05
juli
2016
|
15:08
Europe/Amsterdam

Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Emultech B.V. en Fontys TNW slaan de handen ineen

Superieure pijnbestrijding middels nieuwe technologieën


Een nieuwe toepassing voor een oud geneesmiddel
Ernstige pijn bij terminale kankerpatiënten vormt een groot medisch probleem. Huidige pijnstillingsopties voor deze patiënten zijn zowel qua effectiviteit als qua bijwerkingen verre van ideaal. Het tot nu toe veel gebruikte morfine heeft enkele zeer vervelende bijwerkingen zoals verminderd bewust zijn, obstipatie en spierzwakte".
Daarnaast wordt morfine bij langdurig gebruik ook minder effectief, waardoor ongewenste neveneffecten langzaam de overhand krijgen.

Al meer dan 20 jaar geleden hebben Prof. dr. Erik Korsten (Anesthesioloog/intensivist) en dr. Rene Grouls (ziekenhuisapotheker) van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven klinisch onderzoek gedaan met het lokaal-anestheticum BAB (n-butylamino-benzoaat). Dit middel liet na injectie in het ruggenmerg superieure resultaten zien in pijnbestrijding bij terminale kankerpatiënten; betere pijnbestrijding met minder bijwerkingen. Ondanks deze succesvolle resultaten is het middel destijds niet voor deze toepassing op de markt gekomen omdat het productieproces te uitdagend was. Voor toediening via een ruggenprik is een stabiele en consistente oplossing van BAB in een vloeistof nodig, maar door de slechte oplosbaarheid van BAB is het niet mogelijk dat op grote schaal voor elkaar te krijgen.

Samen met het Catharina Ziekenhuis en het Eindhovense technologiebedrijf Emultech gaat het Lectoraat Thin Films & Functional Materials/ Life Sciences (dr. Stephan Peters & dr. Jan Bernards) van Fontys TNW onderzoeken of met nieuwe technologieën (die 20 jaar geleden nog niet voorhanden waren) nu wel stabiele en consistente formuleringen van BAB gemaakt kunnen worden. Emultech heeft een innovatieve methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om zeer reproduceerbaar emulsies te maken van slecht oplosbare stoffen. In een project dat mede gefinancierd wordt door het regionale SRE stimuleringsfonds, gaan de drie partners gezamenlijk de uitdaging aan om pijnbestrijding in de toekomst sterk te verbeteren.