Eindhoven,
01
oktober
2020
|
13:52
Europe/Amsterdam

Anne Loonen en Joost Schoeber delen lectorschap Life Sciences bij Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen

State-of-the-art moleculaire detectiemethoden ontwikkelen, optimaliseren en valideren

Anne en Joost

Sinds augustus van dit jaar delen Anne Loonen en Joost Schoeber een lectorschap Life Sciences, onderdeel van het lectoraat Applied Natural Sciences van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. De onderzoeksgroep Life Sciences houdt zich bezig met de ontwikkeling, optimalisatie en validatie van state-of-the-art moleculaire detectiemethoden voor RNA, DNA en eiwitten. In samenwerking met partners uit o.a. de medisch diagnostische sector, maar ook vanuit de agri/food sector, wil de onderzoeksgroep (moleculaire) testen ontwikkelen die doelgericht en snel kunnen meten, bij voorkeur in de vorm van een user friendly device.

Life Sciences kent 4 speerpunten waar Anne en Joost samen met het team van zeer betrokken docent-onderzoekers en labbeheerders werk van maken (zie figuur voor details).

 

 

 

 

In de biotechnologische regio waarin Fontys zich bevindt worden de vier speerpunten gekoppeld aan beschikbare technologie en know how. De Life Sciences onderzoeksgroep beschikt over een eigen moleculaire workflow voor experimenten en zijn enorm goed geëquipeerd (o.a. digitale PCR, MinION, EasyMAG).

Actueel
In deze coronatijd is de Life Sciences onderzoeksgroep druk bezig met de ontwikkeling van een aangepaste SARS-COV2 diagnostiekmethode, waarbij onderzoek wordt verricht aan de gehele keten, van aanmelden voor een test tot en met het terugkoppelen van de testuitslag met inachtneming van de privacywetgeving. Samen met een IT-bedrijf wordt gewerkt aan een eenvoudige interpretatiemogelijkheid van de verkregen data voor bijv. huisartsenpraktijken. Dit alles om GGD‘s te ontlasten, tegemoet te komen aan de vraag van de eindgebruiker en aan het overheidsbeleid dat inzet op testen, testen, testen.

Anne: “Maar we beperken ons niet tot testmethoden voor de gezondheidszorg.”
Joost: “Of het nu gaat om medische centra of om agri/food bedrijven, er is altijd vraag naar biomonitoring. Zo is het continue meten van indicatormoleculen bij mensen, voor de diagnose van ziekte, belangrijk. Maar ook voor de landbouw, bijvoorbeeld bij veredelingsbedrijven, wordt gevraagd om snelle, effectieve detectiemethoden.”
Anne: “Effectief testen is ook voor het buitenland van belang. Kijk naar Afrika, waar snel, betrouwbaar en goedkoop testen levens kan redden. We werken dan ook samen met een universiteit in Kenia.”

Samenwerking
Het lectoraat Applied Natural Sciences bestaat uit verschillende onderzoeksgroepen, met elk hun eigen expertise. Deze samenwerking kan ervoor zorgen dat ontwikkelde (moleculaire) detectiemethoden geïmplementeerd kunnen worden in een device, om out-of-the-lab testing te faciliteren. Een voorbeeld van een groot landelijk, multidisciplinair project, waarin verschillende bedrijven en instellingen samenwerken, is het “Printing makes sense” project. Het lectoraat is penvoerder van dit project en verschillende onderzoeksthema’s van het lectoraat komen hierin samen, zoals Life Sciences, Polymers en Thin Films & Functional Materials. Het doel van het project is de ontwikkeling van een biomedische sensor voor het meten van biomoleculen. De samenwerking beperkt zich overigens niet tot het lectoraat, niet tot Fontys en ook niet tot Nederland. TU/e, hogescholen, (topklinische) ziekenhuizen zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis, bedrijven, maar ook universiteiten en hogescholen in Kenia, Finland en België zijn (onderzoeks)partners.

Anne: “We kunnen en willen bruggen bouwen tussen diverse disciplines. Deze samenwerking maakt ons uniek ten opzichte van andere lectoraten in Nederland. Mijn detachering bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis zorgt automatisch voor de focus op Diagnostics & Test Development. Maar ook samenwerking met de agrarische sector is belangrijk. De opgebouwde kennis zetten we in binnen het lectoraat.”

Kwaliteit
De ambitie is groot. Er wordt hard gewerkt aan kwaliteitszorgsystemen voor de labs, aan het delen van kennis en onderzoeksresultaten, aan de verdere versterking en uitbreiding van samenwerking met andere (internationale) hogescholen en aan de relatie tussen onderzoek en onderwijs. Gelukkig kan dat in Nexus, het gebouw van Fontys op de TU/e Campus. Anne en Joost willen dat Life Sciences gevonden wordt. De recent gestarte LinkedIn pagina voor het lectoraat is daar een voorbeeld van en dat werpt al vruchten af.

Joost: “We willen gevonden en gezien worden binnen de vier speerpunten. Het is redelijk uniek dat twee lectoren een lectorschap delen. Ook hier is samenwerken een voordeel. je kunt snel schakelen en elkaars klankbord zijn. Je kunt direct met elkaar sparren.”
Anne: “We kunnen goed met elkaar opschieten en vullen elkaar aan. We hebben meer ideeën dan tijd dus dat is goed”

 

Auteur: Shauni Mulders