Eindhoven,
oktober
Europe/Amsterdam

FH HRM en Psychologie verwelkomt de Canon van HRM

Er bestaan canons over de Bijbel, de letterkunde, de beeldende kunst, onze geschiedenis en tegenwoordig ook over de bèta-wetenschappen. Waarom dan niet over Human Resource Management, zo vroeg Willem de Lange zich af. De voormalig hoogleraar HRM en uitgever van het Tijdschrift voor HRM ging aan de slag en stelde samen met vakgenoten Beatrice van der Heijden en Peggy De Prins een canon samen waarin de belangrijkste theorieën en concepten over personeelsmanagement en de inrichting van het werk zijn verzameld. Meer dan 900 pagina’s verder was het naslagwerk klaar: Canon van HRM, 50 theorieën over een vakgebied in ontwikkeling.

Op donderdag 9 oktober 2019 is het boek gepresenteerd tijdens het event bij Fontys HRM en Psychologie. Na twee boeiende lezingen over duurzame loopbanen (Beatrice van der Heijden) en duurzaam HRM (Peggy de Prins) was er gelegenheid om deel te nemen aan vijf workshops verzorgd door docenten en onderzoekers van Fontys HRM en Psychologie en het lectoraat Dynamische Talentinterventies. De bijeenkomst werd afgesloten met de boekpresentatie (Willem de Lange), waarbij het boek werd aangeboden aan de jongste en aan de oudste auteur en aan John Fahrenfort, lid van het managementteam van Fontys HRM&P en tevens voorzitter van het Landelijk Overleg van de HRM opleidingen binnen het hbo. Fahrenfort noemt de Canon van HRM een indrukwekkend boek dat voor het HRM onderwijs van grote waarde zal zijn.

Wat is de Canon van HRM?
Waar komt talentmanagement vandaan? Wat is duurzaam HRM? Welke ontwikkelingen zijn te zien in motivatietheorieën? En in strategisch HRM? Wat houdt employability in? Op deze en tal van andere vragen geeft deze Canon van HRM antwoord. Twee krachtige kernvragen vormen het uitgangspunt: (1) Zoals wij vandaag de dag denken over human resource management, waar komt dat gedachtegoed vandaan? En (2) Welke concepten en theorieën liggen daaraan ten grondslag? Meer dan zestig auteurs – voornamelijk wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen – hebben samen in totaal vijftig hoofdstukken geschreven waarmee antwoord wordt gegeven op deze vragen. Fontys lector Marian Thunnissen heeft een hoofdstuk geschreven over talentmanagement en de bijdrage die David Collings heeft geleverd aan de ontwikkeling van dit veld.
In elk hoofdstuk staat één theorie (met de grondlegger) centraal. Sommige theorieën vinden hun oorsprong in de psychologie, andere in de economie of de sociologie. Door de theorieën in hun tijd te plaatsen, wordt zichtbaar hoezeer ze signs of a time zijn. Ook wordt duidelijk hoezeer HR-theorie en -praktijk met elkaar verweven zijn. Deze Canon van HRM laat daarnaast zien dat in de loop der jaren de dominantie van de theorievorming vanuit de VS wordt doorbroken en dat vrouwen meer en meer een belangrijke plaats innemen in de wetenschapsontwikkeling.

Voor wie is het interessant?
Dit boek is een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die zich – op welke manier ook – met het vakgebied bezighoudt. Het richt zich tot professionals, wetenschappers en studenten met een hart voor HRM, vroeger, nu en naar de toekomst toe. Hoewel het een omvangrijk boekwerk is, hoef je het niet van A tot Z te lezen. Kies die theorie of grondlegger uit waarover jij meer wilt weten en je bent snel geïnformeerd over wat de theorie inhoudt, wie de grondleggers zijn en wie het verder opgepakt hebben, zodat je ook inzicht krijgt bij wie en waar je terecht kunt als je meer wilt weten.

Het boek lezen?
Voor studenten en medewerkers van Fontys zijn er binnenkort exemplaren te leen via de Mediatheek. Wil je het boek aanschaffen? Dat kan uiteraard. Het boek is te bestellen bij de (online) boekhandels of via de site van de uitgever: https://www.vakmedianetshop.nl/pwnet/boeken/canon-van-hrm

Auteur: Maikel Stams