22
februari
2021
|
12:13
Europe/Amsterdam

Dobbel de Dice: van hobby naar groeiend bedrijf

IMG_20200621_140507_865_resized_20210219_103519014[26603]

Net als miljoenen mensen over de hele wereld speelt Floor van Wensen het bordspel Dungeons & Dragons. Bij dit avonturenspel horen meerdere meerzijdige dobbelstenen. Onder de bedrijfsnaam Dobbel de Dice vervaardigt Floor deze dobbelstenen nu zelf, in allerlei verschillende ontwerpen. 

Als 23-jarige eerstejaars studente aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg is Floor misschien niet direct de meest doorsnee studente die zich aanmeldt voor de Fontys Studentondernemersregeling, maar haar bedrijfje groeit snel en ze wil hier graag verder in groeien. 

Fantasyspel met een grote eigen inbreng
Met Dobbel de Dice creëert Floor custom-made dobbelstenen voor het spel Dungeons & Dragons. Hoewel dit spel wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld wordt, heeft dit toch wel wat uitleg nodig. Floor: “Dungeons & Dragons is een spel dat ik al een tijdje speelde met vrienden. Het is een spel waarbij je een bepaalde rol speelt. Eigenlijk stap je -wanneer je het spel speelt- in een hele andere wereld, waarbij jij je eigen karakter vormgeeft op je eigen manier. Bij mij en mijn vrienden komt er dus ook een stukje acteren bij kijken en dat spreekt mij als theaterdocent in opleiding natuurlijk extra aan.”

Een belangrijk onderdeel van het spel zijn de dobbelstenen met meerdere zijden. Fanatieke spelers gebruiken graag hun eigen dobbelstenen, het liefst met een mooi design. Zo ook Floor: “Ik zag op internet een trend voorbij komen waarbij mensen zelf hun eigen dobbelstenen maakten. Het leek me heel leuk om voor mezelf een set dobbelstenen te maken die niemand anders heeft.” 

Het begin van een eigen bedrijf
Na het aanschaffen van de benodigde materialen ging Floor aan de slag, en met succes. “Ik maak de stenen van resin, in het Nederlands giethars genoemd. Van dit spul kun je eigenlijk bijna alles maken, maar het is wel even uitzoeken hoe het precies werkt. Maar gelukkig is er op social media een grote wereldwijde community die heel behulpzaam is. Zo heb ik het mezelf eigenlijk geleerd.”
Toen haar dobbelstenen eenmaal klaar waren, gebeurde er iets opmerkelijks: “Ik merkte in mijn omgeving dat veel van mijn vrienden erg enthousiast waren over mijn dobbelstenen, sommigen gaven zelfs aan hiervoor te willen betalen. Dat zette mij aan het denken en na wat research heb ik besloten om Dobbel de Dice te registreren bij de Kamer van Koophandel. Dat was in augustus vorig jaar.” 

De Fontys Studentondernemersregeling
Sindsdien groeit haar bedrijfje hard en verkoopt Floor haar dobbelstenen ook internationaal. “Ik heb al sets verkocht in Amerika en Canada, maar ook naar verschillende landen binnen Europa. Op instagram ben ik het meest actief, en daar krijg ik ook steeds meer volgers van over de hele wereld. Momenteel maak ik steeds meer dobbelstenen en krijg ik ook steeds meer specifieke opdrachten om voor klanten op maat gemaakte dobbelstenen te maken.” 
Omdat haar bedrijfje zo hard groeit, heeft Floor zich meteen in haar eerste jaar aangemeld voor de Fontys Studentondernemersregeling. “Ik wil graag een goede tussenweg vinden tussen mijn opleiding en het runnen van mijn bedrijfje. Er valt ongetwijfeld nog veel te leren over ondernemerschap. Zowel het runnen van mijn bedrijfje als mijn opleiding doe ik heel graag. Ik denk dat de Studentondernemersregeling mij goede ondersteuning kan bieden om mijn studie en mijn onderneming met elkaar te combineren.”

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap