Sprint naar content

Studenten over Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

 • Michelle over Bedrijfsmanagement MKB

  "Ik ben Michelle de Vos, 22 jaar jong en ik studeer aan de afstudeerrichting Bedrijfsmanagement MKB (BMKB). Op dit moment zit ik in leerjaar drie en loop ik stage. Ik woon in Maarheeze, nog thuis bij mijn ouders en mijn tweelingzus. Ik vind het vooral fijn om leuke dingen te doen met vriendinnen, bijvoorbeeld wijntjes drinken op het terras is altijd goed.

  Ik heb drie jaar geleden gekozen voor BMKB omdat ik eigenlijk niet heel goed wist wat ik wilde. BMKB is ontzettend breed, er zijn vier aspecten waarin je les krijgt. Je wordt geen expert in één van deze gebieden, maar getraind voor alle vier de aspecten. Ook leer je over HRM (Human Resource Management), dit spreekt mij erg aan.

  Over de leraren, met wie ik samen heb gewerkt of waarvan ik les heb gehad, ben ik erg te spreken.”

  Ik heb het eerste jaar als pittig ervaren. Ik heb eerst mavo gedaan, daarna mbo-niveau vier en toen startte ik op het hbo. Ik vond het lastig omdat ik nog nooit echt het leren ervaren had en dit ineens (zelfstandig) moest toepassen. Het voordeel, maar ook meteen het nadeel aan deze opleiding is dat je een verplichting hebt om 60 van de 60 studiepunten te behalen om door te mogen naar leerjaar 2. Het is fijn omdat je met een schone lei begint, maar ook (voor mij) stressvol omdat je geen missers mag maken aan het einde.

  Over de leraren, met wie ik samen heb gewerkt of waarvan ik les heb gehad, ben ik erg te spreken. Ze behandelen mij echt als een persoon en niet als een nummer. Ik kan in elk leerjaar weer mailen met vragen en ook fysiek kun je altijd bij ze terecht als je wat nodig hebt. 

  “BMKB is heel praktijkgericht, je leert het echte bedrijfsleven kennen en niet alleen fictieve casussen.”

  Het allerleukste aan BMKB vind ik de diversiteit in vakken, maar ook in mensen. Je kunt zo ontzettend veel met deze opleiding, dat ik er nog keuzestress aan over houd ;).

  Wat ik ook heel leuk vind is het bezoeken van bedrijven. BMKB is heel praktijkgericht, je leert het echte bedrijfsleven kennen en niet alleen fictieve casussen. Het lastigste vind ik het logistiek/technische deel, vooral het leren hiervoor vind ik lastig omdat dit mij minder ligt.

  Op dit moment heb ik mijn stage afgerond en dit is een project waar ik trots op ben. Ik heb voor TOPS Luchtfilters B.V. een strategisch marketingplan mogen schrijven. Na twee jaar op school, ga je toch echt de praktijk in.

  Ik zou jullie als studiekiezers mee willen geven om je echt goed te oriënteren en ondanks Corona online mee te kijken met opleidingen en vragen te stellen aan leerlingen of leraren."

   

  Bekijk hier de mogelijkheden voor oriëntatie.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Naam: Michelle de Vos

  Opleiding: Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

  Locatie: Eindhoven

  Meer over deze opleiding

 • Juul over Bedrijfsmanagement MKB

  "Dankzij deze opleiding snap je hoe een bedrijf in elkaar steekt. Daarnaast leer je hoe je een professional in het werkveld wordt. Met behulp van de vaardighedenlijn leer je ook andere zaken die met het bedrijfsleven te maken hebben. Zo zou ik de opleiding Technische Bedrijfskunde – Bedrijfsmanagement MKB samenvatten.

  Mijn naam is Juul Bongers, ik ben 18 jaar en ik woon in Langeboom. Voor mijn Hbo-opleiding heb ik op de havo gezeten. Ik zit momenteel in het eerste jaar van de opleiding.

  Tijdens een open dag heb ik kennis gemaakt met de opleiding Technische Bedrijfskunde – Bedrijfsmanagement MKB. Ik heb vooraf vooral gekeken naar scholen die bij mij in de buurt zitten. Vervolgens heb ik een kijkje genomen op de website en me ingeschreven voor verschillende open dagen.

  Tijdens mijn oriëntatie naar een opleiding heb ik ook naar de opleiding Ondernemerschap en Retail gekeken. Uiteindelijk ging mijn voorkeur toch naar Bedrijfsmanagement MKB, omdat je hier kennis maakt met het volledige bedrijfsleven. Ik vind dit belangrijk omdat je als ondernemer binnen het MKB van alle onderdelen kennis moet hebben.

  Ondernemerschap is iets wat mij altijd al heeft aangetrokken. Zelf ben ik hier ook altijd mee bezig. Zo handel ik regelmatig in sneakers zoals Jordans en Yeezys en ik handel in Crypto.

  Tijdens deze opleiding kan ik straks kiezen voor de minor Ondernemerschap, wat er mede voor heeft gezorgd dat ik deze studierichting heb gekozen.

  Mijn verwachting voordat ik begon aan deze opleiding was dat ik een goed inzicht zou krijgen over hoe een bedrijf eruitziet, hoe het in z’n werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Mijn verwachtingen komen tot nu toe zeker overeen met de werkelijkheid. Ik heb natuurlijk nog niet alles kunnen zien, omdat ik een eerstejaarsstudent ben. Tot nu toe ben ik erg tevreden met de keuze die ik heb gemaakt. Naast de inhoud van de studie hoopte ik ook dat ik met mijn medestudenten goed zou kunnen opschieten. Ook dit is uitgekomen! Mijn medestudenten hebben dezelfde manier van denken, doen en ondernemen en we zitten echt op één lijn.

  De projecten en het presenteren vind ik het leukst aan de opleiding. Sommige vakken trekken mij minder aan. Maar dat hoort er ook bij

  Soms ervaar ik dat de opdrachten of presentaties voor mij niet in 1 keer duidelijk zijn. Door vragen te stellen, door te vragen en te luisteren wordt het gelukkig vanzelf duidelijk. Dit is iets wat je zelf moet doen. Durf dus ook echt vragen te stellen!

  De docenten zijn leuk en sociaal en je kunt er een goed gesprek mee voeren. Daarnaast zijn ze allemaal bereid om je te helpen.

  De meeste docenten hebben zelf ook in het bedrijfsleven gezeten. Dit vind ik leuk, omdat je zo mensen uit het vak als docent hebt. Het zijn mensen met passie voor het vak die ons echt iets leren en het beste voorhebben met de studenten.

  Na mijn studie wil ik gaan werken om ervaring op te doen. Het liefst wil ik dan een managersfunctie bekleden binnen een marketing of logistieke afdeling. Daarnaast wil ik uiteindelijk een eigen onderneming starten.

  Als tip geef ik mee aan de startende student van de opleiding Bedrijfsmanagement MKB: Ga naar de lessen en doe goed mee. Tijdens de lessen krijg je meer informatie dan dat je thuis alleen de PowerPoint slides doorneemt. De tijd die ik op school doorbreng probeer ik zoveel mogelijk te besteden aan schoolwerk, want dan hoeft ik dat thuis niet meer te doen!"

  Sfeerafbeelding Fontys

  Naam: Juul Bongers

  Opleiding: Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB

  Locatie: Eindhoven

  Meer over deze opleiding