17
mei
2018
|
15:50
Europe/Amsterdam

Docenten dragen bij aan internationaal handboek over voetproblematiek

Op het moment dat er iets aan je benen of voeten mankeert, besef je vaak pas hoe belangrijk het in je dagelijks functioneren is om goed te kunnen lopen. Onze voeten spelen daarbij een hoofdrol. Wel 19 spieren en pezen en 107 gewrichtsbanden zorgen voor de aansturing en het bij elkaar houden van de spieren tijdens het lopen; een complex lichaamsdeel dus. Onze voeten worden ook intensief gebruikt. Zo heeft iemand eens uitgerekend dat een 80-jarige gemiddeld 12.000 km in zijn leven te voet heeft afgelegd. Maar, dan moeten je voeten wel gezond zijn en blijven. Door de vergrijzing, maar ook de toename van chronische ziekten zoals diabetes, nemen voetproblemen niet alleen in Nederland steeds meer toe.

Maatwerkschoenen: juiste maat, juiste aanpassing, juiste materiaal

Juist omdat voetproblemen wereldwijd voorkomen, is een Engelstalig handboek een must. Zorgen dat mensen in beweging kunnen blijven, en vooral makkelijk of makkelijker kunnen lopen is waar podotherapeuten en orthopedisch schoentechnologen zich hard voor maken. Professionals die op het snijvlak van technologie en zorg werken. Een aantal docenten en onderzoekers van de Fontys opleiding Mens en Techniek; differentiatie Orthopedische Technologie hebben meegewerkt aan het recent verschenen internationale naslagwerk Pedortic Footwear; assessment and treatment onder eindredactie van prof. K. Postema et al. met bijdragen van 53 auteurs uit 7 verschillende landen. Het delen van kennis rond de verschillende aspecten van orthopedische schoenen, wereldwijd, is het hoofddoel van dit boek. “Ik ben er trots op dat we ook als Fontys een bijdrage aan dit naslagwerk hebben mogen leveren. En ook goed dat de uitgever voor dit boek in lage lonen landen een veel lagere verkoopprijs hanteert”, aldus Holtkamp. "Zo beschikken alle professionals die zich met voetproblemen bezig houden allemaal over dezelfde 'state-of-the-art-kennis' om hun cliënten goed te helpen."

'Materials in orthopaedic footwear'

Een van de hoofdstukken is van Trudi Sonderkamp en Fred Holtkamp over materiaalgebruik in orthopedische schoenen: "Materials in orthopaedic footwear'. Het is het resultaat van een uitgebreid onderzoek waar ook studenten en docenten van de opleiding orthopedische technologie, Ricky Diesbergen, Manon Muntjewerff en Lianne Grin aan hebben bijgedragen. Het juiste materiaal vormt de basis voor het beste schoenontwerp dat het best past bij de behoeften van een cliënt. Deze kennis wordt ook weer ingezet in het SIA-RAAK project Shoe-TIMeS en in het bacheloronderwijs bij Fontys Orthopedische Technologie.