17
februari
2022
|
10:38
Europe/Amsterdam

Een bedrijf opzetten vanuit 100-unieke ideeën

Team Aukio 2022

Hoe weet je of het ondernemerschap iets voor jou is? Wat komt erbij kijken om een eigen onderneming op te zetten? Vijf studenten sprongen in september 2021 in het diepe en gingen vijf maanden aan de slag met de minor Ondernemerschap. Fictief een onderneming opstarten om zo meer te leren over ondernemen. Het resultaat; een bedrijf met potentie en enthousiaste studentondernemers. 

De groep startte met vijf studenten; Robert Dams, Hélène Vaessen, Moody Ibrahim, Tijs van den Hout en Stijn Cox. Zij hebben gekozen voor de minor-variant waarin ze in teamverband een bedrijf zouden opstarten, met studenten vanuit verschillende studierichtingen. In de eerste fase werden ze gevraagd om 100-unieke ideeën te bedenken voor een onderneming. Best lastig! Want wat is een goed idee? Vanuit de minor werden ze begeleid door personal- en businesscoaches. Het proces leidt je langzaam maar zeker tot een concreet idee, zo vertelt Hélène. “Simpel was het niet. We hebben vaak genoeg goede ideeën de prullenbak ingegooid. Simpelweg omdat het niet werkte, de markt te klein was of de uitvoering te complex. Uiteindelijk ontstond er een goed idee: ons eigen bedrijf Aukio.”  

Hét idee is geboren 
Wat is het idee achter Aukio? Moody: “Aukio is een platform waarop studenten audiosamenvattingen van lesstof kunnen delen en beluisteren. Studenten kunnen hun samenvattingen delen door deze in te spreken op het platform. Hiermee verdienen zij een extra zakcentje. Andere studenten kunnen deze fragmenten via de Aukio-app, onbeperkt beluisteren voor een vast maandbedrag.” Robert: ”De kracht zit in het feit dat de content wordt gecreëerd door (oud-)studenten omdat zij weten wat belangrijk is. Zie het als inside-knowledge.” De rol van Aukio binnen dit platform is het ontwikkelen van de app en het managen van de content die op de app staat.  

Waardevolle lessen  
De minor heeft het team inzicht gegeven wat ondernemerschap inhoudt. Hélène: “Ik dacht dat de minor vooral zou gaan over het ontwikkelen van een product of dienst. Maar het gaat juist veel meer over alles wat daarbij komt kijken; valideren, financieel inzicht, persoonlijke ontwikkeling, een salesgesprek voeren, grip op juridische zaken en meer. Het was veel breder dan ik had verwacht. Daar ben ik positief door verrast omdat ik hier op lange termijn ook meer aan heb. Door de ontwikkeling van vaardigheden kan ik elk product of dienst in de markt zetten en gaat het niet enkel meer om één heel uniek idee. Dat is ondernemerschap! Een waardevolle les dus.” 

Coaching on the (business-)job 
Tijdens de minor werden de studenten begeleid door personal- en business coaches. “De ervaring van de businesscoach maakt een groot verschil. Die weet exact wát op wélk moment cruciaal is binnen het ontwikkelingsproces van je bedrijf. “Dat is onwijs waardevol”, vertelt Robert. “Bijvoorbeeld de mate van investering in je bedrijf. Wat de effecten zijn van een grote investering en dat die niet altijd nodig is om tot een succesvol bedrijf te komen. Dat is cruciale informatie die je niet uit de boeken haalt en zet de theorie ook in een totaal ander daglicht.” Het team heeft soms wel 70% van het idee moeten veranderen, puur op basis van de gegeven feedback. Er is niet één manier om een bedrijf op te zetten. Er zijn verschillende constructies. Afhankelijk van verschillende factoren zoals markt, financiële middelen of wat dan ook. Hélène: “We hebben ook geleerd om soms ideeën en overtuigingen opzij te zetten waar je lang aan hebt gewerkt. Dat is spannend! Zo was in eerste instantie, op basis van onze berekeningen, het startkapitaal dermate hoog dat we niet wisten of we wel door moesten gaan met ons idee. Door hulp van onze businesscoach is die drempel weggenomen en kregen we advies waardoor het investeren van tijd, het startkapitaal drastisch kon verminderen. Toen lagen de kaarten opeens anders op tafel. Door onze overtuiging los te laten en om advies te vragen, ontstonden er ineens mogelijkheden én betere kansen.”  

Naast business coaching geeft persoonlijke coaching ook een heldere kijk op je vaardigheden. Robert: “Ik werk naast mijn studie als salesmedewerker, dus ik dacht het assessment wel even te kunnen voeren. Dat viel flink tegen. Door training op mijn vaardigheden zit ik nu steviger in het zadel en weet ik hoe ik mij beter kan voorbereiden en controle kan pakken in een gesprek. Dit is niet alleen handig geweest voor de minor of mijn opleiding, maar voor de rest van mijn loopbaan.”  

Robert, Hélène en Moody gaan door met het bedrijf. Ze willen gebruik maken van de SOR (Studentondernemersregeling) van het Fontys Centrum van Ondernemerschap. “Het netwerk zou kunnen leiden tot meer klandizie, meer content voor op ons platform en zij kunnen meedenken over hoe het platform ingericht moet worden.” Het bedrijf is nog in een opstartfase maar het team is vastbesloten om er een succes van te maken.    

Auteur: Nicole Smeele