30
maart
2021
|
10:13
Europe/Amsterdam

Aanloop naar versoepelingen voor het hoger onderwijs, update 46

Update C

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van 23 maart helaas geen versoepelingen aangekondigd voor het hoger onderwijs. Heel jammer en tegelijkertijd begrijpelijk. Het aantal besmettingen en ook het aantal ziekenhuisopnames laat zien dat we in de aangekondigde ‘derde golf’ zitten. Wel bood zowel de minister-president als de minister van Volksgezondheid, Sport en Welzijn een klein beetje perspectief door aan te kondigen dat studenten in het hoger onderwijs mogelijk vanaf 26 april meer fysiek onderwijs kunnen krijgen.

Desalniettemin is de afgelopen tijd gewerkt aan een zogenaamd herstartplan waarin we op basis van de thema’s uit de routekaart op een rijtje zetten hoe de situatie bij Fontys er op de korte (voor de zomervakantie), middellange (start studiejaar) en lange termijn (structureel) uitziet.

 

Nieuwe inzichten
De periode die achter ons ligt heeft in algemene zin tot een aantal nieuwe inzichten geleid. In de samenleving, maar zeker ook in het hoger onderwijs. Een aantal zaken is versneld tot stand gekomen. Zo leren we dat onze locaties naast een onderwijsfunctie vooral een sociale trekpleister zijn. We studeren en werken er en steeds vaker zien we ze als belangrijke plaats voor samen leren, samenwerken, ontmoeting, coaching en begeleiding. Dat vraagt om een andere inrichting van onze gebouwen; meer functiegericht (de reden waarom een ruimte wordt gebruikt) en flexibeler (wat hebben we nodig).Bovendien vraagt onze nieuwe manier van onderwijs geven en werken om andere voorzieningen in de gebouwen, zoals beeldbel-cellen en opnamestudio’s, maar ook voldoende wificapaciteit en een goede akoestiek.We richten ons in het nieuwe studiejaar op waardevolle ontmoetingen en het behouden van het goede van thuis studeren en thuiswerken. In de voorbereiding op, en roostering voor, het nieuwe studiejaar gaan we onze opgedane ervaringen en nieuwe inzichten rondom onderwijs op afstand en thuiswerken meenemen.

We informeren je over een aantal zaken.

Versoepelingen
We zijn er min of meer aan gewend en tegelijk willen we zo graag weer live samenwerken met onze collega’s en elkaar écht ontmoeten en zien. Helaas blijft, zolang geen versoepeling is aangekondigd voor het hoger onderwijs, thuiswerken de norm. Wanneer er meer ruimte komt, zal dat in eerste instantie betekenen dat we terugkeren naar de situatie in het najaar 2020, voor de lockdown van 14 december. Als de overheid het weer toestaat, krijgen ook medewerkers die niet direct voor onderwijs of onderzoek op de campus hoeven te zijn de gelegenheid weer af en toe op de campus te werken. Uiteraard in afstemming zodat we de maximale aantallen niet overschrijden.

We hebben de intentie om de volledige capaciteit van onze gebouwen te benutten, waarbij we de 1,5 meter afstand blijven hanteren. Daarbij zullen we wel rekening moeten blijven houden met de capaciteit in het openbaar vervoer (maximaal 2 start- en eindtijden en maximaal 20% van pre-coronareisbewegingen). We hopen natuurlijk dat na de zomervakantie weer uitgegaan kan worden van de reguliere aantallen met daarbij de opmerking dat blended onderwijs en meer thuiswerken wellicht vanzelf tot minder aanwezigen leidt.

Inrichting panden en wifi
Al meer dan 100 leslokalen verspreid over de gebouwen zijn ingericht als hybride leslokaal. We onderzoeken of er in de nieuwe situatie voldoende wifi en stroompunten zijn en we bekijken of we met een tool die de bezetting van de werkplekken in beeld brengt, zogenaamd peoplefinder, de fysieke en digitale aanwezigheid van studenten en medewerkers inzichtelijk kunnen maken.

We zijn inmiddels gewend aan het overleggen en samenwerken via MS Teams. Met name voor grote groepen, overleg met collega’s en externen die op afstand werken, is het een welkome aanvulling op de mogelijkheden. De vergader- en overlegruimten (4-8 personen) in de gebouwen zijn inmiddels uitgerust met goede camera's en microfoons. Op basis van gebruik en ervaringen worden deze zaken opgenomen als standaardonderdeel van de inrichting.

Testen
Op dit moment worden er landelijke pilots uitgevoerd om de mogelijkheid van testen toe passen voor het hoger onderwijs. Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen voert ook een pilot uit https://bron.fontys.nl/intelligente-teststraat-kan-vanaf-september-het-verschil-maken. Zodra de eerste resultaten bekend zijn, bekijkt het ministerie van OCW - naar verwachting in mei - hoe de start van het studiejaar eruit kan zien en of er versoepelingen mogelijk zijn per september 2021. Tot die tijd blijft de 1,5-meterrichtlijn in ieder geval bestaan. Fontys kan zelf niet bepalen om meer mensen toe te laten.
In de aankondiging tijdens de persconferentie op 23 maart dat het onderwijs vanaf 26 april aanstaande ruimte krijgt voor fysiek onderwijs op locatie, werd in verschillende bewoordingen een relatie met de inzet van zelftesten voor studenten gelegd. Deze toevoeging roept, door de woordkeuze, veel vragen op en zorgt voor onduidelijkheid over de betekenis ervan. Deze week vindt overleg plaats tussen de Vereniging Hogescholen en het ministerie van OCW om hierover duidelijkheid te krijgen. Deze zelftesten leiden sowieso niet tot een versoepeling van maatregelen of het loslaten van de 1,5 -meterrichtlijn.
We volgen de landelijke ontwikkelingen op het gebied van testen nauwgezet. Er wordt gesproken over zelftesten op vrijwillige basis en voor de langere termijn wordt onderzocht of een testuitslag of vaccinatiebewijs gevraagd kan worden als toegangsbewijs.

Thuiswerken
Uit de in november 2020 gehouden enquête onder medewerkers blijkt dat een meerderheid aangeeft ook als de coronapandemie voorbij is, één of twee dagen per week thuis te willen blijven werken. Om dit goed te organiseren en faciliteren is door dienst P&O een thuiswerkregeling opgesteld waar het college van bestuur mee heeft ingestemd en waar ook de cmr zich in kan vinden. In dit artikel lees je erover: https://www.fontys.nl/nieuws/thuiswerkregeling/.

Die regeling voorziet vanaf het nieuwe studiejaar 2021-2022 in twee belangrijke zaken: de mogelijkheid om een thuiswerkset (bureau, stoel, monitor) te krijgen voor degenen die straks structureel een deel van zijn werk vanuit huis doen en vanaf 1 september 2021 een flexibeler systeem van vergoedingen. Belangrijkste aspect in de regeling is dat de vergoeding die je ontvangt bepaald wordt door wáár je op een bepaalde dag werkt. Je ontvangt

  • 100% reiskostenvergoeding bij ov-gebruik,
  • de huidige vergoeding wanneer je met de auto komt en
  • een dagvergoeding van 2 euro voor de dagen waarop je thuis werkt.

Helaas is het– in tegenstelling tot eerder bericht – op 1 april nog niet mogelijk om je aanvraag voor een thuiswerkset in te dienen. Er wordt op dit moment gewerkt aan bestelplatform waar je je aanvraag kunt indienen. Verder wordt overlegd met leveranciers en de vervoerder over de logistiek en de registratie. We hopen dat net vóór of direct na de zomervakantie de eerste bestellingen geleverd kunnen worden. Meer informatie hierover volgt later. Mocht je nu al vragen hebben, neem dan contact op met podiensten@fontys.nl

Catering
Na het beëindigen van de samenwerking met Sodexo, zijn de mogelijkheden voor catering beperkt. De koffie- en verkoopautomaten in alle gebouwen zijn beschikbaar en er zijn pick up points ingericht. Mogelijk staat er op een campus een foodtruck of is er beperkte lokale catering. Na de zomer wordt door onze toekomstige cateringpartners gezorgd voor nieuwe eet- en drinkconcepten, allereerst op de grotere campussen. Uiteindelijk gaan de nieuwe cateringpartners ook weer de banqueting en evenementencatering verzorgen.

Basisregels bij Fontys
Veiligheid en gezondheid staat -nog steeds- voorop. Onze gebouwen zijn voortdurend coronaproof ingericht. Er zijn desinfectievoorzieningen, looproutes en op de werk- en studeerplekken zijn stickers aangebracht die aangeven waar je mag gaan zitten zodat je 1,5-meter afstand houdt. Er vindt extra schoonmaak plaats. Verder gelden ook bij Fontys de algemene basisregels:

  • Gezondheid en veiligheid staan voorop.
  • Gebruik je gezond verstand.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Heb je klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen.
  • Was vaak je handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
  • Draag een mondkapje in de gangen, op trappen en in de lift.

We zullen de komende maanden steeds meer perspectief schetsen over hoe studeren en werken er bij Fontys uitziet. Dat is afhankelijk van kabinetsbesluiten en maatregelen en interne besluiten waardoor zaken steeds duidelijker worden. We houden jullie op de hoogte.