08
april
2021
|
15:00
Europe/Amsterdam

Coronavrije bubbels door intelligent testen

een kans op fysiek onderwijs met minder / geen beperkingen

1 jaar Corona

Het ministerie van OCW wil in september, bij de aanvang van het studiejaar 2021/22 – en indien mogelijk nog eerder – het mbo, hbo en wo zo ‘normaal’ mogelijk van start laten gaan. Dat betekent zoveel mogelijk weer fysiek onderwijs, mede met de inzet van (snel)testen, aanvullend op de overige beschermende maatregelen.

Er zijn landelijk acht pilots opgezet die een zo compleet mogelijk beeld moeten geven van de mogelijkheden hiervoor. Iedere pilot heeft een eigen opzet. De pilot “Coronavrije bubbels door intelligent testen” is geïnitieerd is door twee lectoren van het lectoraat van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen (FH-TNW): Anne Loonen en Joost Schoeber. In die pilot werken FH-TNW, het Summa College en de TU/e samen met een aantal externe partners (Jeroen Bosch Ziekenhuis, GGD, Scan Europe en Sure Laboratories) aan het creëren van coronavrije bubbels waardoor fysiek onderwijs weer mogelijk is met minder/geen beperkingen.

Naast de hoofddoelstelling is het ook de bedoeling dat

  • het gevoel van veiligheid wordt vergroot voor die vormen van praktijkonderwijs waarvoor het niet mogelijk is de 1,5 meter in acht te nemen;
  • de 1,5 meter maatregelen waar nodig veilig losgelaten kunnen worden (in afstemming met OCW).

Mensvriendelijke testmethodiek
Door het lectoraat Applied Natural Sciences (ANS) van FH-TNW en haar samenwerkingspartners is een mensvriendelijke testmethodiek ontwikkeld die bestaat uit digitale triage (invullen van een vragenlijst), een PCR-speekseltest en traceren van eventuele coronabesmettingen. Is de uitslag van de digitale triage negatief dan kun je naar de campus komen. Met de digitale triage en de PCR-speekseltest (niet te verwarren met sneltesten) is deze pilot een unicum binnen de acht landelijke pilots.

Recente onderzoeken laten zien dat PCR-speekseltesten een superieur alternatief kunnen zijn voor sneltesten met keel-/neusswabs:

  • speekselafname is een niet-invasieve methode,
  • er is geen specialistisch personeel nodig,
  • afname kan door te testen persoon zelf worden gedaan (ook kinderen onder toezicht),
  • afname is sneller en goedkoper,
  • PCR-testen zijn veel gevoeliger en betrouwbaarder dan huidige sneltesten.

Veilig
De kernvraag van de pilot is hoe we weer snel fysiek onderwijs kunnen volgen. Niet alles kan immers online. Denk aan practica bij technologische opleidingen maar ook aan sport- en kunstopleidingen. De huidige beperkingen hebben uiteindelijk invloed op de kwaliteit van het onderwijs. Een andere vraag is hoe veilig de Coronabubbel is. Veiligheid is enorm belangrijk, zeker als we de 1,5 meter loslaten. Het lectoraat van Mens en Technologie gaat het gevoel van veiligheid meten en monitoren. Er is in de pilot ook veel aandacht voor de medische, ethische en juridische kant van de methode. Ook daarvoor zijn specialisten ingeschakeld.

Activiteiten in de komende weken

  • Vanaf maandag 12 april worden in een tent voor het Nexus gebouw speekselsamples afgenomen. 
  • Vanaf 19 april wordt gestart met het testen van 200 studenten en medewerkers die in het Nexus gebouw studeren en werken. Deelnemers spugen in een buis. Dit duurt hooguit 1 à 2 minuten per persoon. Studenten of uitzendkrachten houden toezicht. De samples worden twee keer per dag vervoerd naar Sure Laboratories in Helmond, waar ze geanalyseerd worden.
  • Daarnaast vindt er een digitale triage plaats. Deelnemers krijgen dagelijks om 06:00 uur een e-mail met het verzoek een vragenlijst in te vullen voordat ze naar het Fontysgebouw gaan. Invullen kost maximaal 1 minuut. Na deze dagelijkse triage kunnen deelnemers hun Covid paspoort inzien en door groen of rood kleuring is zichtbaar of ze naar Nexus mogen komen.
  • In een latere fase wordt overgegaan tot een opschaling naar 3000 personen. Zodra daar meer duidelijkheid over is, wordt dit uiteraard via een volgend artikel gecommuniceerd.
  • De juridische aspecten van het project worden gecoördineerd door een jurist van Fontys die zitting heeft in het projectteam. Daarnaast is er een research data management plan geschreven en er wordt gewerkt aan zaken zoals privacy.
  • Vanaf mei, als de testresultaten van de diverse pilots bekend zijn, kijkt het ministerie naar geschikte methode(s) die dan wellicht na de zomervakantie ingevoerd kunnen worden.

Waarom deze pilot als er eind april zelftesten komen die door het Ministerie van OCW worden verstrekt?
De pilot richt zich op testen door middel van speekselafname en werkt toe naar een mogelijkheid voor fysiek onderwijs zonder/met beperkte maatregelen. De zelftest gebeurt met keel-/neusswabs en draagt bij aan gedeeltelijke hervatting van fysiek onderwijs met inachtneming van de geldende maatregelen.

In de komende weken verschijnt er regelmatig een artikel met actuele zaken rondom de pilot. Heb je in de tussentijd vragen, neem dan contact op met Angélique Jansen, communicatie-adviseur bij FH-TNW. (angelique.jansen@fontys.nl, 06 - 54 69 77 40).

Geplaatst door Jessy Kouwenberg