20
oktober
2022
|
14:44
Europe/Amsterdam

Baanbrekend werk Robert Schuwer voor open onderwijs erkend

Robert Schuwer

Robert Schuwer, lector Open Educational Resources aan Fontys Hogeschool ICT, heeft vandaag te horen gekregen dat hem een Lifetime Achievement Award is toegekend door de Board of Directors van de wereldwijd opererende organisatie Open Education Global. Deze prijs is in de geschiedenis van de Open Education Awards for Excellence slechts twee keer eerder uitgereikt. Het is een speciale prijs van verdienste die wordt uitgereikt aan personen die tijdens hun leven en carrière creatieve bijdragen van uitzonderlijke betekenis hebben geleverd aan de bevordering van open onderwijs.

Bijdragen van Schuwer aan grotere bekendheid over en adoptie van open leermaterialen betreffen zijn onderzoeken, zowel nationaal als globaal uitgevoerd, en zijn invloed op ontwikkelingen rond open leermaterialen in Nederland en daarbuiten. Zo stond hij mede aan de wieg van Wikiwijs, het nationaal platform voor delen en hergebruiken van open leermaterialen. Ook was hij, in zijn rol als UNESCO Chairholder OER namens Fontys, betrokken bij de totstandkoming van de UNESCO Recommendation on OER in 2019, ondertekend door alle lidstaten. De lidstaten committeren zich daarin voor het opzetten van activiteiten om adoptie van open leermaterialen te vergroten en daarmee bij te dragen aan UNESCO’s Sustainable Development Goal 4, toegang tot onderwijs van hoge kwaliteit voor alle wereldburgers in 2030. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Verklaring Regie op leermaterialen, in maart van dit jaar ondertekend door de koepels Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en SURF. In deze verklaring spreken de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen af gezamenlijk te werken aan het maken, delen hergebruiken en inkopen van leermaterialen.

Opmerkelijk moment
Schuwer is zeer vereerd met de toekenning en ziet het als een erkenning van zijn jarenlange inspanningen. De toekenning komt op een opmerkelijk moment in de carrière van Robert Schuwer. Hij staat op het punt afscheid te nemen van zijn professionele werkzame leven, maar is niet van plan ‘achter de geraniums te duiken’. Zo is hij komend jaar betrokken bij een Master Open Education aan de University of Nova Gorica in Slovenië en bij activiteiten bij diverse impulsen rond open leermaterialen die vanuit het Nationale Groeifonds worden gefinancierd.

Eindsymposium
Ter gelegenheid van zijn afscheid wordt op 25 november een eindsymposium georganiseerd bij Fontys. Meer informatie is hier te vinden. Hier kan men zich ook aanmelden voor dit symposium.

Open Education Global is een op leden gebaseerde, wereldwijde non-profitorganisatie die de ontwikkeling en het gebruik van open onderwijs over de hele wereld ondersteunt om:

  • de toegang tot onderwijs uit te breiden zodat iedereen op aarde toegang kan krijgen en een bijdrage kan leveren
  • de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren
  • onderwijs betaalbaarder te maken
  • het succes van studenten te verbeteren
  • samenwerking en uitwisseling te bevorderen door co-creatie van leermateriaal en de vrijheid om het te gebruiken, aan te passen, te verbeteren en opnieuw te verspreiden
  • pedagogische innovatie genereren door gebruik te maken van de collaboratieve, interactieve cultuur van het internet
  • internationale partnerschappen en een wereldwijde participatiecultuur van leren, creëren, delen en samenwerken te bevorderen.

Meer weten over de Open Education Awards for Excellence? Kijk dan op Open Education Global.

Auteur: Monique van Laar.