03
juni
2020
|
14:52
Europe/Amsterdam

Fontys alumnus Martijn Leensen uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar

Martijn Leensen

“Onderwijs geven is meer dan kennisoverdracht en Martijn Leensen is hier een uitstekend voorbeeld van”. Met deze uitspraak roemt de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) hem om zijn gestructureerde en interactieve manier van lesgeven, waarvoor onderwijskundig onderzoek een belangrijke leidraad vormt. Daarnaast deelt hij zijn kennis in blogs en op zijn eigen Youtube-kanaal middels weblectures en video’s over effectieve leerstrategieën. 

Het is al bijna 16 jaar geleden dat Martijn de schoolbanken van Fontys Lerarenopleiding Tilburg verliet en startte aan zijn carrière voor de klas. Inmiddels geeft hij les op het ds. Pierson college in Den Bosch en indirect óók aan havo- en vwo-leerlingen in heel Nederland, die zijn Youtube-video’s in totaal bijna een half miljoen keer bekeken. Zelf ziet hij de weblectures als een mooie toevoeging aan zijn lessen en ook nu in de coronacrisis komen ze goed van pas, maar het vormt niet zijn belangrijkste werk.

Veel belangrijker vindt hij aandacht voor het leerproces van zijn leerlingen. Het tot de kern van leren komen middels directe instructie, door hen bewust te maken van hoe ze de lesstof stapsgewijs en op een actieve manier zich eigen kunnen maken. Hierbij komen ook verschillende leerstrategieën aan bod. Martijn: “We berusten ons bijvoorbeeld op oude aannames dat het maken van samenvattingen en het markeren van belangrijke tekststukken goede leerstrategieën zijn, maar onderzoek heeft allang het tegendeel bewezen.” Dit soort inzichten uit onderwijskundige onderzoeken interesseren hem enorm en bieden inspiratie voor de invulling van zijn lessen. Zo gelooft hij in de autonomiteit van zijn leerlingen. Hij geeft ze bijvoorbeeld keuzevrijheid in het wel of niet maken van huiswerk en wanneer, maar gaat daarbij wél in gesprek met hen over het belang hiervan. Op deze manier creëert hij interactie met zijn leerlingen op een dieper niveau. “Lesgeven houdt immers niet op als je leerlingen de klas uitlopen”, aldus Martijn.

Het mooiste aan het vak van leraar zijn, vindt hij dan ook de dynamiek met zijn leerlingen. “Natuurkunde heeft veel raakvlakken met aspecten uit ons dagelijkse leven en andere natuurwetenschappen. Doordat ik mijn carrière begon als zij-instromer met ruime ervaring in het werkveld, kan ik snel zulke verbanden leggen. Wanneer je dit visueel maakt in je lessen, gaan je leerlingen het oprecht leuk vinden en dat is waar je het voor doet.” Leensen ziet zelf dan ook veel voordelen in het traject dat hij volgde als zij-instromer in het onderwijs.

Het waren zijn collega’s die hem nomineerden voor de titel Natuurkundedocent van 2020 en zijn leerlingen wisten de jury te overtuigen middels het opnemen van promotievideo’s. Leensen: “Aanvankelijk zat ik niet per se te wachten op deze titel, maar het voelt als een enorme eer dat juist diegenen waar je het allemaal voor doet op deze manier hun blijk van waardering uiten.”
 

Geïnteresseerden in effectieve leerstrategieën of de weblectures van Martijn Leensen kunnen een kijkje nemen op zijn Youtube-kanaal of op de door hemzelf aanbevolen website https://www.learningscientists.org/, waarop het onderwijs wordt belicht vanuit wetenschappelijke inzichten uit de cognitieve psychologie.
 

Auteur: Kelly van der Heijden