Sprint naar content

Leraar Godsdienst

  • 4 jaar
  • Nederlands
  • Hbo-bachelor
  • Voltijd
Utrecht

Agenda

  • Open dagen
  • Meeloopdagen
  • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in jongeren en hun zingeving? Wil je met leerlingen in gesprek over geloof en rituelen in de samenleving? Je verdiepen in filosofie? Laten zien dat religies bestaan uit mensen die op zoek zijn naar antwoorden? Dan is de Lerarenopleiding Godsdienst in Utrecht zeker iets voor jou.

Over de opleiding

Bij de Lerarenopleiding Godsdienst gaat het om mensen. Je leert dat de context van religie voor ieder mens verschillend is en leert van daaruit begrijpen hoe anderen in het leven staan. Jongeren hebben verschillende levensvisies. Jij wilt ze met elkaar in gesprek brengen. Je wilt anderen helpen, maar bent zelf ook op zoek naar kennis. Door uitgebreide kennis op te doen over religies, sociale wetenschappen, filosofie en godsdienstpedagogiek ben je goed voorbereid op jouw toekomst als leraar in de klas.

Waarom de Lerarenopleiding Godsdienst?

  • Persoonlijke aandacht
  • Open sfeer
  • Betrokken en bevlogen docenten
  • Historisch pand in hartje Utrecht als leslocatie

 

Wat ga je leren?

Tijdens de Lerarenopleiding Godsdienst levensbeschouwing leer je alle aspecten die samenhangen met religies en geloven. Er is dan ook een grote diversiteit aan vakken, zoals theologie, religiewetenschappen, filosofie, psychologie en geschiedenis. Bij de stages - die elk jaar intensiever worden - horen trainingen en intervisie die jou startklaar maken voor de arbeidsmarkt.

  • Stevige kennisbasis
  • Effectief communiceren
  • Studieonderdelen als religie en actualiteit, leerlingbegeleiding en mediagebruik
  • Jezelf persoonlijk ontplooien
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Student Joah Jans en docente Mirte Martinus

Over studeren en doceren bij Lerarenopleiding godsdienst van Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing in Utrecht.
 

Hoe ziet je week eruit?

De Lerarenopleiding Godsdienst levensbeschouwing kent 3 collegedagen. Daaromheen krijg jij veel ruimte om je week zelf in te plannen.

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
3,8 gemiddeld, 27 respondenten
Aantal eerstejaars
 
0
0
Door naar het tweede jaar
 
Geen data
55%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 12%
16%
 
HBO-bachelor of hoger 41%
30%
Doorstuderen
 
Geen data
54%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen data
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 05-07-2023
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek
  • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Heb je eerder een hbo- of wo-opleiding gedaan?
Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een onderzoek Eerder Verworven Competenties (EVC). Lees hier meer over het EVC-onderzoek en het aanvragen van vrijstellingen.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Placeholder for Fontys video
Kom een je dagje met mij meelopen? Of met een van mijn studiegenoten?”
Younes Boudarqa, 4e jaars student Bachelor Lerarenopleiding Godsdienst
 

Opbouw

In het eerste jaar bestaan je weken uit de volgende verdeling:

  • 15 uur les
  • 5 uur projectwerk
  • 20 uur zelfstudie
  • 30 uur stage in het totale 1e jaar (snuffelstage)

In jaar 1 krijg je theologische, religiewetenschappelijke en filosofische vakken. Daarnaast werk je direct vanaf de start aan je vaardigheden op het gebied van levensbeschouwelijk onderwijs, studeren, presenteren en stemgebruik binnen het vak ‘Kennismaking met de Praktijk’. Binnen dat vak loop je ook een korte stage.

In het tweede jaar ga je dieper in op de lesstof. Je duikt in onderwerpen als rituelen, zingeving en levensbeschouwing. Daarnaast verdiep jij je in didactiek, zodat je steeds zelfstandiger voor de klas kunt staan.

Stages

In de stages in de hoofdfase (jaar 2 en 3) ontdek je of het beroep van Leraar Godsdienst levensbeschouwing bij je past. Een stage is in 3 fases verdeeld, waarin het volgende centraal staat:

  • observatie en verdere oriëntatie
  • de praktijk van het lesgeven
  • afronding en eventueel herkansing

In de bijbehorende colleges besteed je specifiek aandacht aan de analyse van lesmethodes, didactiek en leerlingbegeleiding.

In het derde jaar volg je colleges, loop je stage en is er 15EC aan vrije ruimte. Je kunt je vrije ruimte invullen bij Fontys Hogescholen, bij een andere hogeschool in Nederland of in het buitenland. Door deze vrije ruimte kun je je eigen accenten geven aan je studie. Je specialiseren op een bepaald onderdeel van je vak of juist breder kijken.

In het vierde jaar werk je toe naar het zelfstandig uitoefenen van je toekomstige beroep als leraar godsdienst levensbeschouwing. Je loopt een afrondende stage, maakt binnen die context beroepsproducten en legt een assessment af om te zien of je klaar bent voor het werkveld.

 
 

Na je opleiding

Er is veel vraag naar leraren! Zeker ook naar leraren godsdienst. Na de Lerarenopleiding Godsdienst ben je didactisch en inhoudelijk goed onderlegd en kun je gaan werken als:

  • Leraar in het voortgezet onderwijs
  • Leraar in het basisonderwijs
  • Ontwikkelaar van onderwijsmethodes

 

Leanne Wouters en Hidde Zwirs, studenten

“Na je studie kan je aan de slag gaan als leraar, maar op onze leslocatie kan je ook doorstuderen voor je eerstegraads bevoegdheid bij de Tilburg University."

 

Agenda

Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de opleiding Leraar Godsdienst Utrecht

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.


Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   


Op  DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Bel of mail ons!

Wij vinden het leuk om met jou in contact te zijn. Bel of mail ons gewoon even, we helpen je graag bij je studiekeuze.

Whatsapp Eric Luijten

Ik ben Eric, Docent en opleidingsvoorlichter. Ik beantwoord je vragen graag op ma tm vr > het kan even duren voor ik je terugapp doordat ik natuurlijk ook lesgeef ed.

Vragen? App mij gewoon even!

Mail met de docenten van de lerarenopleiding

Ik ben Mirte, docente bij FHTL. Ik weet hoe het is om als leraar te werken in het Voorgezet Onderwijs, dat heb ik jarenlang gedaan.

Meer weten over het beroep van leraar godsdienst

 

Locatie en contact Lerarenopleiding Godsdienst

Utrecht

Nieuwegracht 65, 3512LG Utrecht
08850 73000
theologielevensbeschouwing@fontys.nl
Instagram
Je kan ons ook appen (verwacht niet gelijk een reactie ivm college geven ed):
0613030875