aangespoord hebben om te kiezen voor een bottom-up benadering van het thema inclusie en diversiteit. Een benadering waarbij mensen die midden in de organisatie staan kunnen sparren over de uitdagingen en kansen binnen de organisatie. Via een open oproep in de Fontys ICT Update (de wekelijkse interne nieuwsbrief) heeft ID+ collega’s uitgenodigd zich aan te sluiten als ‘critical friend’. Eens per maand ontmoeten zij elkaar om zich te buigen over een thema waar ID+ aan werkt.  Dat gebeurt met een open blik en zonder oordeel, en biedt kans om perspectieven uit te wisselen en na te denken over haalbare oplossingen. De eerste bijeenkomsten hebben inmiddels plaatsgevonden, in beide sessies stond sociale veiligheid op het programma.

Critical friendship
Het concept van critical friendship is gebaseerd op de gedachte dat werknemers hun expertise, unieke perspectief en ervaringen kunnen inzetten om bij te dragen aan een inclusieve en diverse werkomgeving. Inclusie en diversiteit zijn grote thema’s, waarbij het moeilijk kan zijn om te bepalen waar en hoe je kunt beginnen met veranderprocessen. Mensen uit verschillende posities binnen de eigen organisatie kunnen dit goed aan het licht brengen. Vaak zijn zij zelf ook zoekende naar handvatten en concrete acties, legt projectleider Senne de Ruiter uit: “Verandering realiseren, alleen of als team, is enorm moeilijk zonder verbinding met de organisatie. Doordat collega’s in deze bijeenkomsten hun rollen en titels bij de voordeur achterlaten, wordt de nadruk gelegd op gelijkwaardigheid en respectvolle communicatie. De inhoud van de critical-friends bijeenkomsten is vertrouwelijk, waardoor een veilige omgeving ontstaat waarin mensen zich durven uit te spreken. Wij merken aan de positieve reacties dat het voor collega’s prettig is om op deze manier een bijdrage te leveren aan een dynamische onderwijsomgeving.”  

In juni - de laatste bijeenkomst voor de zomervakantie – is het onderwerp Inclusief Leiderschap. Wat betekent dat voor ons instituut, wat gaat al goed, waar liggen kansen? Wil je hiermee ook aan de slag binnen jouw instituut, heb je input op dit onderwerp, of wil je een keer met ons meekijken of sparren? Neem dan contact op met team ID+ via projectleider Senne de Ruiter s.deruiter@fontys.nl.

Auteurs: Angela de Weijer & Guido Segers